Καλό το VAR αλλά για δείτε και αυτό…

Καλό το VAR αλλά για δείτε και αυτό…

Το VAR θα κάνει πρεμιέρα τη νέα σεζόν στην Ελλάδα με την ελπίδα να υπάρξει πραγματική εξυγίανση. Η αλήθεια όμως είναι πως η ντεμέκ «εξυγίανση» του Γραμμένου μπορεί να αποδειχθεί ισχυρότερη από το VAR.

Μέρα VAR η σημερινή. Πρώτη δοκιμή στην Τούμπα, θα δοκιμαστεί και στο Ξάνθη-ΑΕΛ. Μπαίνει στη ζωή μας και το VAR λοιπόν, όπως έχει μπει σχεδόν παντού στο ποδόσφαιρο. Δίκαιο μηχάνημα αναμφίβολα, το έχουμε ζήσει σε πολλές διοργανώσεις πλέον. Το είδαμε και στο δεύτερο μισό του Τσάμπιονς Λιγκ, το πρωτοείδαμε στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Αν όλοι κάνουν σωστά την δουλειά τους δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε χοντρή αδικία με το VAR.

Έτσι λοιπόν και στο… Ελλάντα σπεύδουν όλοι να θεωρήσουν πως με το VAR πλέον δεν θα μπορεί να κάνει του… κεφαλιού του κανείς. Δεν θα μπορεί η… εξυγίανση να «παίξει μπάλα». Δεν θα έχουμε… Τσαμουριές και διάφορες άλλες ομορφιές. Γιατί αν ο Βιειρίνια για παράδειγμα κάνει τον τερματοφύλακα μέσα στην περιοχή και ο διαιτητής σφυρίξει αδιάφορα και πει «παίζεται», τα «κομάντο» στο VAR θα μεριμνήσουν ώστε να μην… εξυγιανθούμε.

Αυτή όμως, δυστυχώς είναι η μισή αλήθεια. Γιατί; Γιατί το VAR έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Γιατί ο διαιτητής έχει επιλογή. Για την ακρίβεια τρεις επιλογές.
Αλλά να σε κρατήσω λίγο σε αγωνία και να τα πάμε λίγο από την αρχή τα πράγματα.

Στην Σούπερ Λιγκ το VAR θα ξεκινήσει κανονικά όπως όλα δείχνουν από την πρεμιέρα, με την διαφορά πως την 1η και 2η αγωνιστική επειδή δεν θα είναι έτοιμο το κέντρο επιχείρησης στο Μαρούσι θα γίνει η κάλυψη με βαν σε κάθε γήπεδο. Σε αυτό λοιπόν θα βρίσκονται τρεις εν ενεργεία διαιτητές για το VAR, θα έχουμε δηλαδή 7 συνολικά διαιτητές για κάθε ματς. Αν αρχίσουν να πέφτουν τιμωρίες θα ξεμείνουμε αλλά δεν είναι αυτό τώρα το θέμα μας.

Σε ποιες περιπτώσεις θα χρησιμοποιείτε το VAR; Τις εξής τέσσερις.

1. Γκολ ή μη γκολ
2. Πέναλτι ή μη πέναλτι
3. Για κόκκινη κάρτα
4. Για λάθος ταυτοποίηση στον πειθαρχικό έλεγχο, αν δηλαδή έδωσε σε λάθος παίκτη την κάρτα

Όπως φαντάζομαι όλοι πλέον ξέρετε η διαδικασία έχει ως εξής. Πάμε να πάρουμε παράδειγμα τη χερούκλα του Βιειρίνια στη Λαμία καθώς ήταν το πιο τρανταχτό λάθος της περσινής σεζόν.

Σουτάρει ο Επστάιν και ο Βιειρίνια… αποκρούει με μανσέτα. Ο Τσαμούρης λέει παίζεται και ο διαιτητής του VAR που βλέπει και ζωντανά τον αγώνα αλλά και με λίγα δευτερόλεπτα καθυστέρηση σε άλλη οθόνη, βλέπει το οφθαλμοφανές πέναλτι και ειδοποιεί τον Τσαμούρη και του λέει: «πιθανότατα πέναλτι». Αυτή είναι η ορολογία στην αρχική του τοποθέτηση. Βέβαια σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να του πει «πέναλτι ρεεεεεεεεεεεεεεε» αλλά να παραμείνουμε σοβαροί…

Μόλις ακούσει ο διαιτητής λοιπόν την παρέμβαση από το VAR έχει τρεις επιλογές.

1. Χωρίς να δει και αυτός την φάση ξανά να ακολουθήσει την ενημέρωση από το VAR και να δείξει πέναλτι.
2. Να πάει ο ίδιος να δει την φάση στην οθόνη που υπάρχει ανάμεσα στους πάγκους.
3. Να αγνοήσει την παρατήρηση. Να πει play και να συνεχιστεί το ματς.

Για αυτό λοιπόν λέμε πως το VAR καλώς ή κακώς έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, ο διαιτητής παραμένει ο άρχοντας του αγώνα, κάνει ότι γουστάρει. Για αυτό όπως προσέξατε στην Τρίτη επιλογή ο Τσαμούρης στο παράδειγμα μας θα μπορούσε στην ενημέρωση του VAR να πει… play και η ζωή να συνεχιστεί «εξυγιαντικά».

Ακόμη ακόμη θα μπορούσε να πάει να το δει και να πει βλέπω ένα σύννεφο μπροστά μου, σαν την Βλαχοπούλου και να συνεχιστεί το ματσάκι.

Όπως και να έχει όμως για να σοβαρευτώ ξανά το κακό στην όλη υπόθεση είναι πως αν από την ΕΠΟ του «δικού μας» κατά τον Ιβάν Σαββίδη, Βαγγέλη Γραμμένο δεν θέλουν πραγματικά να ισιώσει το πράγμα και να υπάρξει δικαιοσύνη, το VAR δεν μπορεί να την επιβάλλει.

Το πιο ωραίο μάλιστα είναι πως μετά δεν μπορούμε να μάθουμε τι ακριβώς έχει γίνει στην ενδοσυνεννόηση καθώς απαγορεύεται να μιλήσουν. Να πει δηλαδή ο διαιτητής του VAR πως είπε στον Τσαμούρη για το χέρι του Βιεϊρίνια αλλά τον αγνόησε. Πιάσε το αυγό και κούρευτο ένα πράγμα δηλαδή.

Μην ξεχνάμε άλλωστε τι έγινε στην πρώτη εφαρμογή του VAR στην Ελλάδα, στον τελικό Κυπέλλου ΠΑΟΚ-ΑΕΚ όπου ξέχωρα από την… κολεγιά που έγινε με την αλλαγή διαιτητή VAR με βοηθό είχε και την φάση με το χέρι του Κρέσπο όπου ο διαιτητής την είδε στην οθόνη και αποφάσισε να πει «παίζεται» προκαλώντας αντίδραση από τους κίτρινους.

Εν κατακλείδι, το VAR είναι αναμφίβολα καλό που μπαίνει στην ποδοσφαιρική μας ζωή, έστω και αν έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Πιστεύω πως έστω ως… μπαμπούλας θα βάλει σε σκέψη τους διαιτητές που μπορεί να θεωρούν ότι οι κανόνες δεν είναι ίδιοι για όλους.

Από την άλλη όμως μην νομίζουμε πως 100% το VAR θα φέρει πραγματική εξυγίανση και θα πετάξει στα βράχια την ντεμέκ «εξυγίανση». Γιατί η ντεμέκ «εξυγίανση» συνεχίζει και έτσι να έχει το πάνω χέρι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