Μια επίσκεψη πριν εννιά χρόνια στο προπονητικό κέντρο και στις εγκαταστάσεις του Άγιαξ ήταν αρκετή για διαπιστώσουμε πόσο πίσω είμαστε στην Ελλάδα.
Πέρυσι το καλοκαίρι στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League στον δρόμο των μη πρωταθλητών, ο ΠΑΟΚ μπορούσε να κληρωθεί μόνο με δύο ομάδες: τη Βασιλεία ή τον Άγιαξ.
Γνωρίζοντας ότι οι Ολλανδοί είχαν πουλήσει 2-3 «καυτούς» παίκτες τους, θεωρούσα (εντελώς λανθασμένα όπως αποδεικνύεται στην πράξη) ότι ο «Αίαντας» θα ήταν καλύτερη κλήρωση για τον Δικέφαλο, επειδή είχε περισσότερους νεαρούς και άπειρους παίκτες.
Κούνια που με κούναγε…
Ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε με τη Βασιλεία και έφτασε μέχρι τα play-offs του Champions League, όπου αποκλείστηκε από την Μπενφίκα, ενώ ο Άγιαξ έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία που ξεκίνησε από τον 2ο προκριματικό και έχει φτάσει έως τα ημιτελικά της διοργάνωσης μαγεύοντας όλον τον κόσμο με το εκπληκτικό ποδόσφαιρο που παίζει!
Το 2010 όταν ο Δικέφαλος κληρώθηκε να παίξει με τους Ολλανδούς στα προκριματικά του Champions League πήγα μία εβδομάδα πριν το πρώτο ματς στο Άμστερνταμ για να κάνω ρεπορτάζ καταγράφοντας τα πάντα για τη μεγάλη ολλανδική ομάδα.
Η εμπειρία ήταν μοναδική διότι είδα και κατέγραψα από κοντά και από πρώτο χέρι πως δουλεύει όλος ο οργανισμός του Άγιαξ. Έπαθα πλάκα από όλα όσα είδα με τα μάτια μου, από τη γηπεδάρα μέχρι το φοβερό αθλητικό κέντρο (το «Τούκομστ») που μόλις βρίσκεται 500 μέτρα μακριά.
Εκεί στο προπονητικό κέντρο που προπονούνταν και η πρώτη ομάδα, δίπλα έκαναν προπονήσεις και οι Ακαδημίες του «Αίαντα». Κάπου λοιπόν μέσα σε εκείνα τα παιδάκια που είδα τότε πρέπει να ήταν και ο Ματίας ντε Λιχτ με τον Ντόνι φαν ντε Μπέεκ, οι δύο σκόρερ του Αγιαξ μέσα στο Τορίνο στη νίκη με 2-1 επί της Γιουβέντους!
Είναι δύο παίκτες που έχουν περάσει μαζί όλη την παιδική και εφηβική ζωή τους στις Ακαδημίες του Άγιαξ. Μαζί εκεί πρέπει να ήταν και ο Φρένκι ντε Γιονγκ που είναι ίδια… σειρά με τον Φαν ντε Μπέεκ.
Όπως διαβάζω ο Φαν ντε Μπεέκ είναι από 10 ετών στις ακαδημίες του Αγιαξ (συμπληρώνει 11 χρόνια ήδη) και ο ντε Λιχτ από τα 9 του (έκλεισε δεκαετία κι αυτός).
Άρα το καλοκαίρι του 2010 ήταν εκεί, στο «Τούκομστ», αυτό το πρότυπο και πρωτοποριακό προπονητικό κέντρο του Άγιαξ…
Αυτή η φουρνιά του Άγιαξ είναι μία από τις καλύτερες που έβγαλαν τα τμήματα υποδομών του, τα οποία συνεχίζουν να βρίσκονται σταθερά μέσα στις κορυφαίες Ακαδημίες ποδοσφαίρου του κόσμου.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΓΙΑΞ
Όσο εντυπωσιακό είναι το γήπεδο του Άγιαξ, η διάσημη «Άμστερνταμ Αρίνα», η οποία πλέον ονομάζεται «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα» άλλο τόσο εντυπωσιακό είναι και το αθλητικό κέντρο της ομάδας που βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο.
