Ο Αμρ Ουάρντα είναι εξαιρετικός ποδοσφαιριστής και αυτό δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Ο χαρακτήρας του είναι αυτός που προκαλεί συζητήσεις και απαιτεί ειδική διαχείριση.
Φτιάχνοντας κανείς μία πρόχειρη λίστα με τη δεκάδα των κορυφαίων, με βάση την απόδοση τους, ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται φέτος στη Σούπερ Λιγκ και δίχως πολύ σκέψη, θα κατέληγε εύκολα σ’ ένα όνομα. Αμρ Ουάρντα! Ο Αιγύπτιος αποτελεί ήδη σημείο αναφοράς της πορείας πρωταθλητισμού του Ατρόμητου κάνοντας στο αγωνιστικό χώρο περίπου ότι έκανε και στο Αγρίνιο, δηλαδή… «τα πάντα όλα» που θα έλεγε και ο Νίκος Αλέφαντος! Άλλωστε, εκείνες οι εμφανίσεις του ήταν που του έδωσαν το «διαβατήριο» για τη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ.
Ο Αιγύπτιος είναι εξαιρετικός ποδοσφαιριστής και αυτό δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Ο χαρακτήρας του είναι αυτός που προκαλεί συζητήσεις και απαιτεί ειδική διαχείριση. Ότι συνέβαινε δηλαδή στον Παναιτωλικό, αλλά και τώρα στο Περιστέρι! Σε ηλικία 22 ετών άφηνε την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να βγάλει το ψωμί του στην χώρα μας, κάτω από εντελώς καινούργιες γι αυτόν συνθήκες, σ’ ένα ξένο περιβάλλον και δίπλα σε ανθρώπους με τελείως διαφορετική κουλτούρα. Δεν το λες και… «βόλτα στο πάρκο».
Στο Αγρίνιο οι άνθρωποι της ομάδας, αντιλαμβανόμενοι πιθανότατα τις ιδιάζουσες συνθήκες, λειτούργησαν, έστω και ενστικτωδώς, κατά τα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ. Έσπευσαν να προστατέψουν ένα περιουσιακό στοιχείο του συλλόγου! Κοίταξαν πως θα του λύσουν άμεσα όποιο πρόβλημα υπήρχε, να τον βοηθήσουν να προσαρμοστεί στον τρόπο ζωής της πόλης όσο το δυνατόν γρηγορότερα, να βρουν ακόμα και ανθρώπους που μιλούν την γλώσσα του για να τον κάνουν να αισθανθεί πιο άνετα και κατ΄ επέκταση να αναδείξουν στο μέγιστο βαθμό το ποδοσφαιρικό του ταλέντο, για το οποίο άλλωστε είχαν επενδύσει πάνω του. Αποτέλεσμα; Ο Ουάρντα ήταν εξαιρετικός στο χόρτο και το κυριότερο ήταν πως το διάστημα του 1,5 χρόνου πέρασε δίχως το παραμικρό εξωαγωνιστικό πρόβλημα, όπως διαβεβαίωνε μάλιστα πρόσφατα και ο πρόεδρος του Παναιτωλικού, Μάκης Μπελεβώνης.
Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν ως προς την αντιμετώπιση που είχε και έχει ο Ουάρντα από τους ανθρώπους του Ατρομήτου, με την διαφορά πως στο Περιστέρι γνώριζαν πλέον με τι άνθρωπο είχαν να κάνουν και ήταν λογικό και επόμενο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Και το «μήνυμα» έχει περάσει από τη διοίκηση, στον προπονητή και κυρίως στους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές της ομάδας. Ο κεντρικός χαφ, Θοδωρής Βασιλακάκης έλεγε πως «ο Ουάρντα εκτός από δουλευταράς, είναι κι ένα ιδιαίτερο παιδί, που θέλει να γίνεται το δικό του και πρέπει να πηγαίνουμε με τα νερά του». Προβλήματα μέχρι τώρα; Μηδέν!
Ασφαλώς και ο Ουάρντα έκανε λάθη κατά το πέρασμα του από τον ΠΑΟΚ, αλλά στην Θεσσαλονίκη ουδέποτε ασχολήθηκαν, στο βαθμό που όφειλαν, μαζί του προκειμένου να προστατέψουν την επιλογή του Βλάνταν Ίβιτς. Θεωρούσαν πάντα, ίσως και με την αλαζονεία του ισχυρού στα στενά ελληνικά σύνορα, πως ο Αιγύπτιος έπρεπε με κάποιο μαγικό τρόπο και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια από την πλευρά τους, να προσαρμοστεί αυτόματα στις απαιτήσεις μιας μεγαλύτερης ομάδας και μιας πιο βαριάς φανέλας στην συμπρωτεύουσα της χώρας με τους χιλιάδες πειρασμούς!
Η αλήθεια είναι πως ο Παναιτωλικός και ο Ατρόμητος, ως μεγέθη, χρειάζονται πολύ περισσότερο έναν «σταρ» τύπου Ουάρντα στο δυναμικό τους σε σχέση με τον ΠΑΟΚ, που με τα χρήματα που διαθέτει και το ειδικό του βάρος, θα μπορούσε ενδεχομένως να βρει κάτι ανάλογο και πιθανότατα ακόμα καλύτερο, οπότε είχαν ένα λόγο παραπάνω να προσπαθήσουν περισσότερο γι αυτόν. Αυτή η λογική όμως μοιάζει να είναι ο κανόνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο οργάνωσης των ποδοσφαιρικών εταιριών, στις οποίες υπάρχει ειδικό τμήμα με αντικείμενο την βοήθεια προσαρμογής των νέων μεταγραφών στα καινούργια δεδομένα.
Για την προσωπικότητα του Ουάρντα ακούγονται πολλά, γι αυτή του Κριστιάνο Ρονάλντο, περισσότερα ενώ ο Μαραντόνα το είχε… τερματίσει! Κάποιες περιπτώσεις πάντως είναι πράγματι… ανίατες και μόνο το μέλλον θα δείξει αν ο Ουάρντα είναι μία τέτοια ή αν απλώς ο ΠΑΟΚ «τεμπέλιασε» στην δική του!