Ο αυξημένος κίνδυνος αφορά και άλλα νοσήματα ψυχικής υγείας, καθώς και την άνοια. Είναι μεγαλύτερος τις πρώτες εβδομάδες της νοσηλείας τους. Που μπορεί να οφείλεται.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από νοσήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, εάν παρουσιάσουν βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γέιλ.
Η σχετική μελέτη έδειξε ακόμα ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος και για τους πάσχοντες από άνοια. Το χειρότερο, όμως, είναι πως οι ασθενείς αυτοί κινδυνεύουν ιδιαιτέρως να πεθάνουν νωρίς στην πορεία της νόσου.
Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από 1.685 ασθενείς, μέσης ηλικίας 65 ετών. Οι ασθενείς αυτοί εισήχθησαν σε πέντε νοσοκομεία του Κονέκτικατ την περίοδο Φεβρουάριος-Απρίλιος 2020.
Το 28% από αυτούς είχαν διαγνωστεί με κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας ή με άνοια πριν τους μολύνει ο κορωνοϊός. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας που είχαν διαγνωστεί ήταν:
- Κατάθλιψη
- Αγχώδεις διαταραχές
- Ψύχωση
Η έκβαση
Οι 318 από τους ασθενείς της μελέτης έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της βαριάς λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Όπως έδειξε η εξέταση του ιατρικού φακέλου τους:
- Μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες είχε τη ζωή του το 36% όσων είχαν ψυχιατρική διάγνωση ή άνοια και το 15% όσων δεν είχαν
- Μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες είχε καταλήξει το 41% όσων είχαν πρόβλημα ψυχικής/νοητικής υγείας και το 22% όσων δεν είχαν
- Μέσα σε τέσσερις εβδομάδες η θνησιμότητα είχε φτάσει το 45% για όσους είχαν πρόβλημα ψυχικής/νοητικής υγείας και το 32% για όσους δεν είχαν
Συνολικά, οι πάσχοντες από κατάθλιψη, άνοια ή άλλο πρόβλημα ψυχικής υγείας διέτρεχαν έως και 2,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.
Προγενέστερα ευρήματα
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, τα προβλήματα ψυχικής υγείας σχετίζονται με βραχύτερο προσδόκιμο επιβίωσης. Υπολογίζεται ότι οι ασθενείς μπορεί να χάσουν ακόμα και 10 χρόνια από τη ζωή τους, εξαιτίας τους.
Από την έναρξη της πανδημίας, λοιπόν, υπήρχε ανησυχία ότι η ψυχιατρική συννοσηρότητα θα συνοδευόταν από μεγαλύτερη θνησιμότητα μετά τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Όντως, μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη στη Δανία έδειξε πως η κατάθλιψη σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα μέσα στον πρώτο μήνα από την έναρξη της λοίμωξης Covid-19. Το εύρημα αυτό επιβεβαιώθηκε και από την παρούσα μελέτη.
Ο ρόλος της βιολογίας και της αυτοφροντίδας
Πώς θα μπορούσε, όμως, η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές, η ψύχωση και η άνοια να σχετίζονται με αυξημένη θνησιμότητα; Οι πιθανές εξηγήσεις είναι βιολογικές και συμπεριφορικές, λένε οι ερευνητές.
«Οι πάσχοντες από ψυχιατρικά προβλήματα παρουσιάζουν χαρακτηριστικές διαφορές στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου τους. Αυτές μπορεί να αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά ο οργανισμός τους στις λοιμώξεις», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Luming Li, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.
Παραδείγματος χάριν, τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα των ορμονών του στρες. Οι ορμόνες αυτές, όμως, ευνοούν τη φλεγμονή και εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα.
«Όταν ένας ασθενής έχει ήδη διαφορές στη βιολογία του επειδή, π.χ., πάσχει από κατάθλιψη, είναι πιο ευάλωτος στις πιέσεις που ασκεί ο νέος κορωνοϊός σε πολλαπλά όργανα του σώματος», πρόσθεσε η ειδικός.
Ρόλο πιστεύεται ότι παίζει και το γεγονός ότι οι πάσχοντες από κατάθλιψη, άλλο πρόβλημα ψυχικής υγείας ή άνοια συχνά αδυνατούν να φροντίσουν τον εαυτό τους.
Όταν λοιπόν τους μολύνει ο κορωνοϊός και εκείνοι είναι π.χ. καπνιστές ή τρέφονται ανθυγιεινά, είναι πιθανό να έχουν ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Σε τέτοια περίπτωση, μοιραία είναι επιρρεπείς στη βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Δεν αποκλείεται, τέλος, να διατρέχουν εξ αρχής αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον επικίνδυνο ιό, διότι είναι πιθανό να μην λαμβάνουν τα μέτρα αυτοπροστασίας εναντίον του, κατέληξε η Dr Li.