Οι παίκτες πρωταθλητισμού που έχασε ο Παναθηναϊκός

Η κακή διαχείριση του Αλαφούζου είχε ως αιτία την απομάκρυνση σημαντικών παικτών, οι οποίοι στο νέο τους περιβάλλον έδειξαν τις ικανότητές τους.

Τα ανοίγματα που έκανε ο Παναθηναϊκός χωρίς ο Γιάννης Αλαφούζος να έχει τη δυνατότητα ή τη πρόθεση να τα καλύψει, είχαν ως αιτία να φτάσει ο σύλλογος στο χείλος του γκρεμού. Αυτά είναι γνωστά, αλλά κοιτώντας κανείς τώρα το ρόστερ και συγκρίνοντας τι ποιότητας ποδοσφαιριστές χάθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, μπορεί εύκολα να οδηγηθεί στο συμπέρασμα, ότι η ομάδα ήταν ικανή για πρωταθλητισμό.

Τώρα απλώς θα παλεύει για να πάρει μία θέση στη πεντάδα. Από το «τριφύλλι» έφυγαν από τον Γενάρη του 2017 έως και το περασμένο καλοκαίρι και μέτριοι παίκτες, οι οποίοι δεν είχαν τη συνέχεια που θα ήθελαν στις επόμενες ομάδες τους. Παίκτες όπως οι Μολίνς, Μέστο, Σιλά, Ιμπάρμπο, Ιβανόφ, Σαμπά, Κουτρουμπής, Ρινάλντι και άλλοι χάθηκαν από τον χάρτη. Ο Λέτο που έδωσε πράγματα στον Παναθηναϊκό πλέον έχει πάρει την κατιούσα, ενώ οι Χουλτ, Κλωναρίδης δεν εντυπωσιάζουν στην ΑΕΚ.

Υπάρχουν άλλοι ποδοσφαιριστές, όμως, που αν είχε τη δυνατότητα ο Παναθηναϊκός να τους κρατήσει, συν τους νεαρούς από την Ακαδημία που διαθέτει, θα μπορούσε κάλλιστα να διεκδικεί το πρωτάθλημα. Η πορεία τους και στις επόμενες ομάδες, είτε σημαντικές είτε μέτριες, το αποδεικνύει αυτό. Ας δούμε τι έχουν κάνει από τη στιγμή που αποχαιρέτησαν τον Παναθηναϊκό.  Αρκετοί χωρίς να φέρουν στην ομάδα τα χρήματα που πραγματικά άξιζαν, επειδή ακριβώς ο σύλλογος δεν είχε τη δύναμη να τους κρατήσει.

Μολέντο: Ο έμπειρος Βραζιλιάνος είναι βασικός και αναντικατάστατος στην Ιντερνασιονάλ κι έστω και στην ηλικία των 31 ετών ανεβάζει συνεχώς την αξία του. Σε ενάμιση χρόνο και με το πρωτάθλημα της πατρίδας του σε εξέλιξη, μετράει 37 ματς με τέσσερα γκολ… Όσα είχαν φέτος οι Χατζηγιοβάνης, Μπουζούκης που ήταν οι δεύτεροι σκόρερ της ομάδας μαζί με τον δεξιό μπακ Γιόχανσον.

 Ζέκα: Ο διεθνής χαφ είναι βασικότατος στη πρωταθλήτρια Δανίας Κοπεγχάγη. Ο βιονικός μέσος σε δύο χρόνια στην ομάδα της Σκανδιναβίας έχει 77 ματς (!), τρία γκολ κι έξι ασίστ. Οι αριθμοί τα λένε όλα.

Λουτσιάνο: Ο Αλαφούζος είχε ζητήσει την απομάκρυνσή του ενώ ανάρρωνε από την επέμβαση στον χιαστό… Στο τέλος της περασμένης σεζόν ζητήθηκε από τον Νταμπίζα να λύσει το συμβόλαιό του, αφού ήταν 600.000 ευρώ (νορμάλ ποσό για την αξία του, αλλά σε κανονικό Παναθηναϊκό). Στη Φλουμινένσε, μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της πατρίδας του κι έπειτα από τον τραυματισμό, σε έναν χρόνο έχει 32 αγώνες, εννέα γκολ και τρεις ασίστ.

