Με τον Γκέραρντ έχουμε συνδέσει κείμενα από την αθλητικοσυντακτική διαδρομή μας στις εφημερίδες.Γι΄αυτόν «...ένα μύθο θα σας πω»!
Καθόλου επιθυμητό το να βρισκόμαστε μόλις στα πρώτα βήματα του νέου χρόνου και να κάνουμε λόγο για θανάτους. Δεν γίνεται, όμως, να ξεπεράσουμε χωρίς κάποια αναφορά στις μαυροφορεμένες ειδήσεις, που ήλθαν από διαφορετικά σημεία, με το που πάτησε το 2018.
ΕΙΧΑΜΕ την πρώτη δυσάρεστη είδηση από ένα πολύ καλό οικογενειακό φίλο και συνάδελφο, τον Άρη Γάτα, που κήδεψε τον 69χρονο πατέρα του, τον Λεωνίδα, στο Κοιμητήριο των Μεγάρων.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ , βέβαια με πολλή διαφορετικότητα , τα στενάχωρα από το φευγιό του 68χρονου Σέρβου προπονητή Ντούσαν Μιτόσεβιτς και του 77χρονου Ευγένιου Γκέραρντ. ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ από τον Μιτόσεβιτς την καριέρα του, ως (35χρονου) παίκτη και μετά τεχνικού, στον Ηρακλή και το πέρασμα του από τους πάγκους των Πανσερραϊκού , Αναγέννησης Καρδίτσας, Πιερικού. Χαρακτηριστικό τύπος πρώην «Γιουγκοσλάβου», εύσωμος, σοβαρός, με μετρημένα λόγια, δεν προκαλούσε , κέρδιζε τις πρώτες εντυπώσεις. Κέρδισε και τέσσερα πρωταθλήματα με την Ανόρθωση. Ο εκλιπών θεωρούταν από τους αδελφικούς φίλους του Ντούσαν Μπάγεβιτς.
ΜΕ ΤΟΝ ΓΚΕΡΑΡΝΤ έχουμε συνδέσει κείμενα από την αθλητικοσυντακτική διαδρομή μας στις εφημερίδες.Γι΄αυτόν … «ένα μύθο θα σας πω»! ΑΠΟ το πρώτο κι όλας φεγγάρι, που εγκαταστάθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο είχαμε ως σύνδεσμο ένα στενό συνεργάτη του τον επαγγελματία μάνατζερ, Χάρη Δημητρίου και μαθαίναμε ό,τι ενδιέφερε το ρεπορτάζ.
ΜΕΣΑ στις πρώτες λεπτομέρειες, ότι ο «Εγκε» φορούσε περούκα, γιατί έχασε τα μαλλιά του μέσα σε ένα βράδυ. Έφταιξε το σοκ, που τον κατέβαλε από γεγονός, σχετικό με την τότε σύζυγο του , Ολλανδέζα, με την οποία απέκτησε μια θυγατέρα, η οποία σπούδασε κι εντάχθηκε, αφιερώνοντας σχεδόν όλη την ζωή της, στους «Γιατρούς όλου του Κόσμου».
ΔΕΝ μπορούσε και ψυχολογικά να παρέμενε στην Ολλανδία. Επαγγελματικά δε γιατί παρότι είχε αποφοιτήσει από την Σχολή Προπονητών της Κολωνίας, δεν είχε το απαραίτητο της ολλανδικής. Αυτό το μείον τον ανάγκαζε να μη μπορεί να εμφανιστεί , ως πρώτος και στον τελευταίο ολλανδικό πάγκο του, στη Ρόντα, παρουσιαζόταν ως δεύτερος.
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ να ξενιτευτεί. Έτυχε να γνωριστεί με τον Γιάννη Καλογερά, όταν ο μόνιμος τότε «κατάσκοπος» του Παναθηναϊκού, πριν από τους αγώνες για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, πήγε στην Ολλανδία για πληροφορίες σχετικά με την Φέγενορντ.
