Μπορεί να μας στοίχιζε λιγάκι παραπάνω ο λογαριασμός. Αλλά τουλάχιστον θα γλιτώναμε το «σκάνδαλο».
Καλό νέο. Το καλύτερο δυνατό. Η επιστροφή στην αγωνιστική δράση. Διότι πραγματικά πλέον η κατάσταση σχεδόν δεν «παλεύεται». Από τη μια τα αποτελέσματα των εθνικών ομάδων, και από την άλλη η «κυρίαρχη» επικαιρότητα απειλούν τον μέσο φίλαθλο με κατάθλιψη.
Και τώρα που αφήσαμε στην άκρη τον «εγκληματία» Σκουρτόπουλο -που μόνος του, με το ζόρι, κάθισε στον πάγκο της εθνικής ομάδας-. Τώρα που η ΕΠΟ λέει πως ούτε λίγο ούτε πολύ, για το χάλι της εθνικής ποδοσφαίρου ευθύνονται «στημένα δημοσιεύματα» σε μια ενδιαφέρουσα προοδευτική σκέψη αλά… «Εξυγίανση».
Τώρα ήρθε η σειρά της Nova.
Έφτασε λέει ως την Βουλή, το ενδιαφέρον του Βαγγέλη Μαρινάκη για την εξαγορά της Forthnet.
«Bόμβα», λέει, για τα θεμέλια της Super League 1.
Γιατί; Διότι αν ο Μαρινάκης αγοράσει τη Forthnet, άρα και τη Nova, θα πρέπει να πληρώνει (και) τα τρέχοντα τηλεοπτικά συμβόλαια των ομάδων με την επιχείρηση.
Δεν πρέπει να έχει προηγούμενο στο «επιχειρείν» του ιδιωτικού τομέα, αντίστοιχη «ανάγνωση»: Μια συνολική επένδυση -αν ισχύουν οι αριθμοί- της τάξης των 350 εκατ ευρώ, να είναι «βόμβα» για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Μιας λίγκας που μακάρι να στοίχιζε τόσα.
Βόμβα γιατί ο επιχειρηματίας μαζί με τις άλλες υποχρεώσεις ενός «ομίλου» που σκοπεύει να αγοράσει, αναλαμβάνει και μια σειρά από «τηλεοπτικά συμβόλαια». Για μεταδόσεις αθλητικών αγώνων. Όχι μόνο ποδοσφαίρου. Αλλά και μπάσκετ -μιας και αν δεν κάνω λάθος το «συνδρομητικό» διατηρεί και τα δικαιώματα της Euroleague-, τένις κλπ.
Στο μεταξύ κάποιες από τις ποδοσφαιρικές ομάδες που σήμερα είναι στη Nova, πέρσι συζητούσαν με το OPEN TV του Ιβάν Σαββίδη. Για να παραχωρήσουν εκεί τα τηλεοπτικά του δικαιώματα.
Η δουλειά δεν έγινε διότι απλά βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ (ΕΡΤ) να στείλει τον λογαριασμό στον Έλληνα φορολογούμενο.
Τότε όμως δεν θεωρήθηκε σκάνδαλο. Ούτε το κρατικό χρήμα που δόθηκε από τον Νίκο Παππά και τα άλλα παιδιά της Κυβέρνησης σε επιχειρηματίες.
Ούτε οι -επιβεβαιωμένες- κουβέντες των ΠΑΕ με τον τηλεοπτικό σταθμό του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ. Αντίθετα ο Ιβάν Σαββίδης παρουσιάζονταν ως ένας μικρός ευεργέτης του ποδοσφαίρου. Εκείνος που με μεγαλοψυχία ήθελε να βγάλει τη θηλειά από τον λαιμό των «άστεγων» ποδοσφαιρικών εταιριών.
Ο ίδιος Σαββίδης που μια σειρά από άλλες εταιρίες του (πχ ΣΟΥΡΩΤΗ), ήταν μέχρι πρότινος «χορηγοί» του πρωταθλήματος της Super League.
Ούτε αυτό όμως αναγνώσθηκε ως σκάνδαλο.
Όπως παλιότερα δεν υπήρχε πρόβλημα που η εταιρία ΝΕΤΜΕΝΤ είχε το «συνδρομητικό» παράλληλα με το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ.
Ούτε όταν ο ΟΠΑΠ με μέτοχο τον Δημήτρη Μελισσανίδη ήταν χορηγός στις μισές «φανέλες» του πρωταθλήματος.
Το σκάνδαλο (ήταν) είναι (και θα είναι) ο Βαγγέλης Μαρινάκης.
Το είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος στην Βουλή. Το είπε και ο Αχιλλέας Μπέος σε μια από τις -εσχάτως αρκετές- συνεντεύξεις του για το θέμα. «Είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο που αφορά όλους τους Έλληνες. Δεν είναι δυνατόν ιδιοκτήτης ΠΑΕ να ρυθμίζει τα οικονομικά των άλλων ΠΑΕ» υποστήριξε ο ισχυρός άνδρας του Βόλου.
Και ποιοι έχουν τις ΠΑΕ στην Ελλάδα;
Αυτή δεν είναι μια κουβέντα που κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει με ειλικρίνεια; Ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες. Για να ξέρουμε και ποιον πληρώνει η Nova. Και ποιον θα πληρώνει ο Μαρινάκης, αν όντως πάρει τη Νoνα.
