Το πιο… άρρωστο στο σeξ ζευγάρι στην Ελλάδα – Μας αποκάλυψαν τι κάνουν και φρίξαμε

Το πιο… άρρωστο στο σeξ ζευγάρι στην Ελλάδα – Μας αποκάλυψαν τι κάνουν και φρίξαμε

Στη σελίδα τους «astralmauve» ένα ζευγάρι μοιράζεται τις ιδέες του για το body & sex positivity, απενοχοποιώντας κυτταρίτιδα, ραγάδες, τριχοφυΐα και «ατέλειες».

Η Δ. και ο Γ., μέσα από τον λογαριασμό astralmauve_ στο Instagram μοιράζονται κομμάτια της σχέσης τους. Στο bio τους γράφουν πως είναι “queer couple”, ενώ παράλληλα κάνουν σαφές πως το υλικό που αναρτούν θα κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους όσους χρήστες ψάχνουν λίγη body positivity στον ωκεανό τοξικής «τελειότητας» στο Instagram

Είναι δυο non-binary, pansexual πλάσματα σε σχέση. Και αυτό είναι αρκετό για να φανταστούμε πως σε κάποια γειτονιά της Θεσσαλονίκης ταράζεται η εμμονή με το ψέμα της «κανονικότητας». Και να χαμογελάσουμε.

Το bio σας γράφει «queer couple» και το account σας είναι γεμάτο από ερωτισμό και body positive εικόνες. Ποιοι είστε και ποιος είναι ο στόχος του λογαριασμού;

Είμαστε ένα ζευγάρι αποτελούμενο από 2 non-binary, pansexual άτομα. Θα παραθέσουμε ένα στιχάκι από another dyke, γιατί στην προκειμένη ταιριάζει: «Δε με νοιάζει το μουνί, το πουλί ή το βυζί πέρα από μια συζήτηση καθαρά φιλοσοφική.»

Το προφίλ μας ξεκίνησε ως μία προσπάθεια καλλιτεχνικής έκφρασης του ερωτισμού μας, προβολής αληθινών σωμάτων, ενίσχυσης της ατομικής αποδοχής και της αγάπης για τον ίδιο μας τον εαυτό. Αυτά αποτελούν και στόχο του λογαριασμού. Ευελπιστούμε μέσα από τις φωτογραφίες μας να βοηθάμε κι εμείς με τον τρόπο που μπορούμε, στην πορεία κατάρριψης των στερεοτυπικών αντιλήψεων σχετικά με το «ωραίο», στην απενοχοποίηση του σώματος με κυτταρίτιδα, ραγάδες, τριχοφυΐα, «ατέλειες» και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση αυτοπεποίθησης στον κάθε έναν που έρχεται σε επαφή με το υλικό μας αλλά και σε εμάς τους ίδιους. Παράλληλα, μέσα από τη φωτογραφία μας προσπαθούμε να εκφράζουμε σκέψεις και σχόλιά μας σχετικά με ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, καθώς και τα συναισθήματα που βιώνουμε.

Γιατί «astralmauve»;

Μια πολύ συνοπτική επεξήγηση: Μας αρέσει το μωβ χρώμα και η αστρονομία!

Ως ζευγάρι στην έξω ζωή δεν έχουμε λάβει αρνητικά σχόλια, κυρίως γιατί φαινομενικά δεν είμαστε «διαφορετικοί» και δεν πέφτει κάτι στην αντίληψη των άλλων. Προσέχουμε στις κοινωνικές συναναστροφές να είμαστε με ανθρώπους που υπάρχουν αμοιβαία οι έννοιες της κατανόησης και το σεβασμού.

Πώς είναι η ζωή για τα queer άτομα και κατ’ επέκταση ζευγάρια στον πλανήτη Ελλάδα;

