Ο Ίλια Ίβιτς παίρνει πάνω του, το θέμα «προπονητής», έχει «εκλεκτό» (Μιλόγεβιτς), αλλά δεν είναι απλό. Και με την ευκαιρία: Και ποιος θυμάται τον Γιάτσεκ Κρζίνοβεκ;
Σε παράξενη συγκυρία η ΑΕΚ. Μάλλον σε εκείνο το «χρονικό σημείο» που όσα σιγόκαιγαν από το καλοκαίρι έφεραν μια αληθινή αναζωπύρωση.
Οι ήττες από Ολυμπιακό και –κυρίως το απίθανο με τον- Παναθηναϊκό.
Τα πειθαρχικά παραπτώματα των Βράνιες, Λιβάγια η διαχείριση του Νίκου Κωστένογλου από τον πάγκο.
Και όλα αυτά στο ίδιο «μπλέντερ» με την απογοήτευση του κόσμου, και τις ευθύνες του Δημήτρη Μελισσανίδη που ακόμη κανείς δεν κατάλαβε για ποιο λόγο «διέλυσε» την πρωταθλήτρια ομάδα 2018.
Πολλά μαζεμένα λοιπόν. Και ένας ο άνθρωπος που θεωρητικά μπορεί να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά. Ο Ίλια Ίβιτς. Τεχνικός διευθυντής από τα τέλη Αυγούστου εκεί που το μεταγραφικό παράθυρο ήταν ακόμη «ανοιχτό» αλλά στην πραγματικότητα «κλειστό» για την Ένωση.
Δύο στοιχεία για τον Σέρβο ποδοσφαιράνθρωπο που επί της ουσίας είναι και δικός μας άνθρωπος. Στην Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια! Πρώτον είναι στα αλήθεια ένας «τεχνοκράτης» του ποδοσφαίρου. Ένας πραγματικός τεχνικός διευθυντής με ιδέες, και μέθοδο. Ίσως ο πρώτος που έπαιξε αυτόν τον ρόλο στην Ελλάδα με περιεχόμενο και επιτυχία (στην ΑΕΚ του Ντέμη, αλλά και στον Ολυμπιακό της νέας εποχής του Σωκράτη Κόκκαλη).
Δεύτερον δεν είναι «μάγος». Είναι «εκτός αγοράς» από αυτό το πόστο εδώ και χρόνια. Και είναι άγνωστο αν μπορεί να πείσει τον Δημήτρη Μελισσανίδη να του αφήσει το τιμόνι 100%. Σε μια ομάδα που έχει λίγους εμφανείς παράγοντες, αλλά μπόλικους αφανείς που «ανακατεύονται» σε όλα.
Έναν Μαρτίνς
Ο Ίβιτς επέστρεψε στην ΑΕΚ με πρώτη αποστολή να «βρει» προπονητή, καθώς μόλις είχε απολυθεί ο Μιγκέλ Καρντόσο. Με δεδομένο ότι αρχές Σεπτέμβρη η αγορά ήταν «κλειστή» αλλά και ότι ο υπηρεσιακός Νίκος Κωστένογλου είχε μαζί του το τρίπτυχο «Μελισσανίδης-αποτελέσματα-ποδοσφαιριστές» επέλεξε να πάει με το ρεύμα. Η ιδέα του ήταν και παραμένει πως για να υπάρξει μετάβαση στην επόμενη εποχή της ομάδας, θα ήταν ιδανικό η Ένωση να λειτουργήσει όπως ο Ολυμπιακός πρόπερσι με τον Μαρτίνς. Να συμφωνήσει με έναν προπονητή γύρω στην Άνοιξη για τη νέα σεζόν. Να του δώσει χρόνο να δει το υπάρχον ρόστερ –έστω από την κερκίδα ή και πιο μακριά-, να αξιολογήσει τις ανάγκες κλπ.
Μιλό, αλλά
Ακριβώς έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω έβαλε σύντομα στο μυαλό του και έναν καλό του φίλο, που μοιάζει ιδανικός για τον εγχείρημα. Τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς του Ερυθρού Αστέρα. Και αυτός «δικός μας», που ξέρει σε βάθος το ελληνικό ποδόσφαιρο. Που έχει μια τρομερή πορεία στο Βελιγράδι με τον Ερυθρό Αστέρα από το 2017 με τίτλους, Τσάμπιονς Λιγκ κλπ. Και που το όνομα του σίγουρα θα κάνει «γκελ». Ο Μιλόγεβιτς έχει Έλληνα μάνατζερ. Εκείνοι που γνωρίζουν όμως λεπτομέρειες, έχουν πάντα στο μυαλό τους ότι ουσιαστικά η προπονητική καριέρα του ξεκίνησε μέσω Ίβιτς στον Πανιώνιο. Εκείνος λέγεται πως τον είχε συστήσει «θερμά» στην διοίκηση των Κυανέρυθρων το 2016. Με τον Μιλόγεβιτς για να αρπάξει την ευκαιρία να επιστρέφει στα μέρη μας με ένα «κασέ» που δεν συναντάς ούτε στην Γ΄εθνική! Του βγήκε βεβαίως 100%. Γιατί μέσω Πανιώνιου άνοιξε τα φτερά του. Αλλά αν δεν ήταν ο Ίβιτς κανείς δεν ξέρει αν θα είχε προκύψει εκείνη η συνεργασία.
