Στο φινάλε της καριέρας του στον Παναθηναϊκό ο Οδυσσέας ήθελε να διατηρούσε ανέπαφη την εστία του και αύριο-μεθαύριο, που θα εγκατασταθεί στη Λισσαβόνα, να έχει τουλάχιστο να αφηγείται, πως έφυγε με το κεφάλι ψηλά.
Πρώτη φορά ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος αντέδρασε τόσο έντονα, προς συμπαίκτη του (ήταν ο Τάσος Αυλωνίτης), γιατί έχασε στον αέρα το μαρκάρισμα του ΄Ερικ Γέντρισεκ και ο Παναθηναϊκός δέχτηκε, από κεφαλιά στο 78΄, το γκολ της ισοφάρισης , στην Ξάνθη.
ΟΣΟΙ έχουν παρακολουθήσει την μικρή έστω πορεία του Γερμανοθρεμμένου τερματοφύλακα μπροστά στην «πράσινη» εστία, απόρησαν, γιατί δικαιολογημένα έχουν σχηματίσει πολύ καλή εντύπωση και για τον χαρακτήρα του. Όμως, λίγο αργότερα τους λύθηκε η απορία, όταν είδαν τον Οδυσσέα, μετά τη λήξη του ματς, να πλησιάζει προς την εξέδρα, που ήταν φίλοι του «τριφυλλιού» και να τους πετάει-να τους χαρίζει τα αγωνιστικά γάντια του. Για να τον θυμούνται. Σίγουρα θα τον θυμούνται, γι΄αυτό και η δική μας σήμερα, τρόπος του λέγειν: Ωδή στον Οδυσσέα!
ΣΤΟ φινάλε της καριέρας του στον ΠΑΟ, ο Οδυσσέας ήθελε να διατηρούσε ανέπαφη την εστία του και αύριο-μεθαύριο, που θα εγκατασταθεί στη Λισσαβόνα, να έχει τουλάχιστο να αφηγείται, πως έφυγε με το κεφάλι ψηλά. ΄Εστω με μία νίκη, επί τέλους, της ομάδας του , σε εκτός έδρας παιχνίδι του α΄γύρου της Σούπερ Λίγκας. Γι΄αυτό η εξωτερίκευση , αλλά χωρίς να προκαλέσει ή να θίξει τον Αυλωνίτη, της πικρίας του για το γκολ από τον Σλοβάκο αντίπαλο.
Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ θα λείψει από τον Παναθηναϊκό, όπως και από το πρωτάθλημα, στο οποίο ήταν σταθερά ανάμεσα στους διακριθέντες. ΄Ηταν για ένα λόγο επί πλέον συμπαθής, γιατί παρότι Γερμανός πολιτογραφημένος και στέλεχος της Εθνικής Ελπίδων της ξένης χώρας, ουδέποτε αρνήθηκε, από μέρους του, την γνώση της ελληνικής γλώσσας (αντίθετα π.χ. από τους Χολέμπας και Κλωναρίδη). Σε όλες τις δηλώσεις του μιλούσε ελληνικά. Και μάλιστα χωρίς λάθη και χωρίς να προσπαθεί ή να προσποιείται την ξένη προφορά, ώστε «να μας δείχνει», ότι μόνο οι πατρογονικές ρίζες του είναι χωμένες στην ελληνική γη.
ΘΑΥΜΑΣΙΟ παλικάρι ο 23χρονος Οδυσσέας , με ουσιώδεις διαφορές, από τον αδελφό του, που ξεκίνησε στην Ξάνθη με την εντύπωση, ότι ο Κριστιάνο μιμούταν αυτόν και όχι το αντίστροφο…΄Όμως, ο Παναγιώτης ούτε στον Ολυμπιακό, ούτε στον Παναθηναϊκό δικαιολόγησε έστω …την κόμμωση του, που ήταν αντιγραφή εκείνης, που συνήθιζε πριν από τρία-τέσσερα χρόνια ο Πορτογάλος σούπερ σταρ. ΄Εμεινε μετεξεταστέος. Γιατί μόνο με μια αέρινη ντρίμπλα, κι αυτή έως ότου να τον μάθουν οι αντίπαλοι οπισθοφύλακες και «του κόψουν τον βήχα», προκειμένου για τις απαιτήσεις των «ερυθρόλευκων» και των «πράσινων», στριμώχτηκε κι έδινε λευκή κόλλα.
Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΔΙΟΥΔΗΣ ήδη έχει δοκιμαστεί, ως αντικαταστάτης του Οδυσσέα. ΄Ότι δεν χρησιμοποιήθηκε στην Ξάνθη, δεν οφειλόταν στο 4-0 της Τούμπας, αλλά πως έπρεπε να δινόταν η ευκαιρία στον Βλαχοδήμο να αποχαιρετούσε και αγωνιστικά την ομάδα. Ο 24χρονος Διούδης θα είναι πλέον ο βασικός τερματοφύλακας, με τον οποίο θα πορευτεί η αθηναϊκή ομάδα , στην ανηφόρα του β΄γύρου και στην αγωνιώδη προσπάθεια, για να βρει την ταυτότητα της.
Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ του Διούδη, για την ακρίβεια η επανεμφάνιση του μετά την προπέρσινη παρουσία του στην Σούπερ Λίγκα με την φανέλα του Πανιωνίου, συμπίπτει και με κάποιες άλλες μεταβολές, που έχουν γίνει κάτω από τα δοκάρια ομάδων της κορυφαίας κατηγορίας. Αν αυτό είναι για το καλό , φυσικά πρώτα των ίδιων των ομάδων και μετά του ελληνικού ποδοσφαίρου θα φανεί μέσα από τα «90λεπτα».
ΗΔΗ ο 24χρονος Παναγιώτης Τσιντώτας πήρε την θέση του Γιάννη Ανέστη στην ΑΕΚ. Ο 28χρονος Αλέξανδρος Πασχαλάκης του Ρέϊ στον ΠΑΟΚ. Ο 24χρονος Ανδρέας Γιαννιώτης μονιμοποιήθηκε στον Ατρόμητο. Ο 24χρονος Σεραφείμ Γιαννίκολου υπεράσπισε, αντί για τον Μάρκο Βελλίδη, την εστία του ΠΑΣ Γιάννινα στο Φάληρο. Ο 24χρονος Νίκος Μελίσσας έπαιξε αντί για τον τιμωρημένο (στο ματς με τον ΠΑΣ) 27χρονο Νίκο Παπαδόπουλο κι εντυπωσίασε. Ο 25χρονος Αντώνης Κοκκαλάς , με την απόδοση του στο Πλατανιάς- ΠΑΟΚ 0-1 ήταν, κατά την κρίση μας, ο «MVP» τερματοφύλακας της 15ης αγωνιστικής.
ΥΠΑΡΧΕΙ πλούσιο ελληνικό στοιχείο, από τερματοφύλακες, στην Σούπερ Λίγκα. Να προστεθούν, ως κατά κάποιο τρόπο «παλιά φρουρά» ,ο 24χρονος Γιώργος Αθανασιάδης (Αστέρας Τρικάλων), ο 28χρονος Φώτης Κουτζαβασίλης (Κέρκυρας), ο 31χρονος Δημήτρης Κυριακίδης ( Παναιτωλικού). Στην κατηγορία αυτή και ο 37χρονος Λουίτζι Τζενάμο, ο οποίος παίρνει συμμετοχές, από το Μάκη Χάβο, στην ομάδα του Αγρινίου.
ΘΕΤΙΚΟ σημείο, ότι οι γηγενείς υπερτερούν των ξένων, στις Σουπερ-Λιγκάτες ομάδες. Μετά την αποχώρηση του Γερμανο-χρεωμένου Οδυσσέα, θα έχουμε να κάνουμε με τον 34χρονο Σίλβιο Προτό (Ολυμπιακού), τον 33χρονο Μλάνις Μπόζοβιτς (ΑΕΛάρισας), τον 28χρονο Ζίφκο Ζίφκοβιτς (Ξάνθης), τον 27χρονο Μάτιτς Κόρνικ (Πανιωνίου), τον 26χρονο Ιβάν Τσόβιτς (Απόλλωνα) και τον 24χρονο Μπολά Επασί (Λεβαδειακού).
ΣΤΟ ΜΕΙΟΝ, από την λίστα των τερματοφυλάκων, κατά τον α΄γύρο, που έληξε , ο Στέφανος Καπίνο, που ειδοποιήθηκε , από τον Ολυμπιακό, να αναζητήσει άλλη στέγη. Ο Γιάννης Ανέστης, που κάπου μπερδεύτηκε στο σταυροδόμι Σπάτων- Κηφισίας- Αμαρουσίου-ΑΕΚ. Ο Παναγιώτης Γλύκος (ΠΑΟΚ) και Βασίλης Μπάρκας (ΑΕΚ) έμειναν πίσω λόγω τραυματισμών. Περίπτωση και ο Ροντρίγκο Ρέϊ, που δεν άντεξε την πίεση της Τούμπας, όπως είχε συμβεί και στον ΄Ολσεν, τωρινό της Εθνικής Σουηδίας, που θα παίξει στο Μουντιάλ της Ρωσίας.
*Υ.Γ.: ΄Εξι από τους ΄Ελληνες τερματοφύλακες και ένας ξένος είναι 24 χρονών. Οι καταφανώς περισσότεροι. Οπότε και το συμπέρασμα, ότι αυτή η ηλικία , έστω κατά σύμπτωση, είναι η αγαπημένη από τις ομάδες μας, για την υπεράσπιση της εστίας τους! Τόπος, λοιπόν, στους 24χρονους! Τόπο στα νιάτα, έστω κι αν επικρατεί , από παλιά, η άποψη, πως η ώριμη, η παραγωγική, ηλικία για τον τερματοφύλακα, είναι από 30 χρονών και πάνω.