Ελισάβετ : Ήρθε στην Ελλάδα, πριν γίνει βασίλισσα – Κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη

Ελισάβετ : Ήρθε στην Ελλάδα, πριν γίνει βασίλισσα – Κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη

Η πριγκίπισσα Ελισάβετ, ως διάδοχος του θρόνου, αποδέχτηκε την πρόσκληση του ελληνικού βασιλικού ζεύγους για μια ιδιωτική επίσκεψη.

Μπορεί να μην έχει επισκεφθεί την Ελλάδα, ως βασίλισσα, όμως η Ελισάβετ ως πριγκίπισσα και διάδοχος του βρετανικού θρόνου, είχε έρθει στη χώρα μας, τον Δεκέμβριο του 1950.

Τότε η πριγκίπισσα Ελισάβετ, ως διάδοχος του θρόνου, αποδέχτηκε την πρόσκληση του ελληνικού βασιλικού ζεύγους  για μια ιδιωτική επίσκεψη.

Μετά από δύο χρόνια ο πατέρας της πέθανε και αφού τον διαδέχθηκε δεν ξαναπάτησε το πόδι της στην Ελλάδα, αν και έχει επισκεφθεί 200 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η επίσκεψη στην Αθήνα

Η Ελισάβετ, ήταν μόλις 24 χρονών, τρία χρόνια παντρεμένη και δυο φορές μητέρα, όταν αποδέχθηκε την πρόσκληση του ελληνικού βασιλικού ζεύγους Παύλου και Φρειδερίκης και ήρθε στην Ελλάδα, με τον σύζυγό της  Φίλιππο, δούκα του Εδιμβούργου, και πλήθος Άγγλων δημοσιογράφων και ανδρών της Σκότλαντ Γιαρντ.

Στις 6 Δεκεμβρίου 1950, από τη Μάλτα, όπου ο Φίλιππος υπηρετούσε στο ναυτικό, έφθασαν στο Φάληρο.

Εκεί τους υποδέχτηκε ο βασιλιάς Παύλος και η βασίλισσα Φρειδερίκη μαζί με εκατοντάδες πολίτες που περίμεναν να δουν από κοντά το πριγκιπικό ζευγάρι της Αγγλίας. Πριν από λίγους μήνες είχε λήξει ο εμφύλιος στην χώρα μας, στον οποίο η Μ. Βρετανία είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης έστω και αν στη συνέχεια παρέδωσε τη σκυτάλη στους Αμερικανούς. Οι κομμουνιστές ήταν στην εξορία ή εκτός Ελλάδος και κανείς δεν θα τολμούσε να τους αποδοκιμάσει. Συγχρόνως οι ειδικοί της εποχής πίστευαν ότι μια επίσκεψη γαλαζοαίματων θα τόνωνε την εικόνα της Βρετανίας στην Ελλάδα, όπου οι φιλοβασιλικοί ήταν μια ισχυρή τάση στην κοινωνία.

Η πριγκίπισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος επιβιβάστηκαν σε ανοιχτό αυτοκίνητο και οδηγήθηκαν στα θερινά ανάκτορα στο Τατόι, όπως αναφέρει η mixanitouxronou. Ο Βασιλιάς Παύλος ήταν πρώτος του ξάδελφος.

Εκεί η Ελισάβετ έβγαλε από τη βαλίτσα της φωτογραφίες των παιδιών της, του Καρόλου και της μικρής πριγκίπισσας που ήταν ακόμη μωρό και τις τοποθέτησε πάνω σε ένα τραπέζι. Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής αυτό που έκανε εντύπωση στην Ελισάβετ ήταν η λιακάδα στην Αθήνα, κάτι που ανέφερε συνεχώς ενθουσιασμένη.

Στην Αθήνα έμειναν μία εβδομάδα και το BBC κατέγραψε κάθε τους κίνηση.

Η πρώτη βόλτα – Η κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη

Η πρώτη τους βόλτα στην Αθήνα έγινε συνοδεία έφιππων αξιωματικών. Πριν ξεκινήσει, αστυνομικοί της Σκότλαντ Γιαρντ έλεγχαν σχολαστικά τους δρόμους. Στη φρουρά της εκτός από Έλληνες αστυνομικούς που παραχωρήθηκαν για την ασφάλεια της είχε και Άγγλους που είχαν σταλεί αεροπορικώς. Στο δρόμο είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου για να τους χαιρετήσει. «Γεια σου Φίλιππα, να μου ζήσεις», φώναξε ένας στον δούκα του Εδιμβούργου, που είχε πάρει το συγκεκριμένο τίτλο λίγο πριν το γάμο του. Στη διαδρομή τους προς το δημαρχείο, όπου ήταν προσκεκλημένοι, ένας άλλος Αθηναίος φώναξε στα ελληνικά: «Μας το πήρες το λεβεντόπαιδο». Τότε σύμφωνα με τις περιγραφές του ελληνικού Τύπου ο βασιλιάς έσκυψε προς το μέρος της Ελισάβετ και της εξήγησε τι φώναζαν.

Στο μέγαρο τους υποδέχθηκε ο δήμαρχος Ραγκούσης με τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα και πρέσβεις. Αφού υπενθύμισε τους δεσμούς που ενώνουν τα δύο κράτη, προσέφερε στην Ελισάβετ μια σπάνια βυζαντινή εικόνα του Αγίου Φιλίππου.

Η πριγκίπισα Ελισάβετ δέχεται το δώρο του δημάρχου Αθηναίων (εικόνα από mixanitouxronou)

Το πριγκηπικό ζεύγος, επισκέφτηκε τη Βουλή των Ελλήνων και το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου και κατέθεσε στεφάνι. Ανέβηκε στην Ακρόπολη και  επισκέφθηκε το εκκλησάκι του Αγίου Φιλίππου στον λόφο της Δεξαμενής στην Νίκαια, το οποίο είχε ανεγερθεί προς τιμήν τους μετά τον αρραβώνα τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