Οι αποχωρήσεις ή ενδεχόμενη πώληση θα παίξουν καθοριστικό ρόλο και στο μπάτζετ, αλλά στο τέλος της ημέρας αυτό που θα μετρήσει περισσότερο είναι ποιοι θα προστεθούν στο ρόστερ.
Στην παρούσα φάση είναι λογικό να γίνεται μεγαλύτερη συζήτηση στον Παναθηναϊκό γι’ αυτούς που θ’ αποχωρήσουν, παρά γι’ αυτούς που θα έρθουν.
Ο τεχνικός διευθυντής Νίκος Νταμπίζας και ο προπονητής Γιώργος Δώνης δεν έχουν ξεκαθαρίσει ή για την ακρίβεια δεν έχουν κάνει δημόσια γνωστές τις προθέσεις τους για τους ποδοσφαιριστές που θα φύγουν.
Γίνεται αντιληπτό, ωστόσο, ότι από τη στιγμή που στη τρέχουσα σεζόν δεν πήραν αρκετό χρόνο συμμετοχής παίκτες όπως οι Μουνιέ, Τζανδάρης, Βέργος, Οικονόμου, Παντελάκης, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο ν’ ανατραπεί η κατάσταση και να πάρουν παιχνίδια τη νέα περίοδο, όπου στόχος θα είναι να ενισχυθεί η ομάδα (δεν θα υπάρχει, άλλωστε, περιορισμός) και να ανεβεί επίπεδο. Οπότε προς το παρόν, όλα δείχνουν έξοδο.
Έχει ανοίξει επίσης κουβέντα για πωλήσεις. Δεν χρειαζόταν να εκφραστεί υπέρ του γεγονότος ο Δώνης για να… πυροδοτήσει τη συγκεκριμένη συζήτηση. Πριν μιλήσει ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, υπήρχαν σενάρια που ήθελαν ξένες (κι ελληνικές) ομάδες να ενδιαφέρονται για παίκτες του.
Η περίπτωση πώλησης και αγοράς, πάντως, δεν πρόκειται να κλείσει μέχρι τις 31 Αυγούστου, όποτε και τελειώνει η μεταγραφική περίοδος. Θα είναι πάντα ανοιχτή, διότι πολύ απλά μιλάμε για χρήμα.
Κανένα σοβαρό στέλεχος, καμία σοβαρή ομάδα δεν αποκλείει τη πιθανότητα πώλησης, έστω κι αν δεν είναι στα άμεσα σχέδια. Έρχεται ο ενδιαφερόμενος δίνει τη ρήτρα ενός παίκτη (για παράδειγμα Ινσούα) και τον παίκτη. Ή, απλώνει στα πόδια σου πέντε εκατ. ευρώ. Δεν το σκέφτεσαι;
Οι αποδεσμεύσεις ή ενδεχόμενη πώληση (και πωλήσεις αν θέλετε) δεδομένα είναι καθοριστικοί παράγοντες για το μπάτζετ. Όσο μικρότερο είναι το κόστος ενός διαζυγίου και όσο μεγαλύτερο το όφελος μίας πώλησης, τόσο θ’ αυξηθούν και οι δυνατότητες των Νταμπίζα, Δώνη να ενισχύσουν τον Παναθηναϊκό. Στο τέλος, άλλωστε, αυτό θα έχει τη μεγαλύτερη σημασία.
Ποιοι θα έρθουν. Αυτοί θα αγωνίζονται τη νέα σεζόν με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Όσοι φύγουν, με οποιονδήποτε τρόπο, καλώς ή κακώς, θα παίζουν σε άλλον σύλλογο. Δεν θα έχει νόημα να ασχολείται κάποιος ιδιαίτερα μαζί τους.
Το κρίσιμο, λοιπόν, για το «τριφύλλι» είναι να έρθουν ποδοσφαιριστές που θα ανεβάσουν το επίπεδο. Έμπειροι, ποιοτικοί, με κίνητρο και ισχυρή προσωπικότητα. Δεν θα είναι εύκολο για τον τεχνικό διευθυντή και τον προπονητή να τους βρουν, αφού θεωρητικά για τους πιο ποιοτικούς που θα αποφασίσουν να φέρουν, δύσκολα θα μπορέσουν να διαθέσουν συμβόλαια άνω των 250.000-300.000 ευρώ.
Και πόσα να είναι αυτά τα συμβόλαια; Το πολύ 2-3. Έναν παίκτη σε άμυνα, έναν στα χαφ κι έναν μπροστά. Εξτρέμ ή δεύτερο επιθετικό. Το θέμα είναι αν θα μπορέσει να φτάσει και στις 300.000 για κάτι καλό ο Παναθηναϊκός. Τα λεφτά δεν είναι πολλά, αλλά δεν είναι και λίγα αν ψαχτείς καλά, αν έχεις τις άκρες να βρεις αυτό που ζητάς.
Ο Ινσούα, για παράδειγμα, που μετά το γκολ με τον Άρη όλοι ζητάνε να μην χαθεί, ήρθε ως ελεύθερος (με 50% σε ποσοστό μεταπώλησης η Ουντινέζε) κι αρχικό συμβόλαιο κοντά στις 250.000 ευρώ. Όποιος και να έρθει, βέβαια, όποιες κι αν είναι οι αποδοχές του, για ν’ αποδώσει θα πρέπει να υπάρξει και χημεία.
Κανείς δεν εγγυάται ότι τα υψηλά συμβόλαια θα σου φέρουν την ευτυχία. Ελεύθεροι ήρθαν και ο Γιόχανσον και ο Μακέντα. Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο και δουλειά στο ποιοι θα φύγουν (και πως), αλλά πολύ περισσότερο θα πρέπει να δουλέψει στο ποιοι θα έρθουν.
Το μόνο θετικό, όταν