Μερικοί ανησυχούν ότι η έλλειψη επαφής με άλλους θα αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα, μειώνοντας την ενεργή επαφή τους με μικρόβια.
Οπότε η ερώτηση που διατυπώνουν είναι: Θα αποδυναμώσει η κοινωνική απόσταση το ανοσοποιητικό μου σύστημα;
Εν συντομία: Όχι.
Ακόμη και όταν μένουμε σε τουλάχιστον 2 μέτρα από τους άλλους ή περνούμε τον περισσότερο χρόνο μας στο σπίτι, το σώμα μας ανταποκρίνεται συνεχώς σε πολλά βακτήρια και άλλα μικρόβια που κατοικούν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
“Είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε μικρόβια”, λέει ο Akiko Iwasaki, ερευνητής επί του ανοσοποιητικού συστήματος στο πανεπιστήμιο του Yale. “Το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενεργοποιείται διαρκώς”, είπε.
Οι επιδράσεις από τα εμβόλια που κάνουμε σε παιδική ηλικία και άλλες άμυνες που αναπτύσσει από μόνο του το ανοσοποιητικό σύστημα είναι μακροχρόνιες, είπε ο Iwasaki, και δεν θα εξαφανιστούν εν μία νυκτί, επειδή διατηρούμε την απόσταση μας από τους άλλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Οι ειδικοί λένε ότι όποιος θέλει να ενισχύσει την ανοσοποιητική του υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας πρέπει να ακολουθεί συνήθειες, όπως η διαχείριση του στρες, η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και ο καλής ποιότητας ύπνος.
“Αυτά είναι τα πράγματα που επηρεάζουν πραγματικά το ανοσοποιητικό σύστημα”, είπε ο Iwasaki.
Το εποχιακό εμβόλιο για τη γρίπη θα σας βοηθήσει επίσης να προστατευθείτε από μια ακόμη πιθανή ασθένεια.