ΓΕΦΥΡΑ ο Καλογεράς, για τον ερχομό του Γκέραρντ στην Ελλάδα. «Να δούμε πρώτα πόσα απίδια χωράει ο προπονητικός σάκος του και μετά να τον φέρουμε στον Παναθηναϊκό», ήταν η εισήγηση του «κατασκόπου» προς την ηγεσία των Βαρδινογιάννηδων. ΄Ετσι ο Ευγένιος εγκαταστάθηκε δοκιμαστικά στον ΟΦΗ, τον οποίο είχε υπό την αιγίδα του ο Θεόδωρος Βαρδινογιάννης.
ΔΕΝ χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αναπτυχθεί μια αδελφική, στενή, φιλία- συνεργασία ανάμεσα στον Ολλανδό τεχνικό και στον στυλοβάτη-ευεργέτη του ΟΦΗ. Ήταν δε ο αξέχαστος Θεόδωρος, που ανέλαβε πλήρη πρωτοβουλία και αναχαίτισε τα κύματα δυσφορίας, που ξέσπασαν, από τους Ομιλίτες, στην φάση της προπονητικής παρουσίας του Γκέρναρντ στο «Γεντί Κουλέ». Από τους παράγοντες του ΟΦΗ οι φιλο-Βαρδινογιαννικοί, Κώστας Καζανάκης και Μυριοκεφαλιτάκης αποτέλεσαν, σε αυτή την κρίσιμη πρώτη περίοδο, τους φύλακες αγγέλους του!
ΑΙΤΙΑ της κατ΄ αρχάς αποτυχημένης δοκιμής της Ευγένιου στον ΟΦΗ, ότι επέμενε στην ολλανδική ποδοσφαιρική νοοτροπία, που «κοιτούσε την επίθεση και ασχολιόταν ελάχιστα με την άμυνα». Έπαθε , αλλά έμαθε, αφού παραμέρισε τον ποδοσφαιρικό-προπονητικό εγωϊσμό του και προσαρμόστηκε αρκετά στην ελληνική πραγματικότητα.
ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΗΚΕ, οπότε κι εκτοξεύθηκε, ως αξία, σαν «ιπτάμενος Ολλανδός». Αποτέλεσμα, πρώτος ο Παναθηναϊκός , μέσω του Θ.Βαρδινογιάννη, να του προτείνει συνεργασία. Αρνήθηκε κατηγορηματικά. Ο λόγος ήταν αυτός: Δεν ήθελε να κυριαρχηθεί –να καπελωθεί από τον Γιώργο Βαρδινογιάννη! Ο Ολλανδός ήξερε πλέον τα πάντα για τις συνήθεις του «καπετάνιου». Με την βεβαιότητα, πως οι χαρακτήρες του ήταν άκρως αντίθετοι ,απέρριψε κάθε σκέψη για μετεγκατάσταση από το Ηράκλειο στην Αθήνα.
ΟΜΩΣ, πρόταση , για συνεργασία, είχε και από τους Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ. Με χρήματα, που έφταναν στις 500.000 δραχμές. Νέα «όχι»! Αυτή την φορά , γιατί δεν ήθελε να δυσαρεστήσει τον μέντορα κι «αδελφό» του, τον Θεόδωρο, τον οποίο κατά κάποιο τρόπο είχε πικράνει, με την άρνηση του για Παναθηναϊκό.