Όχι, τώρα
Σήμερα ο Μιλόγεβιτς έχει κασέ «άγνωστο». Και αν όντως επιβεβαιωθούν κάποια στιγμή οι πληροφορίες ότι «παίζει» για εκείνον το «λαχείο» της Κίνας, το νούμερο θα γίνει απαγορευτικό για τα δεδομένα της ΑΕΚ. Το συμβόλαιο του με τον Αστέρα τελειώνει το καλοκαίρι. Και τέλος πάντων υπάρχει μια κατάσταση που δεν μπορεί να «λυθεί» τώρα. Εκτός αν ο Δημήτρης Μελισσανίδης έκανε μια πρόταση από εκείνες που δεν συνηθίζει, με βάση την πάγια πολιτική του στα οικονομικά της ομάδας. Αν μπορούσε δηλαδή να τον κλείσει από τώρα για το καλοκαίρι. Δύσκολο…
Η κρισιμότερη επιλογή
Και γίνεται πιο δύσκολο από τη συνθήκη της εποχής στην Ένωση. Μπορεί ο Κωστένογλου να βγήκε από το «κάδρο» της κρίσης και να βρίσκονται σε αυτό οι ποδοσφαιριστές είναι όμως πολύ δύσκολο να φτάσει η χρονιά ως το τέλος με αυτά τα δεδομένα. Και αν η ΑΕΚ υποχρεωθεί να πάρει τώρα προπονητή; Προφανώς δεν θα μπορέσει να αποκτήσει την νο 1 επιλογή του τεχνικού διευθυντή της. Είναι τέτοια η πίεση που μπορεί ανά πάσα στιγμή να φέρει εξελίξεις. Και αυτές είναι άγνωστο αν θα είναι για καλό. Γιατί αλήθεια ποιος ο λόγος να έχεις τεχνικό διευθυντή που θέλεις να του δώσεις το «ελεύθερο» να φτιάξει ομάδα από την αρχή, αν στις κρίσιμες επιλογές πας με το ρεύμα; Η επιλογή του επόμενου προπονητή, μπορεί να είναι η επιλογή του μέλλοντος για την ομάδα. Η κρισιμότερη της επόμενης 3ετίας. Θέλει υπομονή λοιπόν. Αλλά που να τη βρεις.
Τσιτσιρέτι και Κρζίνοβεκ
Το καταλαβαίνεις άλλωστε αυτό και από τα «παλιά κόλπα» που επιστρατεύονται. Σήμερα μια εφημερίδα που έχει πάρα πολύ καλή ενημέρωση για την ΑΕΚ έφερε στην επιφάνεια το όνομα ενός εξτρέμ, του Αμάτο Τσιτσιρέτι της Νάπολι. Τώρα δηλαδή που η «φωτιά» καίει και το κλίμα είναι πολύ δύσκολο, εμφανίστηκε ένας μεταγραφικός στόχος για τον Γενάρη που όπως μάθαμε μάλλον δεν «παίζει» και ιδιαίτερα. Μπορεί να είναι τυχαίο το timing. Μπορεί και όχι. Άλλωστε κάποιοι παλιοί φίλοι του Ίβιτς θυμήθηκαν μια ιστορία, Νοέμβρη 2007. Τέτοιες ημέρες πριν από 12 χρόνια. Τότε οι σχέσεις του τεχνικού διευθυντή του Ολυμπιακού με τον προπονητή Τάκη Λεμονή, ήταν οριακές. Και μιας και ένα απόγευμα στον Ρέντη είχαν ειπωθεί πολλά; Έκανε εντύπωση ότι την επόμενη ημέρα στις εφημερίδες υπήρχε αναφορά μόνο σε έναν μεταγραφικό στόχο, που συζητήθηκε στο λιμάνι, αποκλειστικά εκείνα τα 24ώρα. Έναν Πολωνό εξτρέμ της Βόλφσμπουργκ, με το όνομα Γιάτσεκ Κρζίνοβεκ.
Πως το λένε οι Αμερικανοί; New tricks old dogs…