Επενδύσεις, «ταπεινό» lifestyle, ταξίδια και φιλανθρωπίες - Οι... οικονομικές δραστηριότητες και τα έξοδα του Ζούκερμπεργκ
Την τελευταία φορά που ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έκανε τον οικονομικό απολογισμό του είδε ότι η περιουσία του ανερχόταν στα 129 δισ. δολάρια. Μυθικό ποσό που ισχυροποιεί τη θέση του στη δεκάδα με τους εκατο-δισεκατομμυριούχους αυτού του κόσμου, στην οποία μπήκε τον Αύγουστο του 2020, όταν λάνσαρε την ανανεωμένη εκδοχή του Instagram και είδε τις μετοχές του Facebook να εκτοξεύονται και τη δική του περιουσία να αγκαλιάζει τα 100 δισ. δολάρια. Οχι κι άσχημα για ένα παιδί μεσαίας τάξης που είχε μια έξυπνη ιδέα στα φοιτητικά του χρόνια, η οποία θα έφερνε την επανάσταση στην παγκόσμια επικοινωνία και θα ξεκινούσε την κολοσσιαία βιομηχανία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ εργάζεται σκληρά από το πρώτο δευτερόλεπτο που ξεκίνησε την εταιρεία του, η οποία ανεβαίνει σε δύναμη και κέρδη με κάθε καινούριο χρήστη -και είναι δισεκατομμύρια αυτοί οι χρήστες, άσημοι και διάσημοι, κάθε ηλικίας, εθνικότητας, κοινωνικής και οικονομικής τάξης. Εδώ που τα λέμε, σχεδόν όλος ο πλανήτης είναι συνδεδεμένος στο Facebook, εκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει φάει ισόβια πόρτα στην πλατφόρμα από τον ίδιο τον Ζούκερμπεργκ. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Αν και ο μηνιαίος μισθός του είναι το συμβολικό ποσό του ενός δολαρίου, ο Ζούκερμπεργκ εξακολουθεί να έχει στην κατοχή του το 13% των μετοχών της εταιρείας, που πλέον ονομάζεται Meta και του αποφέρει το μεγαλύτερο μέρος της ολοένα αυξανόμενης περιουσίας του. Τα υπόλοιπα κέρδη του προέρχονται από τις επενδύσεις που κάνει μανιωδώς σε ακίνητα. Ο Ζούκερμπεργκ, εκτός από βασιλιάς των social media, επιχειρεί να γίνει και βασιλιάς του real estate. Ή έστω πρίγκιπας. Και έχει βάλει τα δυνατά του για να το πετύχει.
Επενδύω άρα υπάρχω
Το αγαπημένο παιχνίδι των πλούσιων και διάσημων είναι οι αγοραπωλησίες σπιτιών. Αυτό ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ το έχει αναγάγει σε τέχνη, αν και προς το παρόν μόνο αγοράζει. Μόνιμη κατοικία του θεωρείται το σπίτι του στο Πάλο Αλτο, εκεί όπου βρίσκονται και τα γραφεία του κολοσσού του. Πρόκειται για μια έπαυλη 465 τ.μ., την οποία αγόρασε το 2011 για 7 εκατ. δολάρια, την ανακαίνισε και την έκανε ναό της τεχνητής νοημοσύνης. Και επειδή δεν είναι το είδος του ανθρώπου που θα διοργάνωνε κυριακάτικα μπάρμπεκιου στον κήπο του για να κάνει socializing με τους γείτονες -για την ακρίβεια δεν θέλει να έχει γείτονες- από το 2012 μέχρι και σήμερα έχει επενδύσει περισσότερα από 30 εκατ. δολάρια στην αγορά των τεσσάρων ακινήτων που συνόρευαν με το δικό του, με μελλοντικό στόχο να τα γκρεμίσει και να τα ξαναχτίσει σύμφωνα με το γούστο του.
Το 2013 αγόρασε και μια επιβλητική μονοκατοικία 520 τ.μ. στο Σαν Φρανσίσκο και ξόδεψε περισσότερα από ένα εκατ. δολάρια για να ανακαινίσει την κουζίνα, να προσθέσει ένα θερμοκήπιο και να αλλάξει και ένα-δυο πραγματάκια ακόμα που του χτυπούσαν στο μάτι. Πέντε χρόνια αργότερα, η προσοχή του στράφηκε μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειότερα, στη λίμνη Τάχο. Ο μεγιστάνας των social media αντάλλαξε 59 εκατ. δολάρια από τον τραπεζικό του λογαριασμό με δύο ονειρεμένα σπίτια μπροστά στη λίμνη, με ιδιωτικές προβλήτες και όλα τα κομφόρ.
Μέσα στην τιμή περιλαμβανόταν και η έκταση 56.000 τ.μ. ανάμεσα στις δύο ιδιοκτησίες. Ναι, ο Ζούκερμπεργκ έχει την ιδιωτική του όχθη. Προσεχώς θα έχει και το ιδιωτικό του νησί, αφού στο επενδυτικό του στόχαστρο έχει μπει η εξωτική νήσος Καουάι στη Χαβάη. Το 2014 επένδυσε 100 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει δύο ιδιοκτησίες: το Kahu’aina Plantation, μια πρώην φυτεία ζαχαροκάλαμου 1.445 στρεμμάτων, και το Pil’a Beach, μια παραμυθένια έκταση 1.590 στρεμμάτων, στην οποία περιλαμβάνεται και μία παραλία με λευκή άμμο και τους απαραίτητους φοίνικες για να κάνει η οικογένεια Ζούκερμπεργκ τις ιδιωτικές βουτιές της.
Η ιδιωτικότητα είναι η πιο προσφιλής λέξη του μεγιστάνα, που από θεωρία την έκανε πράξη το 2016, όταν περιέφραξε την ιδιοκτησία του με έναν τοίχο μήκους 1.800 μέτρων για να αποκλείσει γείτονες και παπαράτσι από τα εδάφη του. Εναν χρόνο αργότερα έκανε μήνυση στις οικογένειες της περιοχής που τόλμησαν να διεκδικήσουν αγροτεμάχια εντός της ιδιοκτησίας του, την οποία απέσυρε μεν τον επόμενο χρόνο, αλλά οι Χαβανέζοι δεν έπαψαν να τον κατηγορούν για νεοαποικισμό. Το αυτί του Μαρκ, όμως, δεν ιδρώνει.
Τον Μάρτιο του 2021 επένδυσε 53 εκατ. δολάρια σε μία ακόμα έκταση 2.500 στρεμμάτων στο Καουάι, ενώ τον Δεκέμβριο, λίγο πριν εκπνεύσει η χρονιά, αγόρασε και τα διπλανά 445 στρέμματα για 17 εκατ. δολάρια. Αγνωστες είναι ακόμα οι βουλές του για τον τρόπο που θα εκμεταλλευτεί αυτή τη γη. Τα χρήματα, πάντως, δεν του λείπουν για να συνεχίσει να αγοράζει στρέμματα και σπίτια στην περιοχή, μέχρι το Καουάι να μετονομαστεί σε «γη του Ζούκερμπεργκ».
Χρήματα για ξόδεμα
Το lifestyle του είναι μάλλον μίνιμαλ για τα οικονομικά δεδομένα του. Στα 37 του, εξακολουθεί να ντύνεται σαν το nerd της διπλανής πόρτας, με απέριττα μπλουζάκια και συνηθισμένα τζιν.
Ή τουλάχιστον έτσι δείχνουν, αν και κοστίζουν αρκετές εκατοντάδες δολάρια. Το στυλ και η μόδα δεν ήταν ποτέ μέσα στα ενδιαφέροντά του και το ίδιο ισχύει και για τα ακριβά αυτοκίνητα. Παρά τα αμύθητα πλούτη του, ο Ζούκερμπεργκ κυκλοφορεί με αμάξια που θα μπορούσε να αποκτήσει και ένας συνηθισμένος εύπορος. Τελευταία τον έχουν δει να οδηγεί ένα Acura TSX και ένα Honda Fit, που το καθένα τους δεν πιάνει περισσότερα από 30.000 δολάρια – ψίχουλα για έναν βαθύπλουτο τύπο σαν τον Μαρκ. Στο γκαράζ του φιλοξενεί ακόμα το πρώτο αυτοκίνητο που αγόρασε μόλις άρχισε να γίνεται πλούσιος, ένα μαύρο Volkswagen Golf GTI, που αν το πάρεις καινούριο στις μέρες μας θα σου στοιχίσει 30.000 δολάρια. Ο Ζούκερμπεργκ μάλλον δεν θέλει να πετάει τα λεφτά του στον δρόμο. Η μοναδική εξαίρεση ήταν ένα συγκλονιστικό σπορ Pagani Huayra που το ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά, αλλά μετά μάλλον το μετάνιωσε και τώρα το πουλάει για 1,3 εκατ. δολάρια.
