«Μακροχρόνιος» κορωνοϊός : Γιατί κάποιοι ασθενείς δεν αναρρώνουν – Τι συμπτώματα παρουσιάζουν

«Μακροχρόνιος» κορωνοϊός : Γιατί κάποιοι ασθενείς δεν αναρρώνουν – Τι συμπτώματα παρουσιάζουν

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η νόσος COVID-19 είναι μια σύντομη και ήπια ασθένεια, αλλά για κάποιοι ασθενείς μένουν να παλεύουν για μήνες με συμπτώματα όπως διαρκή κόπωση, επίμονος πόνος και δύσπνοια.

Η κατάσταση που είναι γνωστή ως “μακροχρόνιος κορονοϊός” ή “μακρύς COVID” έχει εξουθενωτική επίδραση στη ζωή των ασθενών με μεγάλη εξάντληση ακόμα και μετά από έναν σύντομο περίπατο.

Μέχρι στιγμής, το επίκεντρο ήταν η διάσωση ζωών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά υπάρχει τώρα μια αυξανόμενη αναγνώριση ότι πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες συνέπειες από τον κορονοϊό.

Κορονοϊός: Τι είναι ο “μακρύς COVID”;

Δεν υπάρχει ιατρικός ορισμός ή λίστα συμπτωμάτων που να μοιράζονται όλοι οι ασθενείς. Μπορεί δύο άτομα με μακροχρόνιο κορονοϊό να έχουν πολύ διαφορετικές εμπειρίες. Ωστόσο, το πιο κοινό χαρακτηριστικό είναι ακραία κόπωση.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • δύσπνοια
  • βήχας που δεν θα υποχωρεί
  • πόνος στις αρθρώσεις
  • μυϊκοί πόνοι
  • προβλήματα ακοής και όρασης
  • πονοκέφαλοι
  • απώλεια όσφρησης και γεύσης καθώς και
  • βλάβη στην καρδιά, τους πνεύμονες, τους νεφρούς και το έντερο

Έχουν αναφερθεί επίσης προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους και της θολωμένης σκέψης.

Ο μακρύς COVID δεν αφορά μόνο ασθενείς που μπήκαν σε ΜΕΘ για να θεραπευτούν, αλλά ακόμα και άτομα με σχετικά ήπια λοίμωξη COVID-19 μπορούν να μείνουν με διαρκή και σοβαρά προβλήματα υγείας.

“Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι υπάρχει αυτό που λέμε μακρύς COVID”, δήλωσε στο BBC ο καθηγητής David Strain, από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, που ήδη παρακολουθεί ασθενείς στην κλινική του για Σύνδρομο Χρόνιας Κούρασης.

Μακροχρόνιος κορονοϊός: Πόσοι ασθενείς έχουν συμπτώματα μακρύ COVID-19

Μια μελέτη επί 143 ασθενών στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ρώμης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association, έδειξε ότι το 87% των ασθενών με COVID-19 που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο είχε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα σχεδόν δύο μήνες αργότερα και περισσότεροι από τους μισούς είχαν ακόμα κόπωση.

κορονοϊός

Πώς εξελίσσεται ο κορονοϊός σε “μακρύ COVID”;

Υπάρχουν πολλές υποθέσεις, αλλά δεν υπάρχουν οριστικές απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα.

Ο κορονοϊός μπορεί να έχει εξαφανιστεί από το μεγαλύτερο μέρος του σώματος, αλλά να συνεχίζει να παραμένει σε μερικά σημεία. «Εάν υπάρχει μακροχρόνια διάρροια, τότε θα βρείτε τον ιό στο έντερο, εάν υπάρχει απώλεια μυρωδιάς, τότε είναι ακόμα στα νεύρα”, λέει ο καθηγητής Tim Spector, από το King’s College London.

Ο κορονοϊός μπορεί να μολύνει άμεσα μια μεγάλη ποικιλία κυττάρων στο σώμα και να προκαλέσει υπερδραστήρια ανοσοαπόκριση που προκαλεί επίσης βλάβη σε όλο το σώμα. Μια υπόθεση είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν επιστρέφει στο φυσιολογικό μετά από την νόσο COVID και αυτό προκαλεί κακή υγεία γενικότερα.

Η μόλυνση μπορεί επίσης να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων του ασθενούς. Αυτό είναι πιο εμφανές στους πνεύμονες εάν δημιουργηθούν ουλές. Έχουν παρατηρηθεί μακροχρόνια προβλήματα μετά από μόλυνση με SARS ή MERS, που και οι δύο ασθένειες είναι τύποι κορονοϊού.

Αλλά η COVID-19 μπορεί επίσης να αλλάξει τον μεταβολισμό των αασθενών. Υπήρξαν περιπτώσεις ανθρώπων που πασχίζουν να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους μετά την ανάπτυξη διαβήτη ως αποτέλεσμα της νόσου COVID, ενώ η νόσος SARS έχει αποδειχτεί ότι οδηγεί σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τα λίπη για τουλάχιστον 12 χρόνια με την αρχική ασθένεια.

Υπάρχουν πρώιμα σημάδια αλλαγών και στη δομή του εγκεφάλου, αλλά αυτά είναι ακόμα υπό επιστημονική διερεύνηση. Και η COVID-19 κάνει παράξενα πράγματα στο αίμα, συμπεριλαμβανομένης της μη φυσιολογικής πήξης και βλάπτει το δίκτυο των σωλήνων που μεταφέρουν αίμα σε όλο το σώμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