Δεν έφερε μόνο η ατυχία τον Άγιαξ. Δεν είσαι πολύ τυχερός εκ προοιμίου και όταν διασχίζεις το μονοπάτι των «μη πρωταθλητών».
Η σημερινή κλήρωση με τον Άγιαξ, ήρθε με έναν τρόπο να επιβεβαιώσει αυτό που σκέφτονται οι περισσότεροι που παρακολουθούν τις εβδομάδες του νταμπλούχου ΠΑΟΚ: Έχει ένα κακό καλοκαίρι ο νταμπλούχος. Για πράγματα που ευθύνεται και για άλλα που απλώς τυχαίνουν.
Σε ποια κατηγορία ανήκει η κλήρωση με τον Άγιαξ; Με έναν τρόπο και στις δύο. Διότι αν η ψύχωση για τους εγχώριους τίτλους, δεν τον έκανε τόσο απρόσεκτο στην εξέλιξη του Γιουρόπα Λιγκ της τελευταίας διετίας πιθανότατα σήμερα η βαθμολογική του συγκομιδή στη Νιόν θα ήταν τέτοια που δεν θα τον έβαζε στο «μπολ» με τους ανίσχυρους. Το καλοκαίρι του ΄17 αποκλείστηκε από κάποια Έστερσουντ και έχασε μια ολόκληρη χρονιά. Πέρσι με την έναρξη των εγχώριων διοργανώσεων και ενώ προηγήθηκε μια σπουδαία προσπάθεια στο μονοπάτι μη πρωταθλητών του Τσάμπιονς Λιγκ, τα έκανε μαντάρα. Αποκλείστηκε από την Βίντι και τη Μπατέ.
Στην τριετία 2014-17 ο Δικέφαλος συγκέντρωσε 19.000 βαθμούς στην ειδική βαθμολογία της UEFA, στην διετία 2017-19 η συγκομιδή του ήταν μόλις 4.500. Ήταν σαρκαστικό λοιπόν το χιούμορ προς την διεθνή ομοσπονδία για τους άλλους που μπαίνουν σε κλήρωση και τον ΠΑΟΚ που θα πρέπει να ορίζεται με τον Άγιαξ. Αλλά σίγουρα όχι ανάλογο της πραγματικότητας.
Φυσικά ο Δικέφαλος θα μπορούσε να βρει στην κλήρωση έναν αντίπαλο στα μέτρα του. Οι περισσότερες υποψήφιες ομάδες ήταν τέτοιες. Αλλά εκεί είναι που μπαίνει στην εξίσωση ο «άγνωστος Χ» της τύχης. Και με αυτόν δεν μπορεί να τα βάλει κανείς.
Στη Θεσσαλονίκη η… τύχη εδώ και μερικούς μήνες δεν είναι το «δυνατό σημείο» για την ομάδα του Ιβάν Σαββίδη. Οι τραυματισμοί του Μαουρίσιο και του Βιεϊρίνια αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Επιμένουμε όμως πως το καλοκαίρι δεν εξελίσσεται καλά και για άλλους λόγους. Λόγους που η εξαιρετική επικοινωνιακή πολιτική του κλαμπ δεν τους αφήνει ιδιαιτέρως σε κοινή θέα. Ή έστω δεν φαίνονται ικανοί να χαλάσουν το σπουδαίο κλίμα έπειτα από την πιο πετυχημένη σεζόν στην ιστορία του κλαμπ.
Ο τρόπος που έφυγε ο Λουτσέσκου δύο μέρες πριν από την έναρξη της προετοιμασίας. Το ερασιτεχνικό ποντάρισμα στην υπόθεση του Ολιβέιρα και η ψευδαίσθηση πως θα προκύψει πως θα πεισθεί με έναν μαγικό τρόπο η Πόρτο. Η καθυστέρηση στα μεταγραφικά σε σημείο που πιθανότατα αναγκάζουν τον Αμπέλ να μην υπολογίζει για το πρώτο ματς με τους Ολλανδούς ούτε τον έξτρα κεντρικό χαφ, ούτε τον έξτρα αριστερό μπακ συνθέτουν την εικόνα. Η άνευ λόγου απώλεια μια σειράς ικανότατων στελεχών του rotation όπως ο Κάνιας και ο Σάκχοφ έχουν σχηματίσει μια δύσκολη κατάσταση. Δυσκολότερη από ότι θα έπρεπε τέλος πάντων για μια έτοιμη ομάδα που πιθανότατα το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να επενδύσει σε μια τρίτη σεζόν της καλής ομάδας που είχε σχηματίσει.
