Αφού «έσωσε» με τροπολογία ΠΑΟΚ, Ξάνθη και οδήγησε την κυβέρνηση να δείξει «υποταγή» σε εκβιασμούς, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ασχολείται τώρα και με τη... Δ' Εθνική, υποσχόμενος αναδιάρθρωση-έκτρωμα! Κατάργηση κατηγοριών, δημιουργία Β' Εθνικής... 34 ομάδων και αύξηση ομάδων στη Super League!
Το ποδόσφαιρο στην πολιτική. Ή η πολιτική στο ποδόσφαιρο; Απ’ όπου κι αν το πιάσεις, ο συνδυασμός σπάνια είναι εποικοδομητικός. Πόσο μάλλον όταν ο συνδυασμός περιλαμβάνει αναρμόδιους. Τότε προκύπτουν «εκτρώματα». Καταστάσεις που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα του σπορ. Εξελίξεις που μπορεί να βυθίσουν το άθλημα σε αχανείς συνθήκες.
Η είδηση από μόνη της προκαλεί εντύπωση: Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, έκανε για ακόμη μία φορά την… ποδοσφαιρική έκπληξη. Το μεσημέρι της Παρασκευής πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τους 8 πρώτους τον ομίλων της Γ Εθνικής. Ομάδες που ακόμη δεν είναι καν πρωταθλητές τυπικά, καθώς δεν έχουν επικυρωθεί οι βαθμολογίες από την ΕΠΟ (σ.σ. αναμένεται να γίνει τη Παρασκευή, στην Εκτελεστική Επιτροπή). Σε αυτή την τηλεδιάσκεψη, που κανείς δεν κατάλαβε για ποιον λόγο έγινε, ποιος την κανόνισε και για ποιον λόγο συμμετείχε μόνο ο κ. Γεραπετρίτης, οι ομάδες παρουσίασαν στον αναρμόδιο υπουργό την πρόταση τους για αναδιάρθρωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όχι μόνο της Γ’ Εθνικής, όλων των κατηγοριών.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι «8» αναφέρουν ότι δεν αποφασίστηκε τίποτα ουσιαστικό. Αναλυτικά το Δελτίο τύπου: «Τηλεδιάσκεψη είχαν σήμερα οι οκτώ πρόεδροι των πρωταθλητριών ομάδων της Γ’ Εθνικής με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Οι πρόεδροι των ομάδων ενημέρωσαν τον υπουργό για την πρότασή τους που έχει δημοσιοποιηθεί από δεκαημέρου, στην οποία ζητούν την ενοποίηση της Super League 2 και της Football League σε μια Β’ Εθνική δυο ομίλων χωρισμένων με γεωγραφικά κριτήρια. Ο υπουργός Επικρατείας άκουσε τους εκπροσώπους των οκτώ ομάδων χωρίς δεσμεύσεις και μάλιστα απλά ζήτησε υπόμνημα με τις προτάσεις τους».
Κι όμως, στις διαρροές προς τα ΜΜΕ επισημαίνεται με σαφήνεια (και με λεπτομέρειες) ότι ο υπουργός Επικρατείας μετέφερε στα σωματεία ότι η Κυβέρνηση είναι ΘΕΤΙΚΗ στην αναδιάρθρωση! Αναδιάρθρωση, που σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί επίσημα, θα έχει την εξής δομή:
* Διάλυση της Football League (14 ομάδες, 3η Κατηγορία τώρα).
* Άμεση άνοδο των 8 ομάδων της Γ Εθνικής (4η Κατηγορία τώρα) στη Super League 2 (12 ομάδες), η οποία αυτομάτως απορροφά και τις 14 ομάδες της Football League και έτσι δημιουργείται ένα νέο πρωτάθλημα Β’ Εθνικής με 34 ομάδες. Με την πρόταση να αναφέρεται σε δύο ομίλους Βορρά και Νότου.
Στην επίσημη πρόταση των «8» γίνεται αναφορά σε αύξηση των ομάδων της Super League από 14 σε 16 και η Β’ Εθνική να γίνει με 32 ομάδες, κάτι που θέλει πώς και πώς ο ΠΑΟΚ. Μάλιστα μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι ότι ανήμερα της συνάντησης, υπήρξαν δημοσιεύματα που… αποθέωναν το συγκεκριμένο πλάνο και παράλληλα γινόταν ευθεία επίθεση στη NOVA που δεν θέλει την αύξηση των ομάδων. Καθώς θεωρεί, σωστά, ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο όχι μόνο δεν μπορεί να αντέξει 48 (!!!) επαγγελματικές ομάδες στις δύο πρώτες κατηγορίες του, αλλά και ότι η Super League θα έπρεπε να είναι ακόμη πιο «μαζεμένη», για να είναι βιώσιμο το προϊόν και ο ανταγωνισμός σε σοβαρά επίπεδα.