Αν και ταξιδεύει συχνά και σε όλο τον κόσμο, συνήθως το κάνει για επαγγελματικούς λόγους. Και σ’ αυτή την περίπτωση δεν ξοδεύει ούτε σεντ από την τσέπη του, αφού η Meta έχει αναλάβει να πληρώνει όλους τους λογαριασμούς, συν την ιδιωτική ασφάλεια του Ζούκεμπεργκ και της φαμίλιας του, η οποία μόνο το 2020 κόστισε 23 εκατ. δολάρια. Οταν πάντως θέλει να κάνει διακοπές, προτιμά να πηγαίνει στη λίμνη Τάχο και στο Καουάι – γι’ αυτό άλλωστε αγοράζει εκεί μανιωδώς σπίτια. Ειδικά στο Καουάι έχει θεαθεί να επιδίδεται στην τοξοβολία εντός της θηριώδους ιδιοκτησίας του, αλλά και στο surfboarding, σπορ που αγαπάει ιδιαίτερα, γι’ αυτό και δεν τσιγκουνεύτηκε να δώσει 12.000 δολάρια για να αγοράσει μια καλή ηλεκτρική σανίδα.
Μαρκ, ο φιλάνθρωπος
Αν ρωτήσεις τους υπαλλήλους του, μάλλον δεν τον θεωρούν ιδανικό εργοδότη. Μέσα στο 2021 δύο πρώην εργαζόμενοι της Meta κατήγγειλαν την εταιρεία ότι βάζει το κέρδος πάνω από την ασφάλεια των υπαλλήλων της. Μία από τους καταγγέλλοντες είναι η Φράνσις Χάουγκεν, η οποία διέρρευσε πλήθος εσωτερικών εγγράφων, γνωστά ως Εγγραφα του Facebook, τα οποία έβγαλαν στο φως λεπτομέρειες των εσωτερικών υποθέσεων της εταιρείας, όπως ο αντίκτυπός της στους εφήβους και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τη ρητορική μίσους. Ο Ζούκερμπεργκ δεν χάνει τον χρόνο του με τέτοια πράγματα. Εχει υπερβολικά πολλά χρήματα ώστε να πληρώνει τους καλύτερους δικηγόρους, οι οποίοι φροντίζουν να καθαρίζουν το όνομά του από τυχόν λάσπες.
Ο ίδιος κάνει ό,τι μπορεί για την υστεροφημία του, διαθέτοντας τεράστια ποσά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Συνέταιρός του στις αγαθοεργίες είναι η σύζυγός του Πρισίλα Τσαν, η αιώνια αγαπημένη του από τα φοιτητικά τους χρόνια στο Χάρβαρντ. Από το 2015 τρέχουν μαζί το ίδρυμα Chan Zuckerberg -για τους φίλους CZI- το οποίο έχει επικεντρωθεί στην «εξατομικευμένη μάθηση, τη θεραπεία ασθενειών, τη σύνδεση ανθρώπων και τη δημιουργία ισχυρών κοινοτήτων». Μέσα σε αυτά τα έξι χρόνια, το CZI έχει δώσει σχεδόν 3 δισ. δολάρια σε επιχορηγήσεις. Μόνο μέσα στο 2020, δόθηκαν 4,2 εκατ. δολάρια σε ένα πρόγραμμα απασχόλησης των κατοίκων του αγαπημένου τους Καουάι και δεσμεύτηκαν ότι θα διαθέσουν στην περιοχή 1 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Δισεκατομμύρια έχουν δοθεί από το ζεύγος και σε ιατρικές έρευνες για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών μέσω του μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού Biohub που ίδρυσαν για να επιταχύνουν την ερευνητική διαδικασία. Μακροπρόθεσμος στόχος τους είναι να εξαλειφθούν διάφορες γονιδιωματικές και μολυσματικές ασθένειες μέχρι το τέλος του αιώνα. Ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε σχετικά: «Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ή να θεραπεύσουμε όλες τις μεγάλες ασθένειες από τις οποίες υποφέρουν και πεθαίνουν οι άνθρωποι σήμερα. Με βάση τα αποτελέσματα που ήδη βλέπουμε, φαίνεται ότι αυτός ο στόχος είναι επιτεύξιμος». Αμήν!
To κερασάκι στην τούρτα του φιλανθρωπικού κρεσέντο του Ζούκερμπεργκ ήταν η προσχώρησή του στην πρωτοβουλία Giving Pledge, στην οποία συμμετέχουν ο Μπιλ Γκέιτς, ο Γουόρεν Μπάφετ και 200 ακόμα εκατομμυριούχοι, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιών τους σε καλούς σκοπούς. Ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ υποσχέθηκε ότι θα περάσει στην αγκαλιά της φιλανθρωπίας το 99% των μετοχών του από τη Meta, μέχρι το τέλος της ζωής του. Τους απογόνους του, πάντως, μην τους λυπάστε. Θα έχουν τεράστιες εκτάσεις και σπίτια να κληρονομήσουν και αρκετά χρήματα για να πληρώνουν τον αμερικάνικο ΕΝΦΙΑ – αν υπάρχει.
Πηγή: protothema.gr