Μετά το πρωτάθλημα στα χαρτιά, βρήκαμε και σε ξεσκονόπανο

Μετά το πρωτάθλημα στα χαρτιά, βρήκαμε και σε ξεσκονόπανο

Τα πρωταθλήματα του «ο Άρης», είναι σαν να φοράς άσπρη πυτζάμα, μαύρη μαντήλα σαν ζώνη και δηλώνεις πως έχεις μαύρη ζώνη στο καράτε.

Κι αφού τα ΠΟΚεμον πάλεψαν με νύχια και δόντια με στόχο την απαξίωση της φετινής υπερβατικής πορείας του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα και διαπίστωσαν πως οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό, ανακάλυψαν νέο αφήγημα.

Πήρατε το τρίτο φτάνοντας τον «ο Άρης» μας λένε, ντε και καλά δηλαδή να μας εξισώσουν με το άτιτλο της γειτονιάς, που από τα ανέβα κατέβα στις κατηγορίες, έχει πάθει ναυτία διαρκείας κι έχει το ακαταλόγιστο.

Αμφότεροι λοιπόν έχουν ελαφρυντικά, τόση πίκρα και απελπισία, πρέπει κάπως να εκτονωθεί. Στις αρχές της χρονιάς και κάπου πριν το μεταξύ μας παιγνίδι που είχαν ξεσαλώσει, τους έκανα κάτι σατιρικά αφιερώματα, ώστε να πληροφορηθεί ο κόσμος για ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά τους και να γελάσει κάθε πικραμένος.

Μεταξύ εκείνων ανέφερα πως επαίρονται για την κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων, το 1928, το ’32 και το ’46. Σύμφωνα με τον Όμηρο μάλιστα, πρέπει να πήραν και ένα κάπου μεταξύ 8ου-9ου π.Χ αιώνα, αλλά ο Τρωικός πόλεμος, δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση του. Είχε ξεσπάσει και η φήμη μάλιστα πως επίτηδες ο Αγαμέμνονας -που έκανε τότε κουμάντο στην Αρχαία ΕΠΟ- είχε επιλέξει εκείνη τη χρονιά να κηρύξει πόλεμο, για να μην το σηκώσουν! Από τότε τους κυνηγούσε το κατεστημένο…

Το αστείο είναι πως τις χρονιές που αυτοβαφτίστηκαν πρωταθλητές, στην Ελλάδα δε διεξάγονταν εθνικά πρωταθλήματα, ούτε υπήρχαν εθνικές κατηγορίες. Γίνονταν απλά, κάποια τουρνουά, ο συσχετισμός των οποίων με κανονικά πρωταθλήματα είναι να επιστρέφεις από το Έβερεστ και να σου λέει ο άλλος «επιτέλους ισοφάρισες το ρεκόρ της ανάβασης σε αμμόλοφους της Σαχάρας…»

Εθνικό πρωτάθλημα στην Ελλάδα καθιερώθηκε το 59-60, όταν η ΕΠΟ έγινε μέλος της Ουέφα και απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη, ήταν η θεσμοθέτηση κανονικών πρωταθλημάτων με εθνικές κατηγορίες, όπως ίσχυε σε όλες τις Ομοσπονδίες μέλη της Ουέφα.

Μέχρι τότε, οι ποδοσφαιρικές διοργανώσεις στην Ελλάδα, αφορούσαν τοπικά τουρνουά των διαφόρων ΕΠΣ και στο τέλος αυτών, οι ομάδες που κατακτούσαν την πρώτη θέση, έπαιζαν αναμεταξύ τους. Δεν ήταν απαραίτητο μάλιστα να συμμετέχουν μόνο οι πρώτες, αφού δεν είχαν όλες χρήματα για τα ναύλα του ΚΤΕΛ, άλλες ήταν αναγκασμένες να νοικιάσουν ψαρόβαρκες για να φύγουν από το νησί τους, οπότε έπαιζαν όσες δήλωναν συμμετοχή.  Αν η πρωταθλήτρια της ΕΠΣ Δωδεκανήσου ήταν από το Καστελόριζο, δε θα συμμετείχε ποτέ, αφού μέχρι να φτάσει θα είχε ξεκινήσει το επόμενο τοπικό.

Στο πρώτο τουρνουά να φανταστείτε, εκτός του «ο Άρης» – που ακόμα λεγόταν Άρης και δεν είχε επιδοθεί στις αλλαγές ΑΦΜ σαν τα πουκάμισα-, υπήρχαν ο Ατρόμητος και ο Εθνικός. Αυτοί ήταν όλοι κι όλοι, τρεις ομάδες στο σύνολο, δεν υπήρχαν άλλες. Οι συνθήκες διεξαγωγής όπως και ο αριθμός των ομάδων είναι το λιγότερο, είτε τρεις, είτε δεκατρείς. δεν αλλάζουν και πολλά.

