ΠΑΟΚ : Δύσκολη η μετάβαση σε κάθε καινούριο τεχνικό

Ο Φερέιρα θα χρειαστεί χρόνο για να περάσει τη δική του φιλοσοφία, αλλά προσπαθεί εξ αρχής να παίξει 4-4-2.

Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά. Ένας προπονητής χρειάζεται τουλάχιστον 4-5 μήνες για να δείξει σοβαρά δείγματα του έργου του και ακόμη περισσότερο χρόνο για να δείξει σοβαρά αποτελέσματα της δουλειάς του.

Μια αλλαγή προπονητή σε μια ομάδα μετά από δύο χρόνια με τον ίδιο τεχνικό και ειδικά όταν αυτή γίνεται με αιφνιδιαστικό τρόπο, όπως στον ΠΑΟΚ με την αποχώρηση του Ράζβαν Λουτσέσκου, αποτελεί σαφώς ισχυρό πλήγμα.

Ο Δικέφαλος δεν έχασε χρόνο και βρήκε άμεσα τον διάδοχο του Ρουμάνου μέσα σε λιγότερο από 40 ώρες. Μάλιστα έκλεισε έναν εξαιρετικό, ανερχόμενο και ιδιαίτερα φιλόδοξο προπονητή όπως ο 40χρονος Πορτογάλος Άμπελ Φερέιρα.

Τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα γιατί είπαμε: κάθε τεχνικός χρειάζεται χρόνο για να δείξει τη δουλειά του.

Ο ΠΑΟΚ επέλεξε τον Άμπελ Φερέιρα γιατί η ποδοσφαιρική του φιλοσοφία ταιριάζει με του Λουτσέσκου, οπότε θα υπάρχει μια λογική συνέχεια. Ο Πορτογάλος πάντως εξ αρχής τόνισε ότι θέλει να παίξει πιο γρήγορο και επιθετικό ποδόσφαιρο.

Ένας καλός προπονητής μπορεί να κρατήσει την αγωνιστική ταυτότητα που προϋπήρχε σε μια πετυχημένη ομάδα (όπως ο ΠΑΟΚ) μέχρι να περάσει σταδιακά τα δικά του θέλω και να αλλάξει (αν χρειάζεται) το προφίλ της προς τη δική του φιλοσοφία.

Έχω την αίσθηση ότι αυτό θα κάνει σε πρώτη φάση ο Πορτογάλος ενόψει των προκριματικών του Champions League και μέχρι να μάθει καλύτερα το υλικό που έχει στα χέρια του και τα χαρακτηριστικά των παικτών του.

Από την πρώτη μέρα στον ΠΑΟΚ έκανε δοκιμές και στο 4-4-2, έτσι έπαιξε και στα πρώτα δύο φιλικά, αλλά δε θεωρώ βέβαια ότι θα ξεκινήσει έτσι τα πρώτα επίσημα ματς της σεζόν.

Περίπου τέσσερις εβδομάδες πριν τα πρώτα επίσημα ματς (6 ή 7 Αυγούστου θα είναι αυτά) δεν είναι δυνατόν να αλλάξει όλη η φιλοσοφία της ομάδας με τους περισσότερους παίκτες να αποτελούν τον κορμό των προηγούμενων 2-3 χρόνων, που δούλευαν με άλλον, συγκεκριμένο τρόπο.

Στα δικά μου μάτια ο καλός και έξυπνος προπονητής είναι εκείνος που βλέποντας το υλικό που έχει στα χέρια του (σύμφωνα και με τις δυνατότητες της εκάστοτε ομάδας), βρίσκει τον καλύτερο τρόπο να το εκμεταλλευτεί, προσαρμόζοντας σε αυτό τη φιλοσοφία του (με ορισμένες ξεχωριστές πινελιές και tips), μέχρι να διαμορφώσει το υλικό (εφόσον έχει τον χρόνο, την εμπιστοσύνη του συλλόγου και τις οικονομικές δυνατότητες της ομάδας) που θέλει για να παίξει όπως πραγματικά ονειρεύεται.

Όταν ήρθε ο Στανόγεβιτς το καλοκαίρι του 2017, μετά τον Ίβιτς σε μια έτοιμη και στρωμένη σε γενικές γραμμές ομάδα, θέλησε να πάει να παίξει 4-4-2 ενώ ο ΠΑΟΚ έπαιζε για 1,5 χρόνο 4-2-3-1 ή 4-3-3. Δεν ταίριαζαν τα χαρακτηριστικά των παικτών του Δικέφαλου για 4-4-2 και το αποτέλεσμα ήταν να μπερδευτεί η ομάδα και να δείχνει χάλια.

Ο Σέρβος απολύθηκε μετά από 1,5 μήνα στην ομάδα και ο Λουτσέσκου χρειάστηκε στη συνέχεια περίπου τέσσερις μήνες για να συμμαζέψει τα πράγματα και να στρώσει τον ΠΑΟΚ μέχρι να πάρει φόρα και να αρχίσει να κάνει παπάδες από τον Δεκέμβριο του 2017 και μετά.

Ο ΠΑΟΚ έχει σήμερα εξαιρετικό υλικό, αλλά αυτό έχει αποκτηθεί για να παίζει στο 4-2-3-1 που προτιμούσε ο Λουτσέσκου τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Σε πρώτη φάση περιμένω ορθολογική διαχείριση από τον Φερέιρα, για να πάει με σίγουρες λύσεις και σκέψεις στα προκριματικά του Champions League. Μετά θα έχει χρόνο να περάσει τη δική του φιλοσοφία στην ομάδα, η οποία είναι ούτως ή άλλως φτιαγμένη για να πρωταγωνιστεί και να συνεχίσει να κάνει πρωταθλητισμό.

Προφανώς και ο Πορτογάλος τεχνικός ξέρει καλύτερα από όλους μας τη δουλειά του, αλλά τα πρώτα δείγματα του 4-4-2 με το υλικό που έχει τώρα ο ΠΑΟΚ δείχνουν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αλλάξει το αγωνιστικό προφίλ της ομάδας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από