Βιγιαφάνιες: Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός πήγε τον Γενάρη του 2018 στην Αλάνιασπορ για ελάχιστα χρήματα. Σε 1,5 χρόνο στη γειτονική Τουρκία, μετράει 51 ματς συνολικά με έξι γκολ κι εννέα ασίστ.

Βλαχοδήμος: Τα λόγια είναι περιττά. Παραχωρήθηκε για 1,5 εκατ. ευρώ χωρίς ποσοστό μεταπώλησης, αφού ο Παναθηναϊκός είχε ανάγκη το ρευστό και δεν ήθελε να πληρωθεί σε δόσεις. Σε μία σεζόν έχει σε πρωτάθλημα, Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ, Κύπελλο συνολικά 50 παιχνίδια κι έχει πολλαπλασιάσει την αξία του.

Εμποκού: Ο Παναθηναϊκός δεν είχε τη δύναμη να τον κρατήσει. Τον είχε πάρει δανεικό και παρά τη διάθεση του Βέλγου να μείνει, τελικά αποχώρησε το καλοκαίρι του 2017. Συνέχισε στη Σταντάρ Λιέγης και έχει 76 ματς με 13 γκολ και 12 ασίστ.

Μπεργκ: Ο Σουηδός αποφάσισε να πάει στα ΗΑΕ για ένα καλύτερο συμβόλαιο. Κουράστηκε από τις συνθήκες στον σύλλογο και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Αποχώρησε με ελάχιστα χρήματα για την αξία του. Στην Αλ Αϊν σε δύο σεζόν σε 60 αγώνες μέτρησε 46 τέρματα και 12 ασίστ.

Γουακάσο: Ο Γκανέζος ήταν από τις λίγες καλές επιλογές του Στραματσόνι. Αλλά δεν μπορούσε ν’ αποδεχθεί τις καθυστερήσεις στις πληρωμές. Έφυγε δανεικός τον Γενάρη του 2017 για τη Γρανάδα και το καλοκαίρι, για να μην κάνει προσφυγή αφέθηκε ελεύθερος (ενώ είχε τριετές συμβόλαιο κι αποδοχές κοντά στο μισό εκατ. ευρώ). Στην αξιόμαχη Αλεβές, σ’ ένα απαιτητικό πρωτάθλημα όπως το ισπανικό είχε πέρσι 21 ματς και φέτος 29.

Χίλιεμαρκ: Ο Σουηδός μέσος ήταν εξαιρετικός παίκτες, αλλά ήρθε και αυτός σε δύσκολη εποχή. Δανεικός φυσικά. Για την αγορά του χρειάζονταν δύο εκατ. ευρώ, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να τον κρατήσει ούτε μετά τον Γενάρη του 2018. Γύρισε στη Τζένοα και σε έναν χρόνο ήταν βασικό στέλεχος με 33 ματς και πέντε ασίστ. Πριν την Πρωτοχρονιά του 2019 τραυματίστηκε σοβαρά κι έκτοτε δεν έχει αγωνιστεί ξανά.

Λουντ: Ο Φινλανδός για να μείνει ήθελε ένα μεγάλο συμβόλαιο, που χωρίς το μπόνους άγγιζε το μισό εκατ. ευρώ ετησίως. Ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελε ν’ αποχωρήσει. Πήγε στη Χιχόν (δεύτερη κατηγορία Ισπανίας) κι έχει 23 αγώνες με 4 γολ και 3 ασίστ.

Τσάβες: Ο Αργεντινός επιθετικός ήρθε για ν’ αντικαταστήσει τον Μπεργκ. Είδε νωρίς ότι δεν υπήρχε οικονομική συνέπεια, τραυματίστηκε, έπεσε ψυχολογικά, ενώ δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί και με την έλλειψη της οικογένειάς του κι αποχώρησε πριν καν φύγει το 2017. Στην Ουρακάν σε 1,5 χρόνο έχει  37 ματς και 10 γκολ.

Γίνεται αντιληπτό, ότι ένας ισχυρός οικονομικά Παναθηναϊκός, τους μισούς απ’ αυτούς τους παίκτες να διέθετε, ενδεχομένως να μπορούσε να κυνηγήσει πολλά πράγματα…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από