Τι έτρωγαν οι Ευρωπαίοι μονάρχες; Δεκαεννέα ανάκτορα-μουσεία και βασιλικές κατοικίες γιορτάζουν φέτος τη γαστρονομία και τις μαγειρικές παραδόσεις ένδεκα ευρωπαϊκών χωρών, από την Αυστρία έως την Πορτογαλία, από το Βέλγιο έως την Ουγγαρία, το Βέλγιο και τη Γαλλία.
Με τίτλο «Στο τραπέζι του βασιλιά», η εκδήλωση που διοργανώνεται από το δίκτυο ευρωπαϊκών βασιλικών κατοικιών (35 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως), θα λάβει διάφορες μορφές από το έναν τόπο στον άλλο: έκθεση, ημέρα μελέτης, συνεστίαση, γευσιγνωσία, εργαστήρια…
Στις Βερσαλλίες, στη Γαλλία, ο ανανάς θα είναι για παράδειγμα μεγάλη τάση: με καταγωγή από τη Βραζιλία, ο «βασιλιάς» των φρούτων καλλιεργείτο από τους κηπουρούς της Αυλής και συχνά υπήρχε στο τραπέζι του Γάλλου μονάρχη. Ήταν επίσης «πηγή έμπνευσης για τις διακοσμητικές τέχνες», ενώ αποτελεί χαρακτηριστικό μοτίβο στα υφάσματα και στα σερβίτσια. Μια ημέρα αφιερωμένη στη μελέτη θα είναι η 22α Ιουνίου και μια δεύτερη ημέρα, η 28η Σεπτεμβρίου, θα αφιερωθεί στη θέση του κρασιού μέσα στα Ανάκτορα της Ευρώπης.
Στις 8 Οκτωβρίου, επίσης με πρωτοβουλία του Ανακτόρου των Βερσαλλιών, οι μεγάλοι βραβευμένοι σεφ που συνεργάζονται με τις ευρωπαϊκές βασιλικές κατοικίες θα συναντηθούν για να αποδώσουν τιμή στην «ευρωπαϊκή υψηλή κουζίνα» με πιάτα εμπνευσμένα από ιστορικά μενού.
Οι συναντήσεις με τους κηπουρούς του Τριανόν στις Βερσαλλίες θα είναι ανοικτές για το κοινό. Ένας άλλος διάσημος λαχανόκηπος, αυτός του Ανακτόρου Het Loo, στην Ολλανδία, θα ανοίξει τις πύλες του για τους επισκέπτες. Ο ανανάς θα είναι επίσης το τιμώμενο φρούτο στο Ανάκτορο της Σίντρα, στην Πορτογαλία, όπου καλλιεργείται στα θερμοκήπια.
Τα Ανάκτορα της Βαρσοβίας οργανώνουν γευσιγνωσίες παλιών πιάτων, σύμφωνα με συνταγές που χρονολογούνται από την εποχή της βασίλισσας Μπόνια Σφόρτσα (1494-1557) που εισήγαγε αρώματα και λαχανικά άγνωστα μέχρι τότε στην κουζίνα.
Στην ένωση ευρωπαϊκών βασιλικών κατοικιών (www.europeanroyalresidences.eu) μετέχουν 25 ιδρύματα που διαχειρίζονται 80 ανάκτορα σε 15 χώρες.