Η πραγματική γιορτή της ΕΣΚΑ (vid)

Η πραγματική γιορτή της ΕΣΚΑ (vid)

Ζήλεψα που δεν ήμουν εκεί. Ήταν, όμως, κάτι παιδιά που τα λένε αλήτες…

Οι κληρώσεις, οι… πίτες, αυτού του είδους οι ετήσιες εκδηλώσεις είναι κατά κανόνα αδιάφορες (στα δικά μου μάτια). Εικόνες που επαναλαμβάνονται, γραβάτες που κουνιούνται, δημόσιες σχέσεις και χαμόγελα ανάμεσα σε ανθρώπους, κάποιοι εκ των οποίων όλο τον υπόλοιπο χρόνο βρίζονται σε καθημερινή βάση. Η «γιορτή» της ΕΣΚΑ, όμως, ήταν διαφορετική!

Ανάμεσα στις ομάδες που βραβεύτηκαν ήταν και η ομάδα μπάσκετ του Αστέρα, για την κατάκτηση του Υπερπρωταθλήματος της Δ’ ΕΣΚΑ της περιόδου 2016-‘17. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η ομάδα των Εξαρχείων δεν είναι αυτό που λέμε «δείγμα τυπικό». Άλλη κουλτούρα, διαφορετική αντίληψη, γι’ αυτό και λίγοι περίμεναν ότι θα πάνε.

Αντίθετοι σε αυτού του είδους τις «γιορτές», η πρώτη σκέψη ήταν να πετάξουν την πρόσκληση στα σκουπίδια, όμως αποφάσισαν να παραβρεθούν, κάνοντας παράλληλα μία μικρή -αλλά σημαντική- παρέμβαση.

Όταν ανέβηκαν οι παίκτες στη… σκηνή, είχαν μαζί τους παιδιά – πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην κατάληψη της Νοταρά 26! Θέλησαν με αυτό τον τρόπο να αναδείξουν την αδυναμία των παιδιών αυτών, αλλά και πολλών άλλων, να αγωνιστούν στις διοργανώσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα των εθνικών ομοσπονδιών, καθώς δεν διαθέτουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά χαρτιά. Λες και πρέπει να έχεις χαρτιά για να απολαύσεις το παιχνίδι.

Τα μετάλλια να κρέμονται στο στήθος πραγματικών πρωταθλητών, οι οποίοι από μικροί βρέθηκαν να δίνουν αγώνα για επιβίωση. Οι παράγοντες της ΕΟΚ και της ΕΣΚΑ ήταν εμφανώς αμήχανοι, αλλά ο κόσμος χειροκρότησε με θέρμη κι οι άνθρωποι των Εξαρχείων έφυγαν τονίζοντας πως «αναμένουμε να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς και τα παιδιά αυτά να έχουν δικαίωμα στην άθληση. Αλλιώς ας περιμένουν οι υπεύθυνοι ακόμα πιο δυναμικές παρεμβάσεις».

Προσωπικά εδώ και χρόνια έχω σταματήσει να πηγαίνω σε τέτοιες παράτες, όμως αυτή τη φορά… ζήλεψα που δεν ήμουν εκεί. Ήταν, όμως, εκεί (ευτυχώς) κάποια παιδιά που τα λένε αλήτες. Και δράσεις σαν αυτή των παιδιών από τα Εξάρχεια δείχνουν ότι υπάρχουν «ζωντανά κύτταρα» στον οργανισμό του μπάσκετ, που αντιστέκονται, που αναδεικνύουν το πραγματικό πρόσωπο του αθλητισμού. Μακάρι να βρουν μιμητές.

Αντί επιλόγου: Όχι πως έχει ιδιαίτερη σημασία, αλλά ο υπογράφων -σε άλλο ηλεκτρονικό μέσο, εκείνη την εποχή- είχε αναδείξει το ζήτημα των περιορισμών για τα προσφυγόπουλα. Το θέμα είχε φτάσει μέχρι τη Βουλή, με επερώτηση του ΚΚΕ, το οποίο στη συνέχεια απέκτησε «σχέση στοργής με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο και πλέον είναι όλα καλώς καμωμένα…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