Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για τον βίο και τη πολιτεία του καθηγητή Γιάννη Δρόσου. Που διορίζεται, σε κρατικά πόστα από το 1984 μέχρι σήμερα. Από τον Άκη Τζοχατζόπουλο μέχρι τον Παππά.
ΔΕΝ ξανάγινε. Και δεν πρόκειται να ματαγίνει. Ο πρωθυπουργός, της χώρας και τρεις υπουργοί, ν’ ασχοληθούνε σε προσωπικό επίπεδο, με τηλεοπτικά του ΠΑΟΚ. Ο πάντα χαρούμενος και χαμογελαστός Αλέξης. Ο επί των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο επί της Ψηφιακής Πολιτικής, αγέλαστος Παππάς. Κι η επί του Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά. Και δεν ντρέπονται. Τι δεν καταλαβαίνεις; Ο πρωθυπουργός και τρεις υπουργοί ποιος θα προλάβει πρώτος να δώσει τα 22.5 μύρια (καθαρά) στον Ιβάν. Και σε ποιο timing; Δύο μέρες πριν τις εκλογές. Λιγότερο από 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες; Το καταλαβαίνεις; Φωτιά έχουνε πάρει τα μπατζάκια τους. Το νιμού τους καίγεται. Ύστερα από τεσσεράμισι χρόνια, μαζεύουνε τα μπογαλάκια τους. Για τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας πρόκειται. Κι ο πρωθυπουργός με τρεις υπουργούς, γίνανε χαλί να τους πατήσει ο Ιβάν.
ΚΙ είναι απλό βέβαια. Αυτό ακριβώς θέλανε να σηματοδοτήσουνε. «Εμείς για τη πάρτη σου ταβάριτς Ιβάν, ότι πεις» . Να γνωστοποιηθεί, η ενέργειά τους αυτή. Να εκτιμηθεί και να αξιολογηθεί. Πράγματι δεν ξανάγινε. Και δεν πρόκειται να ματαγίνει. Κι απ τη σύσκεψη, δεν θα μπορούσε να λείψει, ο Ιωάννης Δρόσος. Ο κ.καθηγητής. Γνωστός κι ως «εγώ δεν είμαι του τσάμπα». Με την ιδιότητα του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΤ. Επί της ουσίας βέβαια, περί παραμύθι φούρναρη «ειδικής σύσκεψης» επρόκειτο. Που μπορεί να μην έγινε και ποτέ.Τι να συσκεφθούν και τι να συζητήσουνε; Ο κόσμος το είχε τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι. Η απόφαση είχε ήδη ληφθεί. Σε άλλο τόπο και χρόνο. Το μπαγιόκο στον ΠΑΟΚ είχε ήδη πέσει. Ήταν δεδομένο.
ΚΙ ανακοινώσανε μια δήθεν σύσκεψη, για να το κάνουνε δύσκολο. Ότι επρόκειτο γιά κάτι σημαντικό και πολύπλοκο. Και κατά συνέπεια, να εκτιμηθεί και να αξιολογηθεί ανάλογα από τον Ιβάν. Αν γίνομαι κατανοητός. Με τον κ.καθηγητή που προαναφέραμε να κρατάει το φανάρι. Δεν ξύπνησε δηλαδή, μία ωραία πρωία ο κ.καθηγητής και είπε ν ασχοληθεί με τα τηλεοπτικά του ΠΑΟΚ. Επειδή κατέχει τη Ρώσική και δεν χρειάζεται δραγουμάνο για να μιλήσει με τον Ιβάν; Σοβαροί να είμαστε. Άλλοι τη πήρανε την απόφαση. Από ψηλά. Πίο ψηλά δεν γίνεται. Για να βγάλουνε την υποχρέωση που έχουνε στον Ιβάν.
ΑΠΛΑ πράγματα. Όπως ο προϊστάμενος σε μία δημόσια υπηρεσία, δίνει εντολή στον κλητήρα, «πάρε αυτόν τον φάκελλο και πήγαινέ τον, στο γραφείο προσωπικού, στο δεύτερο όροφο», έτσι είπανε και στον Δρόσο. «Φτιάξε μία σύμβαση με τον ΠΑΟΚ 7.5 εκατομμύρια καθαρά για τρία χρόνια». Εντολές εκτελεί ο άνθρωπος. Και γι αυτό ακριβώς τον βάλανε στην ΕΡΤ. Δεν βάζουνε ειδικούς σ αυτά τα πόστα. Πρόθυμους βάζουνε. Εντολοδόχους. Δεν τον βάλανε γενικό νταραβεριτζή στην ΕΡΤ επειδή είναι καλός στο Συνταγματικό Δίκαιο. Τον βάλανε επειδή πάει το γράμμα. Εδώ και 35 χρόνια αυτή είναι η δουλειά του. Περί πιστού στρατιώτη. Δεν στύλωσε τα πόδια, επειδή τον βάλανε να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» στη τούρλα του Σαββάτου. Το πήγε το γράμμα μέχρι τέλους. Επαγγελματίας στο 100%. Γι αυτή τη δουλειά σου λέει με πήρανε, θα τη κάνω μέχρι τέρμα.