Πάμε, όμως, στο προκείμενο. Διότι όλα τα παραπάνω είναι σχέδια επί χάρτου και λόγια. Ωστόσο, από την Παρασκευή είναι «σχέδια και λόγια», που έχουν την άτυπη «νομιμοποίηση» της Κυβέρνησης, μέσω ενός εκ των σημαντικότερων στελεχών της, όπως είναι ο υπουργός Επικρατείας, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης. Εστω και με ανεπίσημη μορφή. Εστω και εν είδει «υποσχέσεων». Υποσχέσεων που έως και τώρα δεν έχουν διαψευσθεί από τον καθ’ ύλην αρμόδιο, ούτε από κάποιο άλλο επίσημο πρόσωπο της Κυβέρνησης.
Για ποιον λόγο, λοιπόν, ο κ. Γεραπετρίτης επέλεξε να μπει ξανά σε ποδοσφαιρικά «χωράφια»; Πώς και γιατί αποφάσισε να κάνει μια τέτοια τηλεδιάσκεψη και να παρέμβει για δεύτερη φορά στο ποδόσφαιρο και μάλιστα σε επίπεδο… Δ Εθνικής; Μετά την τροπολογία του, με την οποία έσωσε από τον βέβαιο υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθη, λόγω της διοικητικής τους εξάρτησης, όπως αυτή αποδείχθηκε από την ΕΕΑ και από τα αθλητικά δικαστήρια, τώρα ασχολείται με μία αναδιάρθρωση που εδώ και καιρό «σπρώχνεται» εντέχνως από το περιβάλλον ΠΑΟΚ.
Για ποιον λόγο αποφασίζει εκ νέου να ασχοληθεί με ένα ζήτημα που απέδειξε ότι δεν γνωρίζει, με τους χειρισμούς που έκανε στην υπόθεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης; Για ποιον λόγο γίνεται μια τέτοια συζήτηση, με τον υφυπουργό Αθλητισμού εκτός κάδρου; Τον αρμόδιο για θέματα αθλητισμού; Εκτός κι αν είναι εν γνώσει της Κυβέρνησης οι υποσχέσεις περί αναδιάρθρωσης. Αλλά και όλες οι οικονομικές λεπτομέρειες/απαιτήσεις που υπάρχουν στο σχέδιο που έχουν παρουσιάσει οι εν λόγω ομάδες. Οι οποίες ζητούν ουσιαστικά «εξασφαλισμένα» έσοδα ύψους σχεδόν 8.000.000 ευρώ. Μεταξύ άλλων προνομίων. Με μεγαλύτερο όλων, βεβαίως, την άμεση άνοδο… δυο κατηγοριών! Από την 4η στη 2η, χωρίς ενδιάμεση στάση.
Πέρα από τους όρους και τα ψιλά γράμματα, καθίσταται σαφές ότι εδώ προκύπτει ένα σοβαρό ζήτημα. Και ποδοσφαιρικό και πολιτικό. Διότι εάν περάσει ένα τέτοιο σχέδιο που θα ανατρέπει τα πάντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μπορεί να προκύψουν άλλα, πολύ σοβαρά ζητήματα. Ποδοσφαιρικά. Εάν δεν προκύψει, αυτομάτως η κυβέρνηση θα έχει εγκλωβιστεί σε μια κατάσταση πολύ δύσκολη. Την οποία δημιούργησε ένας αναρμόδιος υπουργός. Μια κατάσταση που δεν θα αφορά μόνο στην ετσιθελική και κόντρα στον νόμο σωτηρία δύο ομάδων, αλλά σε μία πολύ πιο διευρυμένη υπόθεση. Που θα προκαλέσει χάος.
ΥΓ. Η παρουσία του δικηγόρου Χάρη Γρηγορίου στην τηλεδιάσκεψη σε ρόλο συντονιστή έχει πολύ «ψωμί». Κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το μέλλον και τον ρόλο που προορίζουν να του δώσουν ορισμένοι στα δρώμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου.