Με VAR και ξένους διαιτητές ο ΠΑΟΚ θα μετρούσε τώρα τρία νταμπλ στη σειρά!

Αν υπήρχε VAR και ξένοι διαιτητές από το 2016, ο ΠΑΟΚ ίσως μετρούσε τώρα τρία νταμπλ συνεχόμενα και όχι μόνο το φετινό.

Οι ξένοι διαιτητές δεν έχουν το αλάθητο του Πάπα, αλλά σίγουρα σφυρίζουν σαφώς καλύτερα και πιο ανεπηρέαστα από τους περισσότερους Έλληνες ρέφερι. Σφυρίζουν περισσότερο αυτό που βλέπουν και όχι αυτό που προσπαθούν να εκμαιεύσουν οι παίκτες μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Δεν επηρεάζονται από το χρώμα της φανέλας. Το VAR βοηθάει επίσης να διαλυθούν το 90% από τις αμφιβολίες σε πολλές από τις οριακές ή αμφισβητούμενες φάσεις.

Ο ΠΑΟΚ εδώ και έναν χρόνο είναι αήττητος με ξένους διαιτητές, έχοντας 9 νίκες (οι δύο από αυτές σε τελικούς απέναντι στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ) και 2 ισοπαλίες σε 11 αγώνες. Τυχαίο; Δε νομίζω…

Την πρώτη σεζόν (μετά από χρόνια) που σφύριξαν ξένοι διαιτητές σε ντέρμπι και ορισμένες άλλα σημαντικά ματς, ο Δικέφαλος πήρε το πρωτάθλημα και έκανε το νταμπλ! Τυχαίο; Επίσης δε νομίζω…

Στον τελικό του περασμένου Σαββάτου με την ΑΕΚ έγιναν δύο φάσεις που χρειάστηκε το VAR και τελικά δόθηκαν και οι δύο υπέρ του ΠΑΟΚ. Το γκολ του Άκπομ ήταν καθαρό, ενώ το πέναλτι που ζήτησε η ΑΕΚ στο χέρι του Κάνιας δεν ήταν τελικά παράβαση. Σε άλλα χρόνια με άλλους διαιτητές (Έλληνες) και χωρίς VAR ίσως βλέπαμε άλλη μια κλοπή σε βάρος του ΠΑΟΚ. Με VAR και Γερμανό διαιτητή, το Κύπελλο πήγε στην ομάδα που το άξιζε περισσότερο.

Ο Γερμανός Τσβάιερ φάνηκε σίγουρος ότι δεν είναι πέναλτι το χέρι του Κάνιας από την κανονική ροή του αγώνα, αλλά συμβουλεύτηκε και το VAR για να διώξει κάθε αμφιβολία. Η μπάλα όντως βρίσκει στο χέρι του Κάνιας αλλά αυτό δεν βρίσκεται σε αντικανονική θέση, ούτε ο Ισπανός έχει πρόθεση να παίξει την μπάλα με το χέρι. Αυτό είναι ξεκάθαρο, καθώς αιφνιδιάζεται από την τροχιά που έχει πάρει. Συνεπώς δεν υπάρχει παράβαση. Παίζει ρόλο και το γεγονός ότι η μπάλα φεύγει από τα πόδια του αντιπάλου από μικρή απόσταση (άρα υπάρχει μικρός χρόνος αντίδρασης για να αποφύγει κάποιος την μπάλα να χτυπήσει στο χέρι), αλλά δεν παίζει ρόλο αυτό που λανθασμένα λένε πολλοί ότι «δεν είναι παράβαση επειδή η μπάλα βρίσκει πρώτα στο σώμα και μετά στο χέρι». Αυτό δεν υπάρχει. Δε σημαίνει ότι αν βρει η μπάλα πρώτα στο σώμα, μετά ο παίκτης να παίξει… μπάσκετ. Αν βρει σώμα και χέρι η μπάλα, είναι πέναλτι (ή φάουλ), αν το χέρι είναι σε αντικανονική θέση ή αν υπάρχει πρόθεση χρησιμοποίησης του χεριού. Αλλιώς, αν δεν υπάρχει πρόθεση και αντικανονική θέση (μη φυσιολογική) δεν υπάρχει παράβαση, όπως στην περίπτωση του Κάνιας.

Στην περίπτωση του περίφημου πέναλτι που δε δόθηκε σε βάρος του ΠΑΟΚ στη Λαμία, ο Βιεϊρίνια δεν είχε πρόθεση να βρει την μπάλα με το χέρι, αλλά αυτό ήταν εκτός φυσικής θέσης, σηκωμένο ψηλά και έτσι ήταν πέναλτι.

Στην περίπτωση του Μανθάτη στον προημιτελικό του Κυπέλλου με τον Πανιώνιο στην Τούμπα, μετά το σουτ του Μίσιτς η μπάλα χτύπησε και στο σώμα του αντιπάλου, αλλά σταμάτησε στο χέρι του που ήταν σηκωμένο και συνεπώς σε αντικανονική θέση, οπότε υπήρχε πέναλτι.

Οι φίλοι της ΑΕΚ μπορεί να γκρινιάζουν και να νομίζουν ότι αδικήθηκαν, αλλά όχι στην περίπτωση του Κάνιας δεν αδικήθηκαν, καθώς υπήρχε χέρι, αλλά δεν ήταν πέναλτι αφού δεν υπήρχε ούτε πρόθεση να παίξει την μπάλα με το χέρι, ούτε αυτό ήταν σε αντικανονική θέση.

Με το «ΑΝ» καριέρα έκανε μόνο ο Κίπλινγκ, όπως λέει και ένας καλός συνάδελφος στη Θεσσαλονίκη, αλλά θα γίνω εν γνώσει μου υπερβολικός σημειώνοντας ότι αν υπήρχε VAR και ξένοι διαιτητές από το 2016, ο ΠΑΟΚ ίσως μετρούσε τώρα τρία νταμπλ και όχι μόνο ένα!

Με VAR και ξένους διαιτητές θα δίνονταν τον Μάρτιο του 2016 το πέναλτι του Καπίνο στον Μακ (που έπνιξε ο διαιτητής Παππάς και ο διαιτητής περιοχής Μήτσιος) και δε θα διακόπτονταν λόγω επεισοδίων από τους φίλους του ΠΑΟΚ ο πρώτος ημιτελικός του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα. Ο Δικέφαλος ίσως ισοφάριζε σε 2-2, αλλά ακόμη και αν έχανε θα πήγαινε να παίξει ρεβάνς με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη στις 27/4/2016, όπου τελικά δεν πήγε να παίξει αφού η ΕΠΟ αρνήθηκε το αίτημα του ΠΑΟΚ να βάλει ξένους διαιτητές σε εκείνο το ματς.

Έτσι αν έπαιζε τότε στο Καραϊσκάκη, δε θα τιμωρούνταν με -3 βαθμούς από το πρωτάθλημα της σεζόν 2016-17. Με VAR θα δίνονταν επίσης το οφσάιντ στον Ιντέγε στην αρχή της φάσης από την οποία ισοφάρισε ο Ολυμπιακός σε 1-1 πριν κερδίσει με 2-1 τον Οκτώβριο του 2016. Ο Ολυμπιακός κέρδισε το πρωτάθλημα του 2017 με 67 βαθμούς έναντι 61 του ΠΑΟΚ. Χωρίς την αφαίρεση των τριών βαθμών από την άρνηση να κατέβει η ομάδα ημιτελικό του 2016, ο Δικέφαλος θα είχε 64 βαθμούς. Με έναν βαθμό από «Χ» στο Καραϊσκάκη θα είχε 65, ενώ 65 θα είχε και ο Ολυμπιακός αν έμενε στην ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ στην έδρα του (θα είναι ισοπαλία και όχι νίκη στο Καραϊσκάκη). Και ο τίτλος θα πήγαινε στον ΠΑΟΚ λόγω της νίκης στην Τούμπα στο μεταξύ τους ματς με 2-0!

Να λοιπόν πως θα έρχονταν το νταμπλ του 2017, καθώς είχε πάρει και το Κύπελλο στον Βόλο! Ναι στον Βόλο ήταν οφσάιντ ο Ενρίκε που έβαλε το νικητήριο γκολ, αλλά με VAR θα ακυρώνονταν και θα δίνονταν το καθαρό πέναλτι του Σιμόες πάνω στον Κρέσπο στην αρχή της ίδιας φάσης που έπνιξε ο Κομίνης, παρότι η φάση έγινε μπροστά στα μάτια του.

Όσο για πέρυσι; Αυτό είναι ευκολάκι! Με VAR και ξένους διαιτητές (και όχι τον Κομίνη και τον επόπτη τον Ποντίκη…) θα μετρούσε το καθαρό γκολ του Βαρέλα με την ΑΕΚ στην Τούμπα εξ αρχής (και όχι στα αποδυτήρια αφού έγινε μπάχαλο το παιχνίδι και μπήκε ο Ιβάν Σαββίδης στο γήπεδο) και ο ΠΑΟΚ θα έπαιρνε το πρωτάθλημα που του έκλεψαν στα δικαστήρια. Και μαζί με τον Κύπελλο που πήρε στο ΟΑΚΑ απέναντι στην ΑΕΚ θα έκανε και πέρυσι το νταμπλ.

Είδατε τι εύκολα που κερδίζονται ή χάνονται κάποιοι τίτλοι με 2-3 λανθασμένα σφυρίγματα;

Το VAR θα βοηθήσει να αποφεύγονται ή να διορθώνονται πολλά λάθη και θα υπάρχει μεγαλύτερη αξιοπιστία και δικαιοσύνη στις τελικές αποφάσεις. Ο ΠΑΟΚ το ήθελε και το ζητούσε εδώ και τρία χρόνια και από την πρώτη του εφαρμογή σε σημαντικό παιχνίδι στην Ελλάδα, δικαιώθηκε που επέμενε να μπει στο ελληνικό ποδόσφαιρο…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από