Ξεπερνάμε επίσης και κάποιες «λεπτομέρειες», πως αντί για μπάλα κλωτσούσαν ένα κομμάτι ύφασμα!!! Ίσως να έπαιζαν και με τερλίκια, αλλά να έκανε η αστυνομία τσακωτή τη γιαγιά που τα πουλούσε, λίγο πριν το εναρκτήριο λάκτισμα. Έχουν βέβαια ιστορική αξία, αφού μετά το χάρτινο πρωτάθλημα πέρσι, ανακαλύψαμε πως υπήρχε και πρωτάθλημα ξεσκονόπανο…

Όπως και να χει, αυτοί που επιμένουν να βαφτίζουν τέτοια τουρνουά ως πρωταθλήματα, ας μας λύσουν την εξής απλή απορία.

Πόσες και ποιες ομάδες υποβιβάστηκαν από εκείνα τα πρωταθλήματα; Ποιες προβιβάστηκαν αντίστοιχα από τη χαμηλότερη κατηγορία στην μεγάλη;

Όποιος το βρει, κερδίζει ερωτικό τρίγωνο με την Mary Astor και την Clara Bow, μη μου πείτε ότι δεν σας λένε κάτι. Sex symbols ήταν το 1920, δεν γίνεται να ξέρετε τα αποτελέσματα Πανελληνίων τουρνουά και όχι θηλυκά που κόλαζαν ολόκληρο τον πλανήτη την ίδια εποχή!

Όσο και να προσπαθήσετε δεν πρόκειται να κερδίσετε τη νύχτα των οργίων, γιατί απλά δεν υπήρχαν εθνικές κατηγορίες, άρα ούτε υποβιβασμοί ούτε προβιβασμοί, άρα για ποιο πρωτάθλημα συζητάμε;

 

Τι σόι πρωτάθλημα είναι αυτό;

Σα να φοράς την άσπρη πυτζάμα του συχωρεμένου του παππού, μια μαύρη μαντήλα της γιαγιάς στη μέση και δηλώνεις πως έχεις μαύρη ζώνη στο καράτε.

Στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις βέβαια, πρωταθλήματα πάντως ανεξαρτήτως αθλήματος όπου δεν υπάρχουν κατηγορίες, προβιβασμοί, υποβιβασμοί, δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο.

Υπάρχουν μόνο τουρνουά και κάποιες ομάδες που τα κατακτούν, οι οποίες ονομάζονται νικήτριες, όχι όμως πρωταθλήτριες. Ακόμα και στα Μουντιάλ ή στα Γιούρο που οι διαδικασίες παραπέμπουν σε τουρνουά και όχι σε πρωτάθλημα αφού δεν παίζουν όλοι με όλους, οι ομάδες που κάνουν καλές πορείες πριμοδοτούνται, συμμετέχοντας ως ισχυρές στους επόμενους προκριματικούς.

Στην περίπτωση του «ο Άρης», μαζεύτηκαν μερικοί φίλοι για να παίξουν μπουνιές κι αυτός που έμεινε όρθιος, βαφτίστηκε Ολυμπιονίκης! Ζώντας στη χώρα που είσαι ότι δηλώσεις, μπορούσε να αυτοπροσδιοριστεί και ως πρωταθλητής βαρέων βαρών, δημοκρατία έχουμε!

Αφού λοιπόν ζητούμενο είναι να βρουν παρηγοριά τα ΠΟΚεμον, μιλώντας για πρωταθλήματα σε εποχές που δεν υπήρχε πρωτάθλημα, ας τα βαφτίσουν και C.L. Αν δεν είχαν θολώσει τόσο από την πορεία του ΠΑΟΚ κι έψαχναν να μας πικάρουν αλλά με καθαρό μυαλό, θα διαπίστωναν πως υπάρχει στ’ αλήθεια μια κατηγορία στην οποία ο «ο Άρης» πραγματικά υπερέχει, πετυχαίνοντας άθλους που ο ΠΑΟΚ δεν πρόκειται να καταφέρει ποτέ!

Έχουν κατακτήσει δυο πρωταθλήματα σε Β’ και σε Γ’, τα οποία παρεμπιπτόντως αν και κανονικά, δεν αθροίζονται ποτέ με τα υπόλοιπα…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