Βοτανικός: Η αλήθεια

Βοτανικός: Η αλήθεια

Το πρότζεκτ Βοτανικός κυριαρχεί στην πράσινη επικαιρότητα και to10.gr απαντάει σε έξι καυτά ερωτήματα που αφορούν τον κόσμο του Παναθηναϊκού γύρω από ένα όνειρο ετών.

Θα πρέπει να γίνει… ιστορική κωλοτούμπα απ’ όλους για να μείνει και αυτή τη φορά στάσιμο το έργο. Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και Δήμος Αθηναίων έχουν δεσμευτεί ενώπιον όλης της Ελλάδας για το πρότζεκτ του Βοτανικού. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει κάνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας όλη την προεργασία που χρειαζόταν. Οι δημοτικές εκλογές πέρασαν, οι εθνικές που ακολουθούν είναι σε ένα μήνα, άρα από την 8η Ιουλίου όσοι έχουν την λαϊκή εντολή, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και την… παναθηναϊκή εντολή.

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού αισιοδοξεί πως τούτη τη φορά όσοι ανοίχτηκαν για τη Διπλή Ανάπλαση και μίλησαν για νέα (και όχι νέο) γήπεδα στον Παναθηναϊκό, αφού πλέον όλοι ανοιχτά μιλούν και για μπασκετικό «παλάτι», δε θα μείνουν εκτεθειμένοι στα μάτια όλης της Ελλάδας. Ο Τσίπρας, ο Βασιλειάδης, ο Χατζηδάκης, ο Μπακογιάννης. Οι συνεντεύξεις, οι δηλώσεις, οι υποσχέσεις είναι πολλές. Πήραν μορφή χιονοστιβάδας μέσα σε λίγες μέρες. Όλοι τους συμφωνούν: η Διπλή Ανάπλαση θα προχωρήσει, δύο περιοχές της Αθήνας θα «αναπνεύσουν», ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει γήπεδο στολίδι. Όλοι τους συμφώνησαν και για το γήπεδο μπάσκετ, που θέτει ως προϋπόθεση (και καλά κάνει) ο Γιαννακόπουλος.

Όποιος το προχωρήσει θα τον γράψει η ιστορία. Όποιος το εμποδίσει, θα τον γράψει πάλι η ιστορία αλλά από την… ανάποδη. Όπως τόσους και τόσους στο παρελθόν. Η «Διπλή Ανάπλαση» είναι ένα ζήτημα που πρέπει να προχωρήσει άμεσα και σ’ αυτό συμφωνούν όλοι. Αν χαθεί και αυτή η – ιστορική όπως πάει να εξελιχθεί – ευκαιρία, πιθανότατα θα μείνουμε για πάντα να κοιτάζουμε μια περιοχή να μαραζώνει ακόμα περισσότερο (Βοτανικός) και μια άλλη να μην έχει… στάλα πρασίνου και να στέκεται το «Απόστολος Νικολαΐδης» δίχως τον Παναθηναϊκό μέσα, αφήνοντας τις μνήμες να θυμίζουν τις μεγάλες βραδιές.

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού είναι λογικό να αντιμετωπίζει με επιφυλακή όλα όσα ακούει και διαβάζει. «Όποιος καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι». Και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έχουν καεί άπειρες φορές τα τελευταία 20 και βάλε χρόνια με το γηπεδικό ζήτημα. Είναι λογικό να έχουν και απορίες και σοβαρά ερωτήματα γύρω από τον Βοτανικό και το σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης. To10.gr επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα πιο σημαντικά ερωτήματα που αφορούν το θέμα των ημερών.

Είναι «δεμένο» από παντού το έργο ή μπορεί να υπάρξουν πάλι… κορμοράνοι;

Δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα που να βάλει στοπ στο έργο της Διπλής Ανάπλασης, αν αποφασιστεί να προχωρήσει. Άλλωστε αυτός είναι και ένας από τους σημαντικότερους λόγους που ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος άφησε το Athens Alive, δεν κοίταξε τι μπορεί να γίνει στο Γουδή και επικεντρώθηκε στον Βοτανικό. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Βοτανικού σε σχέση με άλλες επιλογές είναι απείρως περισσότερα. Athens Alive και Γουδή στερούνται νομοθετικού υποβάθρου, καθώς απαιτούσαν σημαντικές παρεμβάσεις πολεοδομικού χαρακτήρα (συντελεστές δόμησης, χρήσης κτλ.), οι οποίες όχι μόνον απαιτούν αρκετά χρόνια για να υλοποιηθούν, αλλά ταυτόχρονα εμπεριέχουν και τον κίνδυνο προσφυγών και ακυρώσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Κάτι που είχε συμβεί και με τη Διπλή Ανάπλαση, όταν ο Παναθηναϊκός είχε επιχειρήσει (επί Γιάννη Βαρδινογιάννη) να χτίσει το γήπεδο.

Ο νόμος για τη Διπλή Ανάπλαση φέρει την έγκριση του ΣτΕ, ενώ έχει εκδοθεί και σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Από τη στιγμή που θα βρεθούν τα κεφάλαια και η απαιτούμενη χρηματοδότηση, θα απομένει μονάχα η έκδοση της οικοδομικής άδειας. Υπόθεση λίγων μηνών, δηλαδή. Όταν θα εκδοθεί και αυτή (δεν μπορεί κανείς να τη σταματήσει) τότε μπαίνουν οι… μπουλντόζες.

Πόσος χρόνος απαιτείται για την οικοδομική άδεια και πως μπορεί να εγκριθεί;

Το θέμα είναι διαδικαστικό. Η οικοδομική άδεια για ποδοσφαιρικό γήπεδο και εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 και έληξε πέντε χρόνια μετά, το 2014. Ωστόσο η άδεια μπορεί να αναθεωρηθεί σε μερικούς μήνες, με την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών στην Πολεοδομία. Αν, μάλιστα, υπάρχει η πολιτική βούληση (σύμφωνα με τα λεγόμενα των κομμάτων κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή κοιάζει δεδομένο), τότε μπορούν οι διαδικασίες να επισπευθούν και να πάρουν μορφή… εξπρές.

Πριν την έναρξη των οικοδομικών δραστηριοτήτων, απαιτείται η υπογραφή συμβάσεων ανάμεσα στον Δήμο της Αθήνας, την ΠΑΕ και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Συμβάσεις που θα αφορούν τους όρους χρήσης, το ετήσιο ενοίκιο και τη διευθέτηση άλλων περιφερειακών ζητημάτων. Το κυριότερο είναι ότι η ΠΑΕ και ο Δήμος πρέπει να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν για το ποιος θα αναλάβει την ανάθεση στον κατασκευαστή.

Παλαιότερα, στην πρώτη συμφωνία, είχε προτιμηθεί αυτό να το κάνει η ΠΑΕ, ώστε να αποφευχθεί ο κρατικός διαγωνισμός που θα είναι χρονοβόρος και φυσικά εμπεριέχει κινδύνους.

Μπορεί το κλειστό του μπάσκετ να αποτελέσει πρόβλημα και ποιες οι πιθανότητες να γίνει τελικά σε όμορο οικόπεδο;

Ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος απαντά ουσιαστικά στο συγκεκριμένο ερώτημα. Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ (και άνθρωπος που έφερε και πάλι στην επιφάνεια το θέμα λόγω του… οράματός του για «πράσινη πολιτεία») δεν έβαλε καν στο τραπέζι οποιαδήποτε κουβέντα που δεν έχει μέσα ένα μπασκετικό γήπεδο. Η πρώτη σκέψη ήταν να υπάρξει πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση και να μεγαλώσει ο συντελεστής, προκειμένου το κλειστό που βρίσκεται εντός του σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης να μεγαλώσει.

Η σκέψη υπάρχει ακόμα, ωστόσο πλέον – και μετά και τη δήλωση του νέου Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη – κερδίζει έδαφος το χτίσιμο ενός γηπέδου μπάσκετ 15.000 θέσεων σε όμορο οικόπεδο που ανήκει στον Δήμο. Αυτό το σχέδιο προκρίνεται πλέον απ’ όλες τις πλευρές, προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση και μείνουν πίσω και τα υπόλοιπα έργα. Το γήπεδο μπάσκετ, λοιπόν, όχι μόνο δεν μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα και να φέρει καθυστέρηση στο πρότζεκτ, αλλά δίνει την ευκαιρία στον σύλλογο να έχει δύο ολοκαίνουργια παλάτια.