H ιστορία έχει δείξει πως στην Ελλάδα η αποδοχή της ίδιας της υπόστασης queer ατόμων, η αφομοίωση στο κοινωνικό σύνολο και η αποδοχή της διαφορετικότητας έχει να διανύσει μεγάλο δρόμο ακόμη, σε πολλά επίπεδα και συνιστώσες. Η παράδοση του «ιερού διπόλου» άνδρα-γυναίκας στη βάση του, ο ρόλος του κάθε κοινωνικά αποδεκτού φύλου και του τι πρεσβεύει, ακόμη καλά κρατεί σε όλους τους τομείς της ζωής μας.  Το φύλο και ο σεξουαλικός προσανατολισμός αποτελούν ξεκάθαρα ταμπού στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας, τα υποτιμητικά σχόλια για το πόσο ένα άτομο «παρεκκλίνει» από την κοινωνικά αποδεκτή κανονικότητα αποτελούν καθημερινότητα για την πλειοψηφία των queer ατόμων της χώρας. Γίνονται πολλά και μικρά βήματα για επαναδιεκδίκηση βασικών εννοιών όπως «ισότητα φύλου», «διαφορετικότητα και εργασία», «έμφυλη καταπίεση» και οι φωνές εναντίωσης δυναμώνουν και αυξάνονται σιγά σιγά.  Βλέποντας την καθημερινότητα από μαρτυρίες και καταγγελίες στα stories, φαίνεται ξεκάθαρα πως τα queer άτομα δέχονται καταπιέσεις, χλευασμό και βία από τυχαίους περαστικούς, από μπάτσους, από το εργασιακό περιβάλλον, από την οικογένεια, και αυτό είναι κάτι που μας ενοχλεί πάρα πολύ. Η αδικία που βιώνει ο καθένας σε απλά καθημερινά πράγματα όπως μια βόλτα, ένας καφές και σε πιο σύνθετες διαδικασίες όπως π.χ. η καθημερινή εργασία και οι κοινωνικές συναναστροφές με υπηρεσίες, είναι κάτι τρομακτικό και εν γένει δημιουργεί σοβαρά ψυχολογικά τραύματα.
Ως ζευγάρι στην έξω ζωή δεν έχουμε λάβει αρνητικά σχόλια, κυρίως γιατί φαινομενικά δεν είμαστε «διαφορετικοί» και δεν πέφτει κάτι στην αντίληψη των άλλων. Προσέχουμε στις κοινωνικές συναναστροφές να είμαστε με ανθρώπους που υπάρχουν αμοιβαία οι έννοιες της κατανόησης και του σεβασμού. Στο Instagram έχουν συμβεί ανά καιρούς περιστατικά όπου κάποι@ δεν έχει αντιληφθεί ότι είμαστε 2 άτομα στο προφίλ και αργότερα αλλάζει ο τρόπος ομιλίας και προσέγγισης, ρίχνει και κανένα μπινελίκι, όταν συνειδητοποιεί ότι δεν μιλάει μόνο με κορίτσι. Κάτι για το οποίο ελπίζουμε, είναι ότι στο μέλλον θα αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι ως άνθρωποι και όχι ως αντικείμενα ή ως τρόπος ιδιοευχαρίστησης και εκπλήρωσης βίτσιων.

Sex και body positivity στο Instagram. Υπάρχει αποδοχή για αυτές τις αποχρώσεις της ζωής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Η αποδοχή υπάρχει για τις περισσότερες αποχρώσεις της ζωής στα social media, καθώς ενισχύεται το echo chamber effect και η τάση να ακολουθούμε/παρατηρούμε/σχολιάζουμε πράγματα που μας ενδιαφέρουν. Κατ’ επέκταση, οι περισσότερες εκφάνσεις της σεξουαλικότητας και της ενασχόλησης με το σώμα έχουν πρόσφορο έδαφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο, είναι το πόσο θα λογοκριθείς από την ίδια την πλατφόρμα, και για ποιους λόγους. Τα κοινωνικά στερεότυπα σαφώς ενυπάρχουν και εκφράζονται και στα πλαίσιά της, είτε ως censoring σε υλικό, που πολλές φορές δεν παραβιάζει τίποτα από τους όρους που υπάρχουν, είτε με την μορφή αναφορών, κ.λπ. Στο άλλο άκρο, έχουμε υπάρξει πολλές φορές στο «στόχαστρο» του Instagram Police, επειδή ο αλγόριθμος εντόπισε υπόνοια «επίμαχου» σημείου για παράδειγμα και μπορεί το κατέβασμα της φωτογραφίας να μας έχει προκαλέσει στεναχώρια, αποκαρδίωση και απογοήτευση σε σημείο να μη θέλουμε να ασχοληθούμε για πολύ καιρό με φωτογραφίσεις γενικότερα. Βρίσκεις μέσα σου πείσμα, έμπνευση, χαμένη αυτοπεποίθηση, κι αν σου βγαίνει να συνεχίσεις το κάνεις, αν όχι, δεν χρειάζεται να πιέσεις τον εαυτό σου σε σημείο αυτοτιμωρίας και αυτοκατηγορίας. Ευτυχώς είναι πολλοί οι άνθρωποι που αγκαλιάζουν προσπάθειες όπως τη δική μας, υπάρχει αλληλοϋποστήριξη, ένα πολύ όμορφο κλίμα επικοινωνίας και αυτό μας δίνει ένα ακόμα έναυσμα να συνεχίζουμε να εκφραζόμαστε καλλιτεχνικά με τον τρόπο αυτό.

