Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση
Όταν τον περασμένο Αύγουστο ο Ατρόμητος έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου στον Ολυμπιακό επικρατώντας με 1-0 στην μεταξύ τους φιλική αναμέτρηση, ελάχιστοι είχαν αντιληφθεί το τι πρόκειται να… έρθει!
Οι περισσότεροι είχαμε εστιάσει στην πολύ μέτρια εικόνα των ερυθρόλευκων στο τελευταίο τεστ τους πριν από το ματς με την Ριέκα για το Τσάμπιονς Λιγκ αγνοώντας επιδεικτικά το καλό αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας του Νταμίρ Κάναντι απέναντι σε έναν ισχυρό αντίπαλο.
Ίσως και δικαιολογημένα! Τρεις μέρες πριν, η ίδια ομάδα διαλυόταν στα εξ ων συνετέθη από τον Αστέρα στην Τρίπολη «μαζεύοντας» μια ξεγυρισμένη εξάρα και ακολούθησε μία ακόμα στο Περιστέρι τρεις μέρες μετά τον φιλικό θρίαμβο απέναντι στο συγκρότημα του Μπέσνικ Χάσι!
Τα στοιχήματα είχαν ήδη αρχίσει να πέφτουν για το αν ο Αυστριακός τεχνικός θα γινόταν τότε ο δεύτερος προπονητής της Σούπερ Λιγκ, που θα «έτρωγε» το κεφάλι του μετά τον Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς του ΠΑΟΚ. Ο Κάναντι ήταν με την πλάτη στον τοίχο.
Ότι του συνέβαινε δηλαδή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και μερικούς μήνες πριν, όταν έβλεπε τα πανό των ultras της Ραπίντ Βιέννης να γράφουν “Canadi raus” μετά την καταστροφική πορεία της ομάδας με απολογισμό 2 νίκες, πέντε ισοπαλίες και επτά ήττες.
Μέσα σε πέντε μήνες, αναλαμβάνοντας στη μέση της χρονιάς και εγκαταλείποντας στα καλά καθούμενα την πρωτοπόρο της βαθμολογίας τότε, Άλταχ , που ο Κάναντι την έβγαλε στην Ευρώπη, δεν κατάφερε να αναστήσει την παραπαίουσα αγωνιστικά Ραπίντ και απολύθηκε Η διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα δεν είχε αρχίσει καν το πρωτάθλημα!
Ο Κάναντι δεν είναι εύκολος άνθρωπος, αλλά απ’ ότι φαίνεται είναι δεκτικός, μαθαίνει και προσαρμόζεται γρήγορα στις καταστάσεις. Παρ΄ όλα αυτά, στη θητεία του στη Ραπίντ απέτυχε σε όλους τους τομείς.
Στον αγωνιστικό χώρο η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική, οι «κόντρες» του με τους παίκτες του βρίσκονταν σχεδόν σε ημερήσια διάταξη στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και οι σχέσεις του με τον Τύπο ήταν κάκιστες!
Μετά από μια ισοπαλία με την Μάτερσμπουργκ, η απάντηση του σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση τεσσάρων κεντρικών αμυντικών στην ενδεκάδα-κατά τα πρότυπα του Γιόαχιμ Λεβ στην Εθνική Γερμανίας- ήταν άκρως προσβλητική: «Διαβάστε τα ποσοστά κατοχής μπάλας, αν ξέρετε φυσικά να διαβάζετε»!
Περίπου 1,5 μήνα μετά την απομάκρυνση του από τη Ραπίντ παραδέχθηκε, πως όταν ανέλαβε δεν γνώριζε καλά την ομάδα. Κι αν μια τέτοια δήλωση από έναν Αυστριακό για το πιο πετυχημένο club της χώρας μπορεί να προκαλεί έκπληξη, η άγνοια του για τον Ατρόμητο κάθε άλλο παρά γεμίζει απορίες.