Τι συμβαίνει με το Απόστολος Νικολαΐδης; Μπορεί ο Παναθηναϊκός να το χάσει;

Κι εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: δεν μπορεί να γκρεμιστεί ούτε… καρεκλάκι από το «Απόστολος Νικολαΐδης» αν δεν έχουν γίνει εγκαίνια στο νέο γήπεδο. Με απόφαση του ΣτΕ τον Ιανουάριο του 2016, έπειτα από προσφυγή της τότε διοίκησης του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού εναντίον προεδρικού διατάγματος που μιλούσε για γκρέμισμα της Λεωφόρου, ο σύλλογος πέτυχε να μην μπορεί να γκρεμιστεί η ιστορική έδρα της ομάδας, αν νωρίτερα δεν έχει χτιστεί το νέο γήπεδο.

Με λίγα λόγια, πρώτα χτίζεται γήπεδο στον Βοτανικό, ο Παναθηναϊκός το εγκαινιάζει και στη συνέχεια δίνεται εντολή να γκρεμιστεί το «Απόστολος Νικολαΐδης» για να δημιουργηθεί το πάρκο και όλα όσα προβλέπονται στη Διπλή Ανάπλαση.

Τι κερδίζουν οι εμπλεκόμενες πλευρές από την υλοποίηση του έργου;

Ο Δήμος βγαίνει κερδισμένος και λόγω αυτού καθεαυτού του έργου, το οποίο θα αλλάξει μορφή σε δύο «ταλαιπωρημένες» περιοχές της πόλης, αλλά και λόγω οικονομικών συμφερόντων. Ο Δήμος είχε πάρει δάνειο 21 εκατομμυρίων ευρώ για την απαλλοτρίωση των εκτάσεων που θα χρησιμοποιηθούν για τη Διπλή Αναπλαση και ακόμα οφείλει περίπου 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Ένα ποσό που δεν μπορεί να αποπληρώσει και δεν θέλει να το δάνειο να μείνει εκκρεμές και να τοκίζεται… Αντίθετα, με την υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης ο Δήμος θα εισπράττει έσοδα, θα τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του και σύντομα θα κερδίσει πόρους.

Η – όποια – Κυβέρνηση θα πιστωθεί ένα έργο που το ακούμε περισσότερο από μία δεκαετία, αλλά κατάντησε να γίνεται… ανέκδοτο στα χείλη όλων των φιλάθλων και όχι μόνο. Θυμίζουμε πως πριν από μερικά χρόνια και μετά την τελευταία απόπειρα να προχωρήσει η «Διπλή Ανάπλαση», ακόμα και άνθρωποι όλων των τμημάτων του Παναθηναϊκού συμφωνούσαν πως όλα… τελείωσαν. Κι ας πρόκειται για ένα πρότζεκτ νομοθετημένο και νομικά καλλυμένο από παντού. Η ολοκλήρωσή του θα σημαίνει… νίκη για όποιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία.

Στο πρότζεκτ εμπλέκονται και τράπεζες, οι οποίες επίσης θα έχουν όφελος. Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς έχουν αποκτήσει το εμπορικό κέντρου του Βωβού, έπειτα από το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρίας του. Μάλιστα η Alpha έχει υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης με το αμερικάνικο επενδυτικό σχήμα Hines, που περιμένει από την πλευρά του να προχωρήσει το έργο ώστε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να χτίσει το εμπορικό κέντρο.

Οι τράπεζες σαφώς και θέλουν να προχωρήσει το έργο ώστε να μην πληρώνουν – όπως κάνουν τώρα – για κάτι που δεν υπάρχει! Από τη στιγμή που υπάρχει εταιρία η ομάδα αναλαμβάνει την ανέγερση και τη λειτουργία του εμπορικού, τότε οι τράπεζες πουλάνε και λύνουν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που τις ταλανίζει.

