Ομάδες Β’: Μόνο ο Ολυμπιακός τις θέλει, με πράξεις όχι στα λόγια

Ομάδες Β’: Μόνο ο Ολυμπιακός τις θέλει, με πράξεις όχι στα λόγια

Ξαφνικά κάποιοι θυμήθηκαν τις Β' ομάδες, αλλά όταν ο Ολυμπιακός ζητούσε (3 φορές) τη δημιουργία τους, κάποιοι σφύριζαν κλέφτικα. Τώρα, οι ίδιοι σηκώνουν το δάχτυλο.

Είναι κακό να έχεις κοντή μνήμη. Είναι ακόμη χειρότερο να νομίζεις ότι ο υπόλοιπος κόσμος έχει κοντή μνήμη. Είναι χείριστο, όταν πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις… λοβοτομή στο κοινό με ανακρίβειες και επικοινωνιακές ασυναρτησίες. Όπως αυτή η απίθανη ασυναρτησία που προκύπτει από τον ΠΑΟΚ το τελευταίο διήμερο, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αναφορικά με τους δανεικούς ποδοσφαιριστές.

Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, μέσω κύκλων και non paper, διατείνεται το εξής φοβερό: «Ας είχαν δημιουργηθεί οι ομάδας Β’, για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε εκεί τους παίκτες μας και να μην τους δίνουμε δανεικούς». Μάλιστα, σχολιο-γραφικά σημειώνεται το εξής (και εξίσου) φοβερό: «Όταν ο ΠΑΟΚ ήθελε τη δημιουργία ομάδων Β’, κάποιοι άλλοι δεν ήθελαν». Και κάπου σταματάς να διαβάζεις, διότι πιστεύεις ότι κάτι δεν πάει καλά.

Αφήνοντας στην άκρη την πλάκα και όλα αυτά τα αστεία που μοιράζονται από επίσημους και ανεπίσημους, έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος και πότε ήταν/είναι ο μοναδικός που έχει ανακινήσει θέμα δημιουργίας και νομιμοποίησης των ομάδων Β’, αλλά και συμμετοχή τους στα εθνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, στα πρότυπα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας κ.ο.κ.

Τον Φεβρουάριο του 2012, ο Ολυμπιακός θέτει επίσημα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Super League θέμα δημιουργίας νομικού, θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου για τη δημιουργία των ομάδων Β’. Ομάδων που θα συμμετέχουν στα πρωταθλήματα Β’, Γ’ Εθνικής ή στα τοπικά, αναλόγως την πορεία τους. Αναλύει τις θετικές προοπτικές που δημιουργούσε για το ποδόσφαιρο το συγκεκριμένο εγχείρημα. Εξηγεί γιατί αυτό θα βοηθούσε στην παραγωγή και την ανάδειξη περισσότερων και καλύτερων Ελλήνων ποδοσφαιριστών.

Αποτέλεσμα; Κάποιες ομάδες έκαναν ότι δεν άκουσαν. Άλλες υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος να έχουν ακόμη μία επαγγελματική ομάδα (σ.σ. λες και η ομάδες Κ19, που συμμετέχουν τώρα στο αντίστοιχο πρωτάθλημα και ουσιαστικά θα ήταν οι ομάδες Β’ τους κοστίζουν περισσότερο), άλλες ενδιαφέρθηκαν, αλλά μετάθεσαν την κουβέντα για… μελλοντικά.

Ο Ολυμπιακός σχηματοποίησε την πρότασή του. Εβαλε συγκεκριμένες παραμέτρους, μελέτησε τον τρόπο λειτουργίας του ισπανικού και του πορτογαλικού μοντέλου και επανήλθε με πληρέστερη πρόταση. Στο συμβούλιο της 11ης Φεβρουαρίου 2014, οι Ερυθρόλευκοι παρουσιάζουν την πρότασή τους ενώπιον των ομάδων της Super League. Συστάθηκε μάλιστα άμεσα επιτροπή από τέσσερις ομάδες, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό τον ΠΑΟΚ και τον Παναιτωλικό, η οποία θα εξέταζε τον τρόπο με τον οποίο θα δημιουργηθούν οι συγκεκριμένες ομάδες και όλα τα τεχνικά θέματα για το πώς θα μπουν στα πρωταθλήματα.

Η επιτροπή εξέτασε όλες τις παραμέτρους. Βρήκε τρόπο να λυθούν τα περισσότερα θέματα και ουσιαστικά θα μπορούσε να στείλει το μοντέλο στην ΕΠΟ. Αλλά υπήρξε ένα πρόβλημα. Οι περισσότερες ομάδες αρνήθηκαν να συμφωνήσουν, βάζοντας πάλι μπροστά το κόστος, με αποτέλεσμα το θέμα να «παγώσει» για ακόμη μία φορά.

Και πάλι, όμως, τον Γενάρη του 2017 ο Ολυμπιακός έφερε για τρίτη φορά το θέμα στο Δ.Σ. της Λίγκας. Πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Μάλιστα, αυτή τη φορά μπήκαν στο τραπέζι και οι ελληνικές πονηριές. Με συγκεκριμένες ομάδες να αναρωτιούνται τι θα γινόταν εάν μια ομάδα Β’ (που δεν έχει δικαίωμα ανόδου στη Super League από τη στιγμή που εκεί βρίσκεται η μητρική ομάδα) έπαιζε την τελευταία αγωνιστική με μια ομάδα που ήθελε βαθμό ή βαθμούς να ανέβει ή να υποβιβαστεί. Και κάπου εκεί, το θέμα πάγωσε για τα καλά.

Αυτή είναι η εξέλιξη του θέματος «ΟΜΑΔΕΣ Β» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με συγκεκριμένα στοιχεία και γεγονότα, όχι έωλες τοποθετήσεις. Πράγματι, ο ΠΑΟΚ ήταν θετικός το 2014 και για αυτόν τον λόγο μπήκε στην επιτροπή. Αλλά από εκεί και πέρα, δεν έκανε το παραμικρό για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τέλος, σχετικά με το θέμα των δανεικών, είναι σαφές ότι το να δίνεις 1-2 παίκτες σε κάποια ομάδες, δεν είναι μεμπτό, από τη στιγμή που βοηθάει στην εξέλιξή τους. Αλλά το να δίνεις 6 ποδοσφαιριστές σε μια ομάδα, είναι παγκόσμιο ρεκόρ. Και προφανώς είναι μεμπτό. Αλλά ποιος να ασχολείται τώρα με τέτοια θέματα…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