Ακρογωνιαίος λίθος των επιτυχιών του ΠΑΟΚ επί Λουτσέσκου είναι η εξαιρετική αμυντική λειτουργία όλης της ομάδας.
Η επίθεση προσφέρει θέαμα, αλλά η άμυνα φέρνει τους τίτλους. Αυτό έχει δείξει η ιστορία τις περισσότερες φορές.
Ο Ράζβαν Λουτσέσκου συστήθηκε στο ελληνικό κοινό ως προπονητής της Ξάνθης, στην οποία έμεινε τρία χρόνια, από το 2014 έως το καλοκαίρι του 2017. Κύριο χαρακτηριστικό εκείνης της ομάδας του Ρουμάνου τεχνικού ήταν η εξαιρετική αμυντική λειτουργία του ακριτικού συλλόγου.
Στον ΠΑΟΚ ήρθε τον Αύγουστο του 2017. Δύο χρόνια στον Δικέφαλο έχει κάνει εκπληκτικά πράγματα και έχει γράψει μοναδικά ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ακρογωνιαίος λίθος των επιτυχιών του ΠΑΟΚ επί Λουτσέσκου (δύο σερί Κύπελλα, ένα πρωτάθλημα και άλλο ένα πρωτάθλημα που κλάπηκε στα δικαστήρια) είναι η εξαιρετική αμυντική λειτουργία της ομάδας (χωρίς αυτό πάντως να σημαίνει ότι δεν προσέφερε και θέαμα με καλό επιθετικό ποδόσφαιρο…).
Φέτος ο ΠΑΟΚ δέχθηκε μόλις 14 γκολ σε 30 ματς στο πρωτάθλημα (σε όλα με τερματοφύλακα τον Πασχαλάκη), ένα νούμερο το οποίο αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας και είναι ένα από τα καλύτερα στην ιστορία της Α’ Εθνικής (από τη σεζόν 1959-60 που δημιουργήθηκε η Εθνική Κατηγορία).
Προηγούμενο καλύτερο ρεκόρ ήταν τα 16 γκολ παθητικού τις σεζόν 2008-09 και 2009-10 με προπονητή τον Φερνάντο Σάντος και βασικό τερματοφύλακα τον Χαλκιά. Πιο πριν το καλύτερο ρεκόρ ήταν τα 17 γκολ παθητικό από τη σεζόν 1975-76 που ο Δικέφαλος κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του.
Ακόμη καλύτερο αμυντικό ρεκόρ θα είχε καταγράψει ο ΠΑΟΚ πέρυσι (σεζόν 2017-18) αν δεν υπήρχαν τα θέατρα του Γκαρθία του Ολυμπιακού και των παικτών της ΑΕΚ στα ντέρμπι της Τούμπα που κρίθηκαν στα δικαστήρια και όχι μέσα στο γήπεδο και έτσι κλάπηκε ο τίτλος.
Από τα 19 γκολ παθητικό που έγραψε η τελική περσινή βαθμολογία για τον ΠΑΟΚ τα έξι ήταν μέσα στα δικαστήρια στους μηδενισμούς της ομάδας για τα μας στην Τούμπα με Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Κανονικά ο Δικέφαλος είχε πέρυσι παθητικό 13 γκολ σε 29 ματς (μαζί με αυτό απέναντι στην Ένωση που κέρδιζε με 1-0 με το περίφημο γκολ του Βαρέλα στο 90’) και χωρίς να παιχθεί ποτέ το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.
Φέτος ο ΠΑΟΚ δέχθηκε μόλις 14 γκολ, πέρυσι μόλις 13 και αυτές οι επιδόσεις ήταν κομβικές για να φτάσει η ομάδα στην κατάκτηση τίτλων.
Επιστρέφοντας στα ρεκόρ, η ΑΕΚ πέρυσι με 12 γκολ παθητικό πέτυχε την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην ιστορία της Α’ Εθνικής σε πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών. Με μια σημείωση όμως: δε μέτρησε τελικά στο παθητικό της το καθαρό γκολ του Βαρέλα στην ήττα της στην Τούμπα με 1-0, καθώς αυτό το ματς το πήρε στα χαρτιά με 3-0 στα δικαστήρια.
Κανονικά μέσα στους αγωνιστικούς χώρους το περσινό παθητικό της ΑΕΚ ήταν 13 γκολ, όσα τέρματα θα ήταν τελικά και το παθητικό του ΠΑΟΚ χωρίς τους δύο μηδενισμούς, όσα (13) ήταν και τα γκολ του ρεκόρ του Ολυμπιακού από τη σεζόν 1972-73 (και μάλιστα εκεί σε πρωτάθλημα 34 αγωνιστικών).
Ο ΠΑΟΚ με την παραμονή του Φερνάντο Βαρέλα κλείδωσε τη διατήρηση στο ρόστερ του, των βασικών στελεχών της άμυνας των δύο τελευταίων ετών. Οι Πασχαλάκης, Βαρέλα, Κρέσπο, Μάτος και Βιεϊρίνια (όταν με το καλό επιστρέψει από τον τραυματισμό του) θα είναι ξανά μαζί για να αποτελέσουν τη βάση για να έρθουν κι άλλες επιτυχίες. Όλοι όμως οι παίκτες έχουν μερίδιο της καλής αμυντικής συμπεριφοράς, όχι μόνο οι αμυντικοί.
Η καλή αμυντική λειτουργία δεν είναι δουλειά μόνο της άμυνας, αλλά όλης της ομάδας.
Διότι η καλή αμυντική λειτουργία του ΠΑΟΚ ξεκινάει από τη σωστή πίεση των επιθετικών και τις σωστές αποστάσεις των γραμμών, δημιουργώντας μια μοναδική συνοχή και ένα ιδιαίτερα συμπαγές σύνολο.