Σε μία έκταση άνω των 100 στρεμμάτων με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις φιλοξενείται το προπονητικό κέντρο της μεγάλης ολλανδικής ομάδας, που ονομάζεται «Τούκομστ».
Μία επίσκεψη στο «Τούκομστ» αρκεί για να γίνουν αντιληπτές οι τεράστιες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του ελληνικού ποδοσφαίρου και των υποδομών που προσφέρει ένας από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς συλλόγους, με παράδοση στις Ακαδημίες του και στην παραγωγή ταλέντων, όπως ο Άγιαξ.
Η ονομασία του κέντρου στα ελληνικά σημαίνει «Το μέλλον» καθώς εκεί στεγάζονται και φιλοξενούνται και τα τμήματα υποδομής του Άγιαξ που αποτελούν το μέλλον του συλλόγου.
Το «Τούκομστ» φιλοξενεί καθημερινά και τις προπονήσεις της πρώτης ομάδας, καθώς βέβαια η «Άμστερνταμ Αρίνα» προφυλάσσεται για τους αγώνες και έτσι εκεί γίνονται μόνο ελάχιστες προπονήσεις.
Το προπονητικό κέντρο του Άγιαξ διαθέτει οχτώ κανονικά γήπεδα ποδοσφαίρου (χωρίς κερκίδες) συν ένα μεγαλύτερο γήπεδο με κερκίδες χωρητικότητας 3.000 θεατών. Εκεί γίνονται συνήθως οι αγώνες των ακαδημιών.
Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν και ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα το οποίο φιλοξενεί τα αποδυτήρια, τα γυμναστήρια, τους χώρους αποκατάστασης και αποθεραπείας, χώρους εστίασης της ομάδας, χώρους σεμιναρίων και ότι άλλο χρειάζεται ένας σύλλογος για να λειτουργήσει καλύτερα. Και αυτές τις εγκαταστάσεις τις χρησιμοποιούν και τα παιδιά που βρίσκονται στις Ακαδημίες του Άγιαξ.
Η «OPEN DAY» ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Τότε, πίσω στο 2010 (όπως κάθε χρόνο) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την έναρξη της σεζόν του Άγιαξ υπήρχε στο πρόγραμμα και η παρουσίαση όλων των παικτών της ομάδας αλλά και του προπονητικού τιμ στο κοινό.
Μια εβδομάδα πριν το ματς με τον ΠΑΟΚ, στις 10:00 το πρωί ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της έναρξης της νέας αγωνιστικής σεζόν, οι οποίες κορυφώθηκαν με το μεγάλο φιλικό των Ολλανδών με την Τσέλσι (του Αντσελότι τότε).
Η «Open Day» όπως ονομάζεται η μέρα περιελάμβανε μία σειρά εκδηλώσεων από τον περιβάλλοντα χώρο της «Άμστερνταμ Αρίνα» μέχρι και το «Τούκομστ» το προπονητικό κέντρο του συλλόγου.
Εκεί στήθηκαν δεκάδες σκηνές για να φιλοξενήσουν τους χορηγούς της ομάδας που μοίραζαν δώρα στους φίλους του Άγιαξ, καθώς και καντίνες, μικροπωλητές αλλά και σταντ της επίσημης μπουτίκ του συλλόγου με τα αυθεντικά προϊόντα.
Μέχρι τις 13:30 το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ήταν σαφώς πιο αφιερωμένο στα παιδιά. Είχαν στηθεί παιδότοποι με τεράστιες φουσκωτές παιδικές χαρές, μικρά γηπεδάκια για ποδόσφαιρο 3Χ3 αλλά και κάτι σαν γήπεδα… «κλουβιά» για μονομαχίες ένας με έναν!