«Δεν υπάρχει Πανόπουλος στην Ξάνθη, την έχει αγοράσει ο Σαββίδης. Το άλλο δεν το ξέρεις, ότι αγόρασε και τον Παναιτωλικό. Εφτά εκατομμύρια. Την Ξάνθη την έχει αγοράσει από πέρυσι, ενώ τον Παναιτωλικό τον πήρε πριν από είκοσι ημέρες. Βαρέθηκε ο Κωστούλας, κουράστηκε» είπε πριν από λίγους μήνες σε μια συνέντευξη του ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργίου. Σε μια εποχή μάλιστα που ήταν πρόεδρος μιας ΠΑΕ (Απόλλωνας). Θα του έκανε μήνυση -λέει- ο ΠΑΟΚ για τα λόγια του…
Αλήθεια λύθηκε αυτό το θέμα; Τους γνωρίζουμε τους πραγματικούς ιδιοκτήτες;
Γνωρίζουμε πως γίνεται ποδοσφαιρικές εταιρίες που το μπάτζετ τους δεν ξεπερνά το 1-1,5 εκατ ευρώ, να διαθέτουν στο ρόστερ τους έξι-επτά δανεικούς από άλλες ΠΑΕ μεγαλύτερες χωρίς ουσιαστικά να έχουν την «οικονομική επιφάνεια» για να καλύψουν τα ετήσια συμβόλαια τους;
«Το μόνο που μπορούμε να πούμε ανοιχτά και ξεκάθαρα, είναι πως ανησυχούμε πως μια τέτοια εξέλιξη θα κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για πολλές ομάδες, απ΄την στιγμή που ένας από τους εταίρους της Super League θα κάνει κουμάντο στα τηλεοπτικά του Συνεταιρισμού. Γνωρίζουμε επίσης και θυμόμαστε πως αυτό που σταμάτησε την κεντρική διαχείριση, ήταν η απόφαση του κ.Μαρινάκη να αποχωρήσει από αυτήν ο Ολυμπιακός κάτι που προκάλεσε διάσπαση. Είμαστε ανήσυχοι και φοβόμαστε πως τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, για πολλές ομάδες και για τη Λίγκα»: Λόγια του Φώτη Κωστούλα (σε συνέντευξη του σε ιστοσελίδα). Του Παναιτωλικού, της ΕΡΤ.
Για τη Nova και αυτός. Ίσως όμως όχι όσο ενημερωμένος θα έπρεπε. Διότι την κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά του πρωταθλήματος την «έσπασε» ο ΠΑΟΚ αποχωρώντας από αυτή το 2017. Ο ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη με τον οποίο ο Παναιτωλικός μίλησε πέρσι το καλοκαίρι. Για την παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ομάδας του στο OPEN TV.
Μάλλον τότε δεν ανησυχούσε.
Και για να τελειώνουμε. Δεν γνωρίζω αν όντως ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα αγοράσει την ιδιωτική εταιρία Forthnet, ούτε αν διαπραγματεύεται για αυτό.
Ξέρω όμως ότι για πολλοστή φορά χτίζεται ένα «αφήγημα» δίχως καμία υπόσταση. Δίχως έστω κάτι «λογικό».
Μιλάμε για την Forthnet. Δεν πρόκειται για κάποια κρατική επιχείρηση. Δεν προκύπτει κάτι «χαριστικό». Και κυρίως: Όσοι δεν θέλουν να αμείβονται από έναν συγκεκριμένο επιχειρηματία; Μπορούν να «σπάσουν» το τηλεοπτικό τους συμβόλαιο και να αποχωρήσουν. Εκτός αν ο «όμιλος» έχει υπογράψει μαζί τους ότι δεν θα πουλήσει στον Μαρινάκη, τον Μελισσανίδη, τον Σαββίδη.
Μπορούν να αποχωρήσουν οι ομάδες αυτές φαντάζομαι. Να πάνε κάπου αλλού. Στο OPEN του Ιβάν Σαββίδη, που δεν πήγε ο ΠΑΟΚ. Στον ΣΚΑΙ του Γιάννη Αλαφούζου που δεν πήγε ο Παναθηναϊκός. Ή να φτιάξουν μια δική τους «πλατφόρμα» σαν αυτή που έφτιαξε ο Δικέφαλος του Βορρά.
Σίγουρα πάντως όχι στην ΕΡΤ. Γιατί το μόνο σκάνδαλο είναι να πληρώνονται οι επιχειρηματίες και οι ΠΑΕ από τον Έλληνα φορολογούμενο.
Της ΕΡΤ που αν δεν είχε πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ή έστω αν είχε προλάβει ο Δρόσος, σήμερα θα είχε τα «τηλεοπτικά» του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού, του Άρη, του ΟΦΗ, του Παναιτωλικού, της Ξάνθης, του Ατρομήτου, της Λαμίας και της Super League 2 για τα επόμενα χρόνια.
Ούτε τότε ακούστηκε κάτι για σκάνδαλο, από εκείνους που μιλούν σήμερα για σκάνδαλο. Τότε το ποδόσφαιρο ήταν «δημόσιο αγαθό».
Και που ίσως τελικά να ήταν και καλύτερα.
Θα μας είχε στοιχίσει κάτι παραπάνω. Αλλά τουλάχιστον θα είχαμε γλιτώσει και το… σκάνδαλο!