Ο Γκουαρντιόλα δεν προπονεί. Διδάσκει…

Βρείτε μου εσείς άλλο προπονητή που η λογική του να έχει τέτοια επίδραση στον τρόπο που παίζει η ομάδα του. Τα σχήματα είναι γεωμετρικά, οι κινήσεις συγχρονισμένες, οι αυτοματισμοί διαδέχονται ο ένας τον άλλο.

To μόνο που δεν μπορείς να πεις είναι ότι οι παίκτες της Γιουνάιτεντ αδιαφόρησαν. Κάθε άλλο. Το προσπάθησαν και έπαιξαν με πάθος και διάθεση να κάνουν τη ζημιά στην συμπολίτισσα. Το θέμα είναι ότι δεν μπορούσαν. Όπως δεν μπόρεσαν κι άλλες ομάδες. Η Σίτι δεν έπιασε κάποια σπουδαία απόδοση για τα μέτρα της. Ούτε πίεσε από την αρχή του ματς ώστε να κλείσει τους γηπεδούχους στα καρέ τους.

Η μπάλα ανεβοκατέβαινε και η εντύπωση που δινόταν για μεγάλο διάστημα στο πρώτο ημίχρονο ήταν πως το γκολ θα μπορούσε να έρθει και από τις δυο ομάδες. Αυτά στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο, η Σίτι πήρε μέτρα στο γήπεδο και φαινόταν πως είχε τον πρώτο λόγο. Η αναγκαστική αλλαγή του Φερναντίνιο έκανε τα πράγματα πιο εύκολα για τους «πολίτες» Η Γιουνάιτεντ από την πλευρά της φάνηκε να έχει πρόβλημα φυσικών δυνάμεων.

Πέρα από αυτό, είχε και πρόβλημα ποιότητας στη μεσαία γραμμή. Ο Φρεντ μπορεί να είναι χρήσιμος σε όλες τις μικρομεσαίες ομάδες της Αγγλίας αλλά για το επίπεδο της Γιουνάιτεντ δεν επαρκεί. Οι περισσότερες πάσες του ήταν λάθος και σχεδόν όλες οι προσωπικές μονομαχίες χαμένες. Από δική του λάθος πάσα ξεκίνησε το πρώτο γκολ της Σίτι. Η μπάλα έφτασε στον Μπερνάρντο και αυτός με προσποιήσεις μπήκε στην περιοχή και στο τέλος μιας ακόμα προσποίησης πλάσαρε χλιαρά και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του πλήρως αιφνιδιασμένου Ντε Χέα που φέρει ευθύνη και για το δεύτερο γκολ.

Οι παίκτες του Γκουαρντιόλα παίζουν έχοντας αφομοιώσει την κουλτούρα του προπονητή τους. Η Σίτι είναι η ομάδα που αλλάζει περισσότερες φορές την μπάλα μέσα στην αντίπαλη περιοχή, από κάθε άλλη στον κόσμο. Το κάνει πολύ καλύτερα και από την Μπαρτσελόνα. Αν είχε στην σύνθεσή της τον Ζόρντι Αλμπα θα το έκανε ακόμα περισσότερες φορές. Κι αν είχε τον Μέσι δεν θα πιανόταν από καμία ομάδα στον κόσμο.

Η διαφορά της από τις υπόλοιπες ομάδες θα ήταν τεράστια. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα του ποδοσφαίρου που προκρίνει ο Γκουαρντιόλα. Βρείτε μου εσείς άλλο προπονητή που η λογική του να έχει τέτοια επίδραση στον τρόπο που παίζει η ομάδα του. Ο Γκουαρντιόλα δεν προπονεί. Διδάσκει. Τα σχήματα είναι γεωμετρικά, οι κινήσεις συγχρονισμένες, οι αυτοματισμοί διαδέχονται ο ένας τον άλλο. Προφανώς οι παίκτες με την αξία τους βάζουν τις πινελιές τους. Καμία αντίρρηση. Ωστόσο είναι φοβερό ότι ο κόουτς τους επιλέγει και με κριτήριο τη δυνατότητα που έχουν να αφομοιώνουν τα προστάγματά του.

Παίζοντας με Μπέρνλι εκτός, Λέστερ εντός και Μπράιτον εκτός, η Σίτι θα πρέπει να αυτοκτονήσει για να χάσει το πρωτάθλημα από τη Λίβερπουλ. Ο Σόλσκιερ πήγε παραμονές του ματς, τους παίκτες του στο παλιό προπονητήριο της Γιουνάιτεντ, τους έδειξε τις φωτογραφίες των θρυλικών μορφών της ομάδας (τους Τσάρλτον και τον Μπεστ) αλλά να τους μάθει πως να αντιμετωπίσουν τους αυτοματισμούς της Σίτι δεν το κατάφερε. Είναι η διαφορά κλάσης αυτού που μπορεί να εμπνέει από αυτόν που μπορεί να διδάσκει.

Εννιά στις δέκα φορές αυτός που διδάσκει έχει το πλεονέκτημα…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από