Τα κρούσματα ρατσισμού και οι «Πολάκηδες» στα ευρωπαϊκά γήπεδα αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, με το ποδόσφαιρο μοιάζει απροετοίμαστο.
Η πρόσφατη ρατσιστική, μισάνθρωπη επίθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Πολάκη σε ένα άτομο με αναπηρία, σόκαρε. Τουλάχιστον τους νουνεχείς. Θύμα του κυβερνητικού «σερίφη» ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Που καθηλωμένος σε αναπηρικό καρότσι με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, αισθάνθηκε τον ρατσισμό, το μίσος, την επίθεση στον βωμό του… προεκλογικού αγώνα.
Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι το «Πολάκης», είναι ένα τραγικό φαινόμενο των ημερών. Είναι φαινόμενο που το συναντάς παντού. Μεταξύ άλλων, και στα γήπεδα όλης της Ευρώπης. Εκεί όπου ο ρατσισμός, οι επιθέσεις, οι ύβρεις, το byllying, με αφορμή το χρώμα, την καταγωγή, το θρήσκευμα, την εμφάνιση, την αναπηρία εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά. Ως ένα θηρίο που βρυχάται και που μετά από κάθε επίθεση θεριεύει.
Την ημέρα που ο υπουργός Πολάκης αποφάσιζε να βάλει στο στόχαστρό του τον τετραπληγικό Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ο Ραχίμ Στέρλινγκ, αστέρας της αγγλικής Μάντσεστερ Σίτι, δημοσιοποιούσε το δικό του αντιρατσιστικό μανιφέστο. Ζητώντας από τις Αρχές του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, να λάβουν σκληρά, αδυσώπητα μέτρα εναντίον του φαινομένου. Ζητώντας σκληρές τιμωρίες.
Ο ίδιος έπεσε πρόσφατα θύμα μιας τέτοιας επίθεσης. Οι οπαδοί του Μαυροβουνίου, στην αναμέτρηση με την εθνική Αγγλίας για τα προκριματικά του Euro 2020, έκριναν ότι ήταν… σώφρον να του αφιερώσουν υβριστικά συνθήματα και ήχους μαϊμούδων! Το ίδιο και από οπαδούς της Τσέλσι (σ.σ. σε 4 εξ αυτών, απαγορεύτηκε δια βίου η είσοδος στο γήπεδο).
Αλλά δεν είναι ο μόνος που έχει βιώσει τέτοιες ακραίες συμπεριφορές. Στο πρόσφατο Μουντιάλ της Ρωσίας, οι γηπεδούχοι τραγουδούσαν ρατσιστικά και αντι-γκέι συνθήματα, με τη FIFA να κάνει τα στραβά μάτια. Ο Καλιντού Κουλιμπαλί της Νάπολι άκουσε τους οπαδούς της Ιντερ να τον αποκαλούν πίθηκο, αντέδρασε και ο ανεκδιήγητος διαιτητής τον απέβαλε! Μετά το παιχνίδι ο Κάρλο Αντσελότι ήταν απόλυτος: «Εάν ακουστεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο, θα φύγουμε από το γήπεδο». Οι οπαδοί της Τσέλσι γέμισαν αντισημιτικά συνθήματα την Τότεναμ. Ο Μούσα Βάγκουε της Μπαρτσελόνα Β’, αντέδρασε σε ρατσιστικούς ήχους από τους οπαδούς της ισπανικής Εχέα, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να τιμωρηθεί. Πριν λίγες εβδομάδες οπαδοί της Κάλιαρι επιτέθηκαν με ρατσιστικές κραυγές στον Μόιζε Κέαν κι ο 19χρονος φορ της Γιουβέντους πανηγύρισε ως άγαλμα μπροστά τους. Μετά το ματς ο (με αμφιλεγόμενες πολιτικές απόψεις) συμπαίκτης του, Λεονάρντο Μπονούτσι, τον… έψεξε για τον πανηγυρισμό του, βάζοντας πλάτη στους ρατσιστές, πριν τον βάλει στη θέση του η Γιουβέντους και το σύνολο του ποδοσφαιρικού κόσμου, με τους οπαδούς της «Γιούβε» να ζητούν την απομάκρυνσή του!
Τον Απρίλιο του 2019, ο Πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, δήλωσε ότι οι διαιτητές θα πρέπει να σταματούν τα παιχνίδια εάν συμβεί ρατσιστικό γεγονός, ενώ ο Πρόεδρος της FIFA, Γιάννη Ινφαντίνο, ζήτησε «σκληρές κυρώσεις» για την αντιμετώπιση του ρατσισμού στο άθλημα.
Τι συμβαίνει επί της ουσίας; Τα κρούσματα ρατσισμού στα ευρωπαϊκά γήπεδα αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς και το ποδόσφαιρο μοιάζει απροετοίμαστο. Εάν δεν υιοθετηθεί μια πιο σκληρή στάση τους κάθε λογής «Πολάκηδες» του ποδοσφαίρου αυτό το ακραίο κοινωνικό φαινόμενο, δεν θα καταπολεμηθεί επαρκώς. Και θα συνεχίσει να διαιωνίζεται.
ΥΓ. Η αριστερά που -λέει ότι- υπηρετεί ο Πολάκης, ιδεολογικά, πολιτικά, ανθρωπιστικά, δεν ανέχεται σερίφηδες και κυρίως δεν έχει καμία σχέση με ρατσιστές, μισαλλόδοξους, μισάνθρωπους. Η αριστερά και οι ιδέες της δεν άλλαξαν. Οι καπηλευτές της αριστεράς, πολλαπλασιάστηκαν.