Πόσο εύκολο είναι να φωτογραφίζει κανείς το γυμνό του σώμα ή το σώμα του συντρόφου του και να το ανεβάζει στο Instagram; 

Είναι εύκολο εφόσον είχαμε «προπονηθεί» σε αυτό. Στις αρχές του προφίλ μας, ήταν κάτι καινούργιο και για τα 2 μας. Το πώς θα φαίνονται τα σώματά μας, οι «ατέλειες» μας ήταν κάτι το οποίο δουλέψαμε αρκετά και συνεχίζουμε να δουλεύουμε. Δεν είχαμε ποτέ την τεράστια αυτοπεποίθηση για το πώς δείχνουμε, ούτε την έχουμε ακόμη. Υπήρχαν στιγμές που αισθανόμουν άβολα να ανέβει μία φωτογραφία, γιατί π.χ. η κυτταρίτιδά μου τονιζόταν ιδιαίτερα. Και αυτό ακριβώς είναι το σημείο όπου δούλεψα κι εγώ με τον εαυτό μου, όπου χρειαζόταν να μου υπενθυμίζω το σκοπό του προφίλ και να ενισχύω την αγάπη και την αποδοχή προς εμένα. Η συνειδητοποίηση της φυσικότητας της ανθρώπινης γύμνιας σίγουρα είναι βοηθητική, όπως επίσης και η στήριξη του συντρόφου σε όλο αυτό. Σταδιακά ξεκινήσαμε κι εμείς να αισθανόμαστε όλο και πιο άνετα, να αποτυπώνουμε στιγμές και συναισθήματα χωρίς ντροπή και να αφήνουμε τους εαυτούς μας ελεύθερους να εκφραστούν. Όσα στάδια έχουμε περάσει και ως ατομικότητες στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής, αλλά και ως ζευγάρι, θεωρούμε ότι έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πώς αισθανόμαστε με τους εαυτούς μας. Σε κάθε φωτογράφιση και σε κάθε concept, απλά νιώθαμε όλο και πιο άνετα, όλο και πιο σίγουροι και πλέον μας φαίνεται σχετικά εύκολο να ποζάρουμε ο ένας στον άλλο, είτε στο φακό κάποιων φίλων μας, που τους ευχαριστούμε πολύ που ένιωσαν και οι ίδιοι άνετα να το κάνουν!

Πώς βρήκατε το μυστικό να αφαιρέσετε τη «ντροπή» με την οποία μας γεμίζει η κοινωνία από το concept «γύμνια»;

Η αλήθεια είναι ότι αυτήν την «ντροπή» προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε κι εμείς. Η διαδικασία φωτογράφησης του γυμνού μας σώματος δεν ήταν πάντα εύκολη για εμάς. Ωστόσο έχουμε αλληλοβοηθηθεί πολύ προς αυτήν την κατεύθυνση και δε θεωρούμε ότι υπήρξε κάποιο μυστικό σε αυτό. Η αρχική σκέψη στην υλοποίηση είναι το ότι δε νιώθαμε εμείς οι ίδιοι κάποια ντροπή για τη γύμνια μας. Αυτό που υπάρχει είναι κυρίως η ανασφάλεια που μπορεί να νιώσουμε πριν φωτογραφηθούμε, που μπορεί όμως να ξεπεραστεί κυρίως με συζήτηση και αλληλοενθάρρυνση. Αυτό που θέλουμε να περνάει στο φακό και κατ’ επέκταση στο προφίλ είναι η αποτύπωση μιας στιγμής που έχουμε προσπαθήσει να νικήσουμε μια ανασφάλεια μας. Παράλληλα αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά, που άτομα ερχόμενα σε επαφή με τη δουλειά μας, μας λένε ότι ξεκινούν και τα ίδια να αγαπούν πιο πολύ τον εαυτό τους, να μην αισθάνονται άσχημα για αυτό που είναι και έτσι να προσπαθούν, όπως κι εμείς, να μην αφήνουν τα πρότυπα και τα ταμπού της κοινωνίας να επηρεάζουν ή να λειτουργούν περιοριστικά στο τι αισθάνονται.Θέλουμε να είμαστε μια σελίδα όπου η συζήτηση για τα σώματα, τον ερωτισμό και την αυταποδοχή να είναι συλλογικά παραγωγικότερη και ενδυναμωτική για όλους.

Τι πιστεύετε πως θα άλλαζε στη ζωή μας αλλά και στην κοινωνία μας αν ο ερωτισμός (συμπεριλαμβανομένης και της ερωτικής φωτογραφίας) δεν θεωρούταν ταμπού;

Πολλά θα άλλαζαν γενικότερα εάν τα ταμπού έπαυαν να υπάρχουν. Η ερωτική φωτογραφία και το καλλιτεχνικό γυμνό είναι διαχρονικά μια έκφανση της τέχνης η οποία ιντριγκάρει, δημιουργεί περιέργεια, μαγνητίζει βλέμματα. Αυτό που θα μπορούσε να έχει εν γένει θετικό πρόσημο στην κοινωνία μας είναι ο μη χαρακτηρισμός και στιγματισμός ανθρώπων που ασχολούνται με τον ερωτισμό γενικότερα. Τα μοντέλα (επαγγελματίες και μη) που γουστάρουν να φωτογραφίζονται γυμνά και σέξι, χωρίς να δέχονται σεξουαλικές παρενοχλήσεις («ε για να τα δείχνει μάλλον το ζητάει») και γενικότερα η παραδοχή του ότι γύμνια =/= σεξ. Σίγουρα οι άνθρωποι, στα πλαίσια αυτά, θα αισθάνονταν περισσότερο ελεύθεροι στην έκφρασή τους. Παράλληλα κάτι τέτοιο θα μείωνε την όποια “ντροπή” αισθάνονται άτομα αναφορικά με τον ερωτισμό και θα άνοιγε για πολλούς ο δρόμος της ανακάλυψης της σεξουαλικότητάς τους, η οποία δυστυχώς λόγω της κοινωνίας μας δέχεται καταπίεση. Να κάνουμε ειδική μνεία για τ@ sex workers που αντιμετωπίζονται ευτελώς από μεγάλο μέρος της κοινωνίας επειδή βιοπορίζονται από την έκθεση των σωμάτων τ@ -κάτι το οποίο λειτουργεί αναχρονιστικά ως ταμπού και τ@ υπονομεύει. Υπάρχουν φυσικά κάποια limits τα οποία δεν διαπραγματευόμαστε, όπως τα ζητήματα ανηλίκων και ζώων.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη σελίδα σας;

Πρόσφατα κάναμε το προφίλ μας public, κυρίως γιατί αποφασίσαμε ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε private. Λαμβάνοντας το feedback του κόσμου που έχει βοηθηθεί από τη δουλειά μας, είναι ένα από τα πιο ενθαρρυντικά πράγματα που μπορούμε να σκεφτούμε για τους μετέπειτα στόχους μας. Εάν μπορούμε να βοηθήσουμε κι άλλο κόσμο να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του, θα το κάνουμε αβίαστα όπως και πριν, αλλά με μία έξτρα δόση ευθύνης/υπευθυνότητας. Θέλουμε να είμαστε μια σελίδα όπου η συζήτηση για τα σώματα, τον ερωτισμό και την αυταποδοχή να είναι συλλογικά παραγωγικότερη και ενδυναμωτική για όλους.

Τι εύχεται ένα queer couple να αλλάξει σε αυτόν τον κόσμο;

Μια πραγματικά μεγάλη λίστα ευχών που θα προσπαθήσουμε να διατυπώσουμε εν συντομία: αποδοχή και σεβασμός της διαφορετικότητας, πιο ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση, συνειδητοποίηση των προνομίων ως μέσα καταπίεσης, αλλαγή των σαθρών αντιλήψεων, αποτίναξη των στερεοτύπων που μας καθιστούν δέσμιους των επιθυμιών μας, πάταξη της πατριαρχίας, εκμηδένιση των περιστατικών έμφυλης βίας και γυναικοκτονιών.

Πηγή: provocateur.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