Την απουσία γνώσης την πλήρωσε στην Ραπίντ και παρά λίγο να του στοιχήσει και στο Περιστέρι. Το άφησε όλο αυτό πίσω του και 4 μήνες μετά την άφιξη του στην Ελλάδα γράφει ιστορία, οδηγώντας τον Ατρόμητο για πρώτη φορά στην κορυφή, έχοντας νικήσει ξανά τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη και την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ σ΄ ένα σερί μάλιστα πέντε νικηφόρων αγώνων! Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση!
Και η αλήθεια είναι πως ο Κάναντι δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο το πρόβλημα ενός καινούργιου περιβάλλοντος και της έλλειψης γνώσης για την ομάδα και το έμψυχο δυναμικό της, αλλά και τις καθυστερημένες μεταγραφικές προσθήκες.
Ο Μπουσουλάντζιτς εντάχθηκε στο σύνολο μετά το δεκαπενταύγουστο, ο Ρισβάνης στις 20 του ίδιου μήνα, ο Ουάρντα στις 29 Αυγούστου και o Γιαννιώτης στις αρχές Σεπτεμβρίου! Βασικά στελέχη όλοι τους!
Το ταχύτατο μοντάρισμα της ενδεκάδας, σε συνδυασμό με την πλήρη ένταξη του χαρισματικού, αλλά και ιδιότροπου Αιγύπτιου στο σύνολο, χωρίς προβλήματα μέχρι τώρα, μοιάζουν με μικρά θαύματα, που έχουν αναδείξει ήδη το έργο του Κάναντι.
Κι όλα αυτά παράλληλα με την ευελιξία που έδειξε να έχει σε τακτικές και διατάξεις. Ο Αυστριακός διέπρεψε στην Άλταχ χρησιμοποιώντας σχηματισμό με τρεις στόπερ, ότι επιχείρησε δηλαδή και στη Ραπίντ. Στον Ατρόμητο το δοκίμασε στα φιλικά, δεν του βγήκε και δεν δίστασε να ανακρούσει πρύμναν, επαναφέροντας την τετράδα πίσω και ακολουθώντας τη λογική πως ανάλογα με το υλικό προσαρμόζεις και την αγωνιστική φιλοσοφία σου!
Ο Κάναντι για την ώρα κερδίζει τις εντυπώσεις και μένει να δούμε αν θα αποδειχθεί έτοιμος για το μεγάλο στοίχημα. Ποιο θα είναι αυτό; Όταν τα πράγματα θα αρχίσουν να «στραβώνουν». Κάτι που μέσα σ’ ένα μακροπρόθεσμο προπονητικό πλάνο είναι αναπόφευκτο να συμβεί, έστω και για κάποιο διάστημα.
Αν εκεί διαψεύσει όλους αυτούς, που στο διάστημα της θητείας του στη Ραπίντ τον κατηγορούσαν ότι η ικανοποίηση του «εγώ» του μοιάζει να είναι γι αυτόν ποιο σημαντικό από το καλό της ομάδας, οδηγώντας τον σε συγκρούσεις με όλους και με όλα, τότε ο Ατρόμητος πιθανότατα θα παίξει στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν και ίσως να κάνει όνειρα και για παραπάνω.
Άλλωστε, το Άλταχ είναι ένα χωριό 6000 κατοίκων και το Περιστέρι ένας από τους πολυπληθέστερους Δήμους στην ελληνική επικράτεια με περίπου 140.000 ανθρώπους! Γιατί όχι! Λέτε;
Ο Ελ Αραμπί κάνει «πάταγο» και στην Κύπρο – Οι αριθμοί και η συνεργασία με τον Δώνη (vids)
Υ.Γ. 1 Όταν ο σκόρερ του ΟΑΚΑ, Αμπιόλα Ντάουντα, ερχόταν στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ατρόμητου, ελάχιστοι τον γνώριζαν, παρά την δεκαετή παρουσία του στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ο Νιγηριανός ,με τα άκρως ικανοποιητικά ποσοστά ευστοχίας στην διάρκεια της καριέρας του, είναι ίσως αυτή τη στιγμή ο σέντερ φορ με την πιο γρήγορη σκέψη και αντίδραση μέσα στην περιοχή στο ελληνικό πρωτάθλημα!