Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλεί επιληπτικές κρίσεις. Ποιοι κινδυνεύουν

Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλεί επιληπτικές κρίσεις. Ποιοι κινδυνεύουν

Η φλεγμονώδης αντίδραση που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός στον οργανισμό, εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο στις επιληπτικές κρίσεις. Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς με επιληψία.

Ο κορωνοϊός Covid-19 προκαλεί πολλές και διαφορετικές νευρολογικές επιπλοκές στους ασθενείς, στις οποίες μπορεί να συμπεριλαμβάνονται και οι επιληπτικές κρίσεις, αναφέρει ένας Αμερικανός ειδικός. Ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι κινδυνεύουν μόνο ή κυρίως όσοι έχουν ιστορικό επιληψίας.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν νευρολογικές εκδηλώσεις. Τέτοιες εκδηλώσεις είναι το παραλήρημα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, λέει ο νευρολόγος Dr. Stephen Hantus, από το Κέντρο Επιληψίας της Cleveland Clinic στο Οχάιο.

«Η προσβολή του νευρικού συστήματος από τον ιό είναι σημαντική», προσθέτει. «Επομένως, είναι λογικό είναι να υπάρχουν και άλλες εκδηλώσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι επιληπτικές κρίσεις».

Ωστόσο οι επιληπτικές κρίσεις δεν εκδηλώνονται μόνο στους ασθενείς με Covid-19 οι οποίοι πάσχουν από επιληψία. Έχουν αναφερθεί και σε πάσχοντες χωρίς ιστορικό επιληψίας. Η αιτία αυτού του φαινομένου, όμως, δεν είναι γνωστή.

Πως φτάνει ο κορωνοϊός στον εγκέφαλο

Οι ειδικοί έχουν αρκετές θεωρίες για το πώς θα μπορούσε ο νέος κορωνοϊός να οδηγεί στις επιληπτικές κρίσεις. Η μία από αυτές σχετίζεται με τον τρόπο εισόδου του στο νευρικό σύστημα.

Όπως εξηγεί ο Dr. Hantus, η εισβολή οποιουδήποτε παθογόνου μικροοργανισμού στον εγκέφαλο δεν είναι εύκολη. Το παθογόνο πρέπει να ξεπεράσει ένα φυσικό «εμπόδιο» για να φτάσει έως το ανώτατο κέντρο του σώματος: τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Ο κορωνοϊός προσβάλλει εύκολα το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός). Επομένως έχει βρει τρόπο να διαπερνά τον φραγμό αυτό. Ο τρόπος πιθανώς είναι η υπερπαραγωγή κυτταροκινών, μιας ομάδας μορίων που συμμετέχουν στην επικοινωνία και τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Από τις αρχές της πανδημίας είχαμε δει στους ασθενείς μας την λεγόμενη «καταιγίδα των κυτταροκινών»», εξηγεί ο Dr. Hantus. «Είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο ο οργανισμός παράγει τόσο πολλές κυτταροκίνες, ώστε προκαλούνται βλάβες και φλεγμονή σε πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου».

Η υπερπαραγωγή κυτταροκινών θα μπορούσε να διασπά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Και η ακολουθούσα φλεγμονή στον εγκέφαλο, θα μπορούσε να πυροδοτεί τις επιληπτικές κρίσεις, προσθέτει.

Τι ισχύει για τους ασθενείς με επιληψία

Με βάση τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, όμως, οι ασθενείς με επιληψία δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να τους μολύνει ο νέος κορωνοϊός. Αν, όμως, έχουν συννοσηρότητες (π.χ. παχυσαρκία, υπέρταση), μπορεί να ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για προσβολή από τον νέο ιό.

Επομένως, είναι απαραίτητο να τηρούν όλα τα μέτρα προφύλαξης. Συνεχής χρήση μάσκας, κοινωνική απόσταση και συχνό πλύσιμο των χεριών τούς είναι απαραίτητα. «Αν έχουν συννοσηρότητες, έχουν ένα λόγο παραπάνω για να είναι πολύ προσεκτικοί», τονίζει ο ειδικός.

Εξίσου σημαντικό είναι, προσθέτει, να λαμβάνουν με συνέπεια τα φάρμακα που έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός τους. Δεν πρέπει επίσης να αμελούν τα προγραμματισμένα ραντεβού μαζί του, φοβούμενοι την πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός.

«Οι ιατροί εργάζονται σκληρά για να παράσχουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τους ασθενείς τους, ώστε να εξακολουθήσουν να τους παρέχουν τη φροντίδα που χρειάζονται», υπογραμμίζει.

Οι επιληπτικές κρίσεις είναι επεισόδια μη φυσιολογικής ηλεκτρικής δραστηριότητας σε κάποιο σημείο του εγκεφάλου. Τα επεισόδια αυτά μπορεί να προκαλέσουν σπασμούς, απώλεια των αισθήσεων ή/και άλλα νευρολογικά συμπτώματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