Το σκηνικό που εκτείνονταν σε ένα χώρο πολλών στρεμμάτων ήταν εντυπωσιακό και όλος ο κόσμος ήταν ντυμένος με τα διακριτικά του Άγιαξ, φορώντας είτε φανέλες, είτε κασκόλ της ομάδας.
Υπήρχαν διαγωνισμοί των χορηγών, παιχνίδια μέσω των οποίων δίνονταν δώρα και κληρώσεις με πολλούς νικητές που κέρδιζαν από ένα κασκόλ ή μία μπάλα μέχρι ένα αυτοκίνητο!
Στο χώρο των εκδηλώσεων υπήρχαν άνθρωποι όλων των ηλικιών, από μικρά παιδιά μέχρι παππούδες, ενώ υπήρχαν εμφανώς πολλές οικογένειες που είχαν αποφασίσει να περάσουν όλα τα μέλη μαζί τη μέρα τους στη γιορτή του Άγιαξ και να παρακολουθήσουν το απόγευμα και το μεγάλο φιλικό με την Τσέλσι.
Για το συγκεκριμένο παιχνίδι λειτουργούσαν από το πρωί εκδοτήρια στο γήπεδο, όπου δημιουργήθηκαν μεγάλες ουρές από κόσμο που περίμενε υπομονετικά να παραλάβει ένα εισιτήριο.
Στο «Τούκομστ» η παρουσίαση τη ομάδας έγινε σε μια μεγάλη κεντρική σκηνή όπου υπολογίζεται ότι μαζεύτηκαν περίπου 15.000 φίλοι του Άγιαξ! Κι όμως το νούμερο ήταν μικρό για τα δεδομένα του συλλόγου, καθώς τα προηγούμενα και τα επόμενα χρόνια σε ανάλογες παρουσιάσεις ο κόσμος ξεπερνούσε τις 30.000! Τότε, το 2010, η ολλανδική ομάδα δεν έκανε μεταγραφές, δεν είχε κάποιο νέο όνομα στο ρόστερ της ενώ απουσίαζε και ο Σουάρες, ο οποίος ήταν στη Βαρκελώνη (πριν πάρει μεταγραφή πρώτα στη Λίβερπουλ και μετά στην Μπαρτσελόνα) για τη γέννηση του παιδιού του οπότε ο κόσμος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για αυτά με τη σχετικά μικρή προσέλευση για τα δεδομένα του συλλόγου.
ΑΥΤΟΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Αμέσως μετά από το τέλος της παρουσίασης όλοι οι παίκτες πήραν θέσεις σε πάνελ χωρισμένοι ανά 3-4 σε διάφορες σκηνές που ήταν στημένες για να φωτογραφηθούν με τους οπαδούς του Άγιαξ και να μοιράσουν αυτόγραφα. Υπήρχαν κιγκλιδώματα για τις ουρές που δημιούργησε ο κόσμος αλλά και τέτοια οργάνωση ώστε να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι φίλοι του Άγιαξ, που ήθελαν να δουν από κοντά τα ινδάλματά τους.
ΤΑ ΣΤΑΝΤ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ
Στο χώρο των εκδηλώσεων της «open day» υπήρχαν και 3-4 σταντ των οπαδών του Άγιαξ, στα οποία υπήρχαν άλμπουμ με φωτογραφίες από διάφορα ματς που είχαν δώσει το δικό τους ρεσιτάλ. Οι οπαδοί είχαν κάποιες δικές τους σημαίες και κασκόλ με τα διακριτικά πάντα του Άγιαξ, καθώς και διάφορα άλλα αναμνηστικά στα χρώματα της αγαπημένη τους ομάδας.
ΕΧΟΥΜΕ ΔΡΟΜΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ
Όλα αυτά γίνονταν στον Άγιαξ πριν εννιά χρόνια! Μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ του πλανήτη, ο τρόπος λειτουργίας του οποίου αποτελεί πρότυπο για κάθε μεγάλη ομάδα. Έχουμε πολύ δρόμο στην Ελλάδα για να πλησιάσουμε έστω στο ελάχιστο αυτά τα πράγματα…