Φυσικά δεν είναι όλα… μαύρα. Από αυτές τις καραμπόλες προέκυψε ένας προπονητής από εκείνους που σου δίνουν την εντύπωση πως είναι περίπτωση Ζαρντίμ και Μάρκο Σίλβα. Επίσης ο Δικέφαλος έχει πάντα έναν ιδιοκτήτη με γερό πορτοφόλι. Άρα κάποιον που να μπορεί να «πληρώσει» για να διορθώσει την κατάσταση.
Καλύτερο καλοκαίρι θα μπορούσε να περάσει και ο Ολυμπιακός. Γιατί οι Ερυθρόλευκοι είτε υπό την πίεση ότι είναι πλέον δύο χρόνια δίχως τίτλους, είτε γιατί δοκιμάζουν μια συνταγή που τους αρέσει έχουν κάνει καλές επιλογές: Κράτησαν τον προπονητή και τον κορμό τους. Κινήθηκαν με αντανακλαστικά στις μεταγραφές έχοντας κάποιες πολύ σημαντικές επιλογές που μεταφράζονται αυτομάτως σε πρόσωπα εντεκάδας από την πρώτη στιγμή (Σα, Σεμέδο, Βαλμπουενά). Και εκείνοι την διετία 2017-19 στην Ευρώπη έριξαν την συγκομιδή τους, κυρίως γιατί στο Τσάμπιονς Λιγκ 2017-18 αν και στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας βρέθηκαν να συγκατοικούν πέρα από την Μπαρτσελόνα και την Γιουβέντους με την ισχυρή Σπόρτινγκ που ήρθε από τον τέταρτο… όροφο της πολυκατοικίας. Και πάλι όμως έβαλαν στο σακούλι 13.000 βαθμούς. Σχεδόν τους τριπλάσιους από τον ΠΑΟΚ.
Κάπως έτσι ήταν ισχυροί στον δεύτερο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ, παρά ταύτα έχουν απέναντι τους ένα αντίπαλο μπόλικων κυβικών όπως η Βικτόρια. Κάπως έτσι μπήκαν ως ισχυροί και στον τρίτο, όπου πέραν της ΛΑΣΚ δεν υπήρχε αντίπαλος που το όνομα του θα έφερνε ικανοποίηση από την… ανάγνωση. Και τέλος πάντων όσο και αν δεν το επιθυμούν; Χάρη στους βαθμούς τους, έχουν ένα εναλλακτικό πλάνο στην Ευρώπη. Αν αποκλειστούν από την Πλζεν μπορούν να προσεγγίσουν τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και πάλι ως ισχυροί. Σε τελική ανάλυση ο ρεαλιστικός στόχος του καλοκαιριού είναι οι όμιλοι του Γιουρόπα. Είτε με πρόκριση επί της Βικτόρια, που είναι και ο αυτοσκοπός. Είτε από το άλλο μονοπάτι, εκείνο που φέρνει απέναντι την Αντβέρπ. Ελληνική ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών δεν έχει φτάσει. Και δεν είναι απλό. Γιατί ας πούμε ότι περνάει και την Μπασάκσεχιρ, στα πλέι-οφ οι Ερυθρόλευκοι μπορεί να βρεθούν στην ίδια κλήρωση με Πόρτο, Ντιναμό Κιέβου: Ε, δεν τους λες και… φαβορί λοιπόν. Πάλι καλά που δεν ήρθε από σήμερα η Κράσνονταρ, για να φέρει μαζί της και την Πόρτο.
Δεν είναι οι κληρώσεις λοιπόν που χάλασαν κάπως το καλοκαίρι τους. Ο τραυματισμός του Φορτούνη είναι που έκανε τη ζημία. Ένας ποδοσφαιριστής, στην καλύτερη φάση της καριέρας του, που σου έδινε την εντύπωση πως ξεκινούσε από γκολ και ασίστ με παραγωγή 30 τερμάτων κάθε σεζόν.
Με αυτή την κατάσταση όμως δεν μπορείς να τα βάλεις. Απλά επενδύεις στους άλλους. Και περιμένεις πως η μπάλα θα δικαιώσει τα περισσότερα που έκανες σωστά.