ΟΤΑΝ είχε φύγει πλέον από την ζωή ο Θεόδωρος, ο κορυφαίος και μακροβιότερος προπονητής όλων των εποχών του ΟΦΗ, αποδέχτηκε πρόταση της ΑΕΚ. Αλλά για να εμφανίζεται σαν στήριγμα του Τόνι Σαβέβσκι. Δικές του, φυσικά, ήταν όλες οι πρωτοβουλίες, μία από τις οποίες είχε προκαλέσει σεισμό πολλών ρίχτερς. Ο Γκέραρντ ήταν αυτός, που συνέστησε ή επέβαλε, στον Τόνι να αρχίζει την κατά διαστήματα απόσπαση από την βασική 11άδα στην 7άδα των αναπληρωματικών, των Βασίλη Τσιάρτα και Ντέμη! Παράδειγμα στον επίσημο αγώνα με τη Μπαρτσελόνα, στο Καμπ Νου. Τι σήμαινε αυτό; Πώς ο «Έγκε» θα πλήρωνε …την «αυτοκτονική τάση του» με αποχώρηση από την ΑΕΚ. Δεν ήταν διαθέσιμη, ούτε ώριμη, η «κιτρινόμαυρη» ομάδα και μέσω αυτής όλη η οικογένεια της «Ένωσης» να αποδεχτεί τη νοοτροπία, τον εκσυγχρονισμό «και οι έντεκα μαρκάρουν»!
Ο «ΓΚΕΡΑΡΝΤΑΚΗΣ» σε χρόνια, που ακολούθησαν (κάθισε και στον πάγκο της Παναχαϊκής), παραδέχτηκε, πως διέπραξε λάθη. Ένα από αυτά, η απόρριψη των προτάσεων, που του είχαν γίνει από τους άλλους ισχυρούς, πριν από την ΑΕΚ κι όταν βρισκόταν στο ζενίθ της καριέρας του. ΄Άλλο λάθος, ότι παρασύρθηκε από ντόπιους κύκλους κι ανοίχτηκε επιχειρηματικά στο Ηράκλειο. Μία από τις εμπορικές απόπειρες του ήταν η οινοποιία «Γκεραρντάκης». Δεν είχε κεφάλαια για να επενδύσει (παρότι δεν πετούσε από την τσέπη του ή αλλιώς δεν χάριζε ούτε δραχμή…) και με μαθηματική ακρίβεια γνώρισε σοβαρότατη «εντός έδρας ήττα».
ΑΠΟ το επιχειρηματικό πατατράκ επηρεάστηκε η υγεία του. Και είδαμε προχριστουγεννιάτικα σε ποιο ακριβώς σημείο είχε φθαρεί από εγκεφαλικά επεισόδια. Ήταν κατά την εκδήλωση, που οργάνωσε ο αγαπημένος παίκτης του, ο Ηλίας Πουρσανίδης, στο «Θ.Βαρδινογιάννης». Εκεί, για να τιμηθεί η προσφορά του στο ποδόσφαιρο . Αλλά και να ενισχυθεί η οικογένεια του, που εκπροσωπεί η Ελληνίδα δεύτερη σύζυγος του-αληθινή ηρωίδα, με την ολόθερμη συμπαράσταση της, προς τον καθηλωμένο στο αναπηρικό καροτσάκι και μάλλον με μηδενική επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον.
Ο ΓΚΕΡΑΡΝΤ ήταν αυτός, που συνέστησε στους Ολλανδούς να υλοποιήσουν την επιθυμία τους για την απόκτηση του Νίκου Μαχλά. Περηφανευόταν για την πανηγυρική δικαίωση του, όταν «το Κρι Κρι» έπαιξε μπάλα και στον Άγιαξ, αφού προηγούμενα με την φανέλα της Φίτεσε αναδείχθηκε κι κορυφαίος κανονιέρης στα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Ένοιωθε σαν παιδί του και φυσικά ως παικτικό δημιούργημα του τον Μουντιαλικό Μαχλά. Άναψε το πράσινο φως στους συμπατριώτες του όχι από μανατζερικές βλέψεις, γιατί ουδέποτε «εμπορεύτηκε» τη μπάλα με αυτή την ιδιότητα.
ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟΣ σε όλα του, ο Κυπελλούχος Ελλάδος με τον ΟΦΗ, στον τελικό των πέναλτις με τον Ηρακλή. «Κοντά» στη μπάλα τοποθετούσε την αγάπη του για το κρητικό κρασί και τον απέραντο θαυμασμό του για το ωραίο φύλλο (έως ότου γνωρίσει την Κρητικοπούλα σύζυγο του, στην οποία αφοσιώθηκε ψυχή τε και σώματι).