Με τον δικό τους μοναδικό τρόπο «ξορκίζουν» την πανδημία του κορωνοϊού οι καλλιτέχνες του δρόμου.
Με τον δικό τους μοναδικό τρόπο «ξορκίζουν» την πανδημία του κοροναϊού οι καλλιτέχνες του δρόμου.
Street artists στην Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο αποτυπώνουν τις δραματικές στιγμές που ζει ο πλανήτης με τους νεκρούς να πλησιάζουν τα δύο εκατομμύρια.
Την ώρα που οι κάτοικοι των περισσότερων πόλεων είναι κλεισμένοι σπίτι τους, οι γκραφιτάδες βγαίνουν έξω και με το ταλέντο τους αφήνουν «διαχρονικά» σημάδια μιας εποχής που δύσκολα θα ξεχαστεί.
Αρχαίος Έλληνας με… μάσκα
Ο 30χρονος Λευτέρης Τούλης, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών, τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Δράμα και όπως επισημαίνει, όταν του δόθηκε η δυνατότητα να σχεδιάσει κάτι μεγάλο σε ανοιχτό δημόσιο χώρο, θέλησε με το έργο του να δώσει τροφή για προβληματισμό. Όπως λέει, δεν θα μπορούσε παρά να είναι επηρεασμένος από τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η κοινωνία.
Ο νεαρός καλλιτέχνης επέλεξε τον τοίχο μιας πολυκατοικίας στην Δράμα για να σχεδιάσει το τεράστιο έργο του. Για να το ολοκληρώσει χρειάστηκε γερανοφόρο όχημα και συνολικά πέντε μέρες συστηματικής δουλειάς, που απέδωσαν μια εντυπωσιακή τοιχογραφία, στην οποία ένα αρχαιοελληνικό άγαλμα απεικονίζεται να φορά μάσκα και να βρίσκεται ανάμεσα σε δυο κόσμους, τον σύγχρονο και τον αρχαίο.
Το άγαλμα κρατά στο χέρι του ως όπλο και δεκανίκι ένα κοντάρι. Η πανδημία του κορονοϊού, η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι ανησυχίες του σύγχρονου ανθρώπου στάθηκαν τα στοιχεία που ενέπνευσαν τον Λευτέρη Τούλη, ώστε να δημιουργήσει τη μεγάλων διαστάσεων τοιχογραφία.
«Το άγαλμα» σημειώνει ο καλλιτέχνης, «αποτυπώνει ένα σύγχρονο Έλληνα. Φορώντας τη μάσκα πολεμά μέσα στη γειτονιά του, με φόντο τις στήλες του Ολυμπίου Διός και τα παραδοσιακά σπίτια. Παλεύει για τη ζωή του, για να σταθεί στα πόδια του, όρθιος, με δεκανίκι το όπλο του, ένα κοντάρι. Η Ελλάδα του σήμερα και του χθες συναντώνται εν μέσω κορονοϊού, φτώχειας και αβεβαιότητας. Έτσι, θέλησα να αποτυπώσω την προσωπική πάλη που δίνει καθημερινά ο καθένας από εμάς. Ένας νέος θεός, ένας φανταστικός φίλος, καρτερεί ένα φωτεινότερο μέλλον».
Καλλιτεχνικό «Μένουμε Σπίτι»
Για έναν 16χρονο από την Ηλιούπολη, ο κατ’ οίκον περιορισμός λόγω κοροναϊού δεν σήμαινε αδράνεια, αλλά δημιουργία.
Τη διάρκεια της πρώτη καραντίνας ο νεαρός σχεδίασε τον ιό με ανθρώπινα χαρακτηριστικά που περιβάλλεται από σημαίες διαφορετικών χωρών. Το μήνυμα που συνοδεύει το έργο είναι: «Μένουμε σπίτι».
Δημόσιο «ευχαριστώ» στους γιατρούς
Μία μεγάλη τοιχογραφία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης δημιούργησε τον Ιούλιο η ομάδα UrbanAct για να πουν «ευχαριστώ» στους εργαζόμενους του νοσοκομείου, με αφορμή την δύσκολη περίοδο του κοροναϊού.
Πρόκειται για μία δράση, που εντάσσεται στο πρόγραμμα δημόσιων τοιχογραφιών, αυτή τη φορά σε νοσοκομεία ανά την Ελλάδα, με τον τίτλο «Χρώμα Στα Νοσοκομεία».
Τα τελευταία χρόνια η UrbanAct έχει υλοποιήσει μια σειρά δημόσιων τοιχογραφιών σε χώρους Νοσοκομείων, ενδεικτικά όπως στο Ιπποκράτειο Θεσ/νίκης, στο ΑΧΕΠΑ Θεσ/νίκης, στο Παίδων Αγ. Σοφία, στο Τζάνειο-Πειραιά κ.ά.
«Με αφορμή την πρόκληση που βιώνουμε όλοι μας με τον covid-19 φέτος, αποφασίσαμε να ενώσουμε αυτές τις δράσεις μας και να τις θέσουμε υπό την σκέπη ενός νέου προγράμματος, κατά αναλογία του προγράμματος που τρέχουμε στα δημόσια σχολεία από το 2005 (το «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια»).
Το «Χρώμα Στα Νοσοκομεία» υλοποιείται με την συμμετοχή επώνυμων καλλιτεχνών από τον χώρο του graffiti και της streetart, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των Νοσοκομείων και την στήριξη χορηγών, εταιρειών, ιδιωτών κ.ά.
Το πρόγραμμα εκκινείται φέτος με δύο μεγάλες εξωτερικές τοιχογραφίες σε δύο νοσοκομεία αντίστοιχα: στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκη το διάστημα 18-24 Ιουλίου και στην Αττική τον Σεπτέμβριο (θα ανακοινωθεί σύντομα το Νοσοκομείο που θα επιλεγεί)», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Οι συγκεκριμένες τοιχογραφίες έχουν θεματική το «σας ευχαριστούμε» στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
Στη πρώτη μεγάλη τοιχογραφία η οποία υλοποιείται στο ΑΧΕΠΑ Θεσ/νίκης συμμετέχει ο καλλιτέχνης Same84.
«Οι καλλιτέχνες της street art έρχονται να δώσουν με το μοναδικό τους τρόπο, χρώμα, ομορφιά και ελπίδα σε έναν ακόμη δημόσιο χώρο, αυτό των νοσοκομείων.
Ευχαριστούμε όλους όσους στηρίζουν τις δράσεις μας για πιο όμορφους δημόσιους χώρους, με ελεύθερους και συμμετοχικούς πολίτες», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Εικόνες από όλο τον κόσμο
Σε πολλές πόλεις του κόσμου καλλιτέχνες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και έκαναν την πανδημία κομμάτι της τέχνης τους.