ΕΠΕΙΔΗ όμως δημοσιογραφία είναι η τέχνη της επανάληψης, υπενθυμίζω στο φιλοθεάμον κοινό αυτά που είχε αναφέρει η ταπεινότητά μου, άμα τη εμφανίσει του κ.καθηγητή στον πρόσφατο δημόσιο βίο. Ο εν λόγω Δρόσος είχε τοποθετηθεί ως όφειλε, όταν η χώρα και οι πολίτες είχαν υποβληθεί στη δοκιμασία, του δημοψηφίσματος. «Με τον κ.καθηγητή να ενώνει τη φωνή του, με τους λοιπούς επιφανείς «μενοευρωπαίους», που είχαν ταχθεί ψυχή τε και σώματι, υπέρ του «ναι». Τον πολυσχιδή Σάκη Ρουβά, τη παλαίμαχο γκόμενα Μιμή Ντενίση, τον κομψευόμενο ιατρό Γεώργιο Πατούλη, τον ανυπέρβλητο Κωνσταντίνο Μπογδάνο. Άπαντες, είχαν συστρατευθεί, στον κοινό αγώνα για να σωθεί η πατρίδα, από τη καταστροφή. Όλους αυτούς άκουσε στη τελική ο Αλέξης έκανε το«όχι» «ναι» και ζήσαμε εμείς κι αυτοί καλύτερα.
ΞΕΤΥΛΙΓΟΝΤΑΣ το κουβάρι του Βίου και της Πολιτείας, του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΤ, να μην λησμονούμε ότι πρόκειται περί καθηγητού. Δηλαδή, παίρνεις δρόμο και φεύγεις. Ξεκινώντας από την Αγία Τριάδα, Σημίτη-Βενιζέλου Λοβερδου και καταλήγοντας, σε Βαρουφάκη- Κατρουγκαλο και λοιπούς σημερινούς συνεχιστές του είδους. Ο εν λόγω Δρόσος, αναφέρεται σαν αντιστασιακός στα χρόνια της Χούντας. Προερχόμενος από το ΚΚΕ Εσωτερικού. Στην ίδια κομματική κολυμβήθρα δηλαδή, της ψευτοαριστερας, που βαπτίστηκε από τον Γιάννη Μπανιά, ο Κοντονής, αλλά και ο παρεπιδημών στον Κορυδαλλό Γιάννος Παπαντωνίου.
ΓΡΗΓΟΡΟΣ σαν την αστραπή, ο καθηγητής Δρόσος, είδε έγκαιρα, το φως το αληθινό και παράτησε τα αριστεριλίκια και τις άλλες αηδίες. Κάπως έτσι λοιπόν, η τετραετία 1997-2001 τον βρίσκει στην κορυφή του Ολύμπου της τεράστιας καριέρας τού. Σύμβουλο του Ακη Τζοχατζοπουλου και διευθυντή του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ήτανε η εποχή που δένανε τα σκυλιά με τα λουκάνικα. Το Χρηματιστήριο κάλπαζε, λεφτά για να αγοράζουνε υποβρύχια, υπήρχανε μπόλικα, να μην φτιάξουνε κι ένα Ινστιτούτο να βρίσκεται; Στο ίδιο Ινστιτούτο που ιδρύθηκε επί Ακη το 1998, είχε θητεύσει κατόπιν αιτήσεώς της, με την άξια της και χωρίς να διαθέτει κάποιο μέσον, η συντρόφισσα και δασκάλα στο επάγγελμα, Ρένα Δούρου. Η οποία και το έχει διατρανώσει: «Είχα τη τιμή, στα 28 μου χρόνια, να επιλεγώ από τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Γιάννη Δρόσο, σαν πολιτική αναλύτρια». Όχι από το ΠΑΣΟΚ. Από τον καθηγητή.
