Αποκάλυψη: Η διαταραχή που κατάφερε να ξεπεράσει η Άννα Βίσση

«Μικρή έκανα κάτι δίαιτες με ρύζι και παξιμάδι, έγινα έως και βουλιμική»

Η Άννα Βίσση παραχώρησε μια συνέντευξη στο περιοδικό OK και μεταξύ άλλων αποκάλυψε: «Αν παρεκτραπώ διατροφικά, το διορθώνω την επόμενη ημέρα. Έχει πάψει πια να είναι θυσία για μένα το να μη φάω σοκολάτα ή junk. Αν φάω κάτι τέτοιο, με πειράζει αμέσως. Ξυπνάω άρρωστη.

Ο επόμενος στόχος μου είναι να τρώω λίγο και σωστά. Φρούτα και λαχανικά. Αυτό εμπέδωσα αυτές τις μέρες. Βρασμένα για να χωνεύονται εύκολα. Τσάι και λιγότερος καφές. Αν τα ήξερα όλα αυτά νέα… Έχω φερθεί στο σώμα μου απαίσια. Απορώ πώς δεν έχω χαλάσει ανάλογα. Έχω κάνει εγκληματικές δίαιτες. Όμως αν δεν περάσεις αυτή τη φάση… Υπήρξα πολύ δυστυχισμένη διατροφικά. Πάντα στη στέρηση», εξομολογείται για η Άννα Βίσση για τα λάθη που έκανε διατροφικά.

Το Youweekly.gr σας παρουσιάζει παρακάτω τι είναι η βουλιμία, καθώς είναι μεγάλο το ποσοστό των ανθρώπων που το αντιμετωπίζει..

Βουλιμία: Ποια είναι τα συμπτώματα, πώς αντιμετωπίζεται

Η βουλιμία είναι πολύ πιο συχνή από την ανορεξία και υπολογίζεται πως 2-4% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχει βουλιμία, ενώ το 10% των γυναικών έχουν κάποια, αλλά όχι όλα τα συμπτώματα.

Το άτομο που πάσχει από βουλιμία ενδίδει συχνά (τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα) σε βουλιμικά επεισόδια, καταναλώνοντας πολύ μεγάλες ποσότητες τροφής (συνήθως πλούσιες σε θερμίδες) σε μικρό χρονικό διάστημα (λίγες ώρες ή ακόμη και λεπτά).

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων αυτών βιώνει μια αίσθηση απώλειας ελέγχου ως προς το τί και το πόσο τρώει. Στη συνέχεια συνειδητοποιεί τι έκανε και υιοθετεί ακραίες μεθόδους ελέγχου του βάρους προκειμένου να κάψει τις θερμίδες που κατανάλωσε, όπως είναι η πρόκληση εμετών και η κατάχρηση διουρητικών. Τα άτομα που πάσχουν από βουλιμία συνήθως δεν είναι ικανοποιημένα με το σώμα τους. Πιστεύουν ότι είναι υπέρβαροι και πως συγκεκριμένα μέρη του σώματός τους είναι παράξενα και μη ελκυστικά.

Έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και τείνουν να αναγάγουν την ευτυχία τους και την επιτυχία τους στη ζωή στην σωματική τους εικόνα (body image).

Τα ακριβή αίτια της βουλιμίας δεν είναι γνωστά. Φαίνεται πως είναι πολυπαραγοντικά και εμπλέκουν την προσωπικότητα των ατόμων, την έκθεσή τους στα πρότυπα των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών αναφορικά με την κομψότητα και την ομορφιά αλλά και μια μικρή γενετική συνδρομή.

Συμπτώματα

    • Επαναλαμβανόμενα βουλιμικά επεισόδια που χαρακτηρίζονται από την ποσότητα και την έλλειψη ελέγχου κατά την διάρκεια τους.
    • Ο αθενής προκαλεί εμετό ή κάνει χρήση διουρητικών, καθαρτικών ή χαπιών για την απώλεια βάρους.
    • Κάνει υπερβολική γυμναστική και ακραίες μορφές δίαιτας για να χάσει βάρος.
    • Κάνει λάθος εκτίμηση με βάση το μέγεθος και το βάρος του.

 

Αντιμετώπιση

Η ψυχογενής βουλιμία συνοδεύεται τις περισσότερες φορές από άγχος, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση, γι’ αυτό η κατάσταση του πάσχοντος θα πρέπει να αξιολογείται από ψυχίατρο.

Αν υπάρχει κατάθλιψη, είναι πιθανόν να χρειαστεί να λάβει φαρμακευτική αγωγή.

Παράλληλα, προτείνεται στο άτομο να κάνει ψυχοθεραπεία προκειμένου να διαχειριστεί τις καταστάσεις που την οδηγούν στα βουλιμικά επεισόδια και να υιοθετήσει μια κανονική διατροφή.

Πηγή: youweekly.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από