Από που μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση;

Η χρηματοδότηση είναι ίσως το πιο κρίσιμο ερώτημα που υπάρχει απ’ όλους τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού. «Ποιος θα δώσει τα χρήματα για να προχωρήσει;» ακούς από παντού. Ο ένας τρόπος είναι φυσικά τα κεφάλαια του Γιαννακόπουλου και του Αλαφούζου. Ο Γιαννακόπουλος, αν πάρει τις διαβεβαίωσεις που θέλει, μοιάζει δεδομένο πως θα βάλει κάποια χρήματα. Ο Αλαφούζος δεν έχει μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει στην προοπτική ενός νέου γηπέδου που θα αλλάξει… στάτους στον σύλλογο, να αλλάξει κι εκείνος στάση. Κυρίως αν ξέρει εκ των προτέρων πως θα αποκτήσει έναν τόσο δυνατό συμπαίκτη, όσο ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ.

Ο άλλος τρόπος είναι να βρεθεί ένας επενδυτής, που θα… ξυπνήσει αύριο το πρωί και θα αποφασίσει να βάλει τα χρήματά του στον Παναθηναϊκό και στο νέο του γήπεδου. Μοιάζει απίθανο με τα υπάρχοντα δεδομένα. Ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ είχε δείξει ενδιαφέρον για τον Βοτανικό, αλλά έμεινε και αυτό στα λόγια, όπως και όλες οι άλλες του κινήσεις.

Φυσικά, υπάρχει ο δανεισμός με ευνοϊκούς όρους που θα έρθει μέσω των εμπλεκόμενων τραπεζών, δηλαδή της Alpha Bank και της Πειραιώς. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως αν προκύψει δανεισμός, θα αφορά μονάχα το γήπεδο και τίποτα άλλο το έργο. Από τις τράπεζες διαρρέουν πως ένα γήπεδο χωρητικότητας 40.000 θέσεων, χρειάζεται χρηματοδότηση περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο οι τράπεζες θέλουν εγγυήσεις και θα πρέπει να συμφωνηθεί και το επιτόκιο, το οποίο δε θα «ματώσει» την ΠΑΕ.

Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται και όσο… φαντάζεται ο κόσμος. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως το κόστος αποπληρωμής μπορεί να ξεπερνά ακόμα και το 1,5 εκατομμύριο ευρώ ετησίως, χρήματα που θα βγαίνουν από τα ταμεία της ΠΑΕ. Και εδώ υπάρχουν ερωτήματα για την οικονομική κατάσταση που θα βρίσκεται η ΠΑΕ. Βεβαίως, ένα νέο γήπεδο αλλάζει και τα έσοδα για την ομάδα, ωστόσο ας μην ξεχνάμε πως για τη χρησιμοποίησή του η ΠΑΕ θα δίνει χρήματα και στον ερασιτέχνη (όπως συμβαίνει και με τη Λεωφόρο).

Ακόμα ένας τρόπος είναι το κονδύλι από την Περιφέρεια. Πρόσφατα η ΑΕΚ πήρε 20 εκατομμύρια ευρώ για την «Αγιά Σοφιά» και ο Παναθηναϊκός δεδομένα θα περιμένει ανάλογη βοήθεια. Είναι – και – θέμα ισονομίας από τη στιγμή που πρόκειται για κρατικό χρήμα. Για να δοθούν, ωστόσο, αυτά τα χρήματα θα πρέπει να παρουσιάσεις έργο που έχει δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια, κάτι που είχε κάνει ο Παναθηναϊκός πριν μερικά χρόνια με αποτέλεσμα να έχει εγκριθεί κονδύλι από την Περιφέρεια ύψος εφτά εκατομμυρίων ευρώ για την ανακατασκευή της Λεωφόρου. Χρήματα που δεν έφτασαν ποτέ στα ταμεία του Παναθηναϊκού, από τη στιγμή που δεν προχώρησε η ανακατασκευή.

Η Περιφέρεια θέλει να είναι σίγουρη πως τα χρήματα θα πάνε για τον σκοπό που θα τα διαθέσει και δε θα κάνουν… φτερά. Επί της ουσίας προχωράς το έργο και στη συνέχεια σου δίνει τα χρήματα η Περιφέρεια. Όμως πρόκειται για κεφάλαια πολύ σημαντικά και εφικτά, από τη στιγμή που υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσει το γήπεδο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