Η ΔΡΑΣΗ, η εφόρμηση θα μπορούσαμε να πούμε, του εν λόγω Δρόσου, στον Δημόσιο Τομέα, είναι πολυποίκιλη: Το 1984, μόλις έγινε 33ών ετών κι έπιασε τα χρόνια του Χριστού, διορίστηκε για μία τετραετία, σύμβουλος στο Υπουργείο Εμπορίου. Στη συνέχεια, τα πήρε τα Υπουργεία παραμάζωμα: Σύμβουλος στο Δικαιοσύνης. Σύμβουλος στο Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας. Αναπληρωτής Υπουργός και Εξωτερικών το 1993/94 και Εσωτερικών το 1994/96. Για να φτάσει στο κολοφώνα της δόξας του, παρά τον Ακη Τζοχατζόπουλο. Κατέχοντας παράλληλα με το Ιντιστούτο και την ιδιαίτερα τιμητική και κομβική θέση, του αναπληρωτή γενικού διευθυντή αμυντικής βιομηχανίας έρευνας και τεχνολογίας.
ΚΑΙ μην πει κανείς, τι σχέση έχει το Συνταγματικό Δίκαιο, με τις φρεγάτες και τα υποβρύχια που συμβούλευε τον Ακη, ο Δρόσος με την ΕΠΟ ποδόσφαιρο και ΕΡΤ; Τα έχουμε πει αυτά. Μην τα επαναλαμβάνουμε. Το Πασόκ μπορεί να σε οδηγήσει παντού, αρκεί να το εγκαταλείψεις γρήγορα.Όπως ο Κουρουμπλής. Ο Σκανδαλίδης που έμεινε, ψάχνει κάθε βράδυ παρέα για τα μπουζούκια και δεν βρίσκει με τίποτα. Ο Σμπώκος που έμεινε μέχρι το τέλος, εκ δεξιών του Άκη, είναι στη φυλακή. Ο Δρόσος αντίθετα , άνοιξε τα φτερά του και πέταξε στη φιλόξενη αγκαλιά του Συριζα. Έγινε σύμβουλος του Παπα κι έδωσε τη μεγάλη μάχη για να αποδείξει, τη Συνταγματικότητα του Νόμου για τα κανάλια. Κι επειδή, ένας Δρόσος, όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει, είχε σκαρώσει και μια γνωμοδότηση, ότι η ρύθμιση-Παπά για τα κανάλια Συνταγματική. Το ότι χάσαμε 14-11 στο ΣτΕ ,δεν λέει τίποτα. Συμβαίνουν αυτά. Μέσα στο παιχνίδι είναι και η ήττα.
ΟΠΩΣ λοιπόν δεν διώχνεις τον Γκουαρντιόλα με μία ήττα, έτσι κι ο Παππάς δεν έδιωξε τον Δρόσο επειδή έχασε την υπόθεση της ΕΡΤ στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Με τη πρώτη ευκαιρία τον τακτοποίησε στην ΕΠΟ. Όπου και διοργάνωσε τον αλήστου μνήμης τελικό στο στο Βόλο. Με τις φαλτσέτες στη πεζογέφυρα. Κι ακολούθως στη Μεσογείων, που είναι και δικό του μαγαζί. Ουδεμία έκπληξη. Που να φτουρίσουνε μπροστά του, οι λοιποί υποψήφιοι; Η αλεπού εκατό, τα αλεπόπουλα, εκατονδέκα; Δεν γίνεται. Αν δεν έβρισκε άκρη να τρουπώσει και να βολευτεί ο Δρόσος στην ΕΡΤ ποιος, θα έβρισκε; Τίποτα χθεσινοί; Ο άνθρωπος είπαμε είναι καθηγητής. Από το 1984 που χώθηκε για πρώτη φορά, σύμβουλος, στο υπουργείο Εμπορίου, έχουνε περάσει 35 χρόνια. Μία ζωή. Κι ο Δρόσος ακόμα διορίζεται. Ο Τσίπρας ήτανε δέκα ετών. Τη σεζόν 1984-85, πήρε ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα. Ο Ιβάν Σαββίδης ήτανε 25 χρονών και δούλευε εργάτης στο κρατικό καπνεργοστάσια στο Ντον. Ο κόσμος άλλαξε, ο κομμουνισμός έπεσε, ο Σαββίδης έγινε μούλτιμιλιονέρ, ο ΠΑΟΚ ξαναπήρε το πρωτάθλημα. Κι ο Δρόσος συνεχίζει να διορίζεται σε κρατικά πόστα. Άξιος».
Στη μουσική επιλογή, Dave Brubeck Quarter-Take Five.