Και εξηγούν γιατί θέλουν να βρεθούν εκεί.
Σε ένα εκτενές δημοσίευμα, με τίτλο «22 ιδέες για βιώσιμες διακοπές το 2022 που ονειρευόμαστε, συντάκτες αποκαλύπτουν τον τόπο που θέλουν να βρεθούν το νέο έτος. Δύο ταξιδιωτική συντάκτες του Guardian, ο Άλεξ Κινγκ και ο Τζον Μαλαθρώνας, ξεχώρισαν τους δικούς τους προορισμούς και εξηγούν τους λόγους που ο ένας επέλεξε την Θεσσαλονίκη και ο άλλος ταξιδεύει σε πόλεις της Ηπείρου.
Ο Άλεξ Κινγκ θυμήθηκε τις διακοπές του σε «ειδυλλιακές και απομονωμένες» παραλίες ελληνικών νησιών, όπου σκεφτόταν την «την πλούσια και περίπλοκη αστική ιστορία της Θεσσαλονίκης, της δεύτερης πόλης της Ελλάδας».
«Το συγκινητικό βιβλίο του Βρετανού ιστορικού Mark Mazower, Salonica: City of Ghosts, με μετέφερε από τη βυζαντινή στην οθωμανική εποχή, την ενσωμάτωση της πόλης στο νέο ελληνικό κράτος στις αρχές του 20ου αιώνα και τις συνέπειες από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Καθώς μεγάλο μέρος της περιοχής συνεχίζει να βαδίζει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι βαθύτερης εθνικιστικής εχθρότητας, η ιστορία της διαφορετικότητας και της συνύπαρξης της Θεσσαλονίκης είναι μια υπενθύμιση ότι τα πράγματα δεν πρέπει να είναι έτσι: Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι έζησαν δίπλα-δίπλα ειρηνικά για εκατοντάδες χρόνια.
Η Θεσσαλονίκη ήταν η μόνη πόλη στην Ευρώπη με πλειοψηφικό εβραϊκό πληθυσμό – η «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», αν και λίγοι επέζησαν από τη ναζιστική κατοχή και το Ολοκαύτωμα. Ωστόσο, η κοσμοπολίτικη και ανοιχτόμυαλη ενέργεια της Θεσσαλονίκης επιβιώνει σήμερα, με μια ζωντανή γαστρονομική και πολιτιστική σκηνή. Πρόσφατα ονομάστηκε η πρώτη πόλη γαστρονομίας της Unesco στην Ελλάδα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Θα πάω για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο με ένα από τα τρένα υψηλής ταχύτητας από την Αθήνα που ξεκινούν αυτόν τον μήνα. Από το Ηνωμένο Βασίλειο, πάρτε ένα τρένο για Μπάρι ή Ανκόνα στην Ιταλία, μετά με πλοίο για Πάτρα και συνεχίστε με τους ελληνικούς σιδηρόδρομους (ΟΣΕ) μέσω Αθήνας προς Θεσσαλονίκη (με ένα λεωφορείο στο πρώτο, τμήμα Πάτρα-Κιάτο)».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αυτά έγραψε ο Άλεξ Κινγκ για την Θεσσαλονίκη, ενώ ο Τζον Μαλαθρώνας ύμνησε την Ήπειρο και συγκεκριμένα την Πάργα και τα Σύβοτα.
Ο Τζον Μαλαθρώνας είχε ταξιδέψει στην Πάργα στα 12 του χρόνια και από τότε ορκίστηκε ότι θα επιστρέψει, καθώς οι αναμνήσεις ακόμη είναι ζωντανές, καθώς θυμάται τα διάφανα νερά της και την βλάστηση που την περιστοιχίζει.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Τα Σύβοτα, βορειότερα, παρουσιάζουν ένα αταίριαστο θέαμα στους λάτρεις της Ελλάδας: ένα ορεινό χωριό που κυριαρχεί πάνω από μια υπέροχη ακτή, του οποίου η χαμηλή γραμμή δέντρων μοιάζει με νορβηγικό φιόρδ. Από καιρό λαχταρούσα να εξερευνήσω το αρχιπέλαγος των μικροσκοπικών υπεράκτιων νησιών και τις παρθένες αμμώδεις παραλίες τους», αναφέρει.
Ωστόσο, όπως γράφει, αυτό που τον αιχμαλώτισε φέτος είναι η αρχαία ιστορία με τον συντάκτη του Guardian να επιθυμεί να επισκεφθεί την Αρχαία Γιτάνα, την «ρομαντική», όπως την αποκαλεί, Δωδώνη, αλλά και το θέατρο της αρχαίας Νικόπολης.
Ο Τζον Μαλαθρώνας μιλά και για την Πρέβεζα «μια απολαυστική, χαλαρή πόλη που αξίζει να εξερευνήσετε» καθώς αποτελεί ορμητήριο αλλά αποτελεί και επιλογή διακοπών.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Ελ Αραμπί κάνει «πάταγο» και στην Κύπρο – Οι αριθμοί και η συνεργασία με τον Δώνη (vids)
Πηγή: lifo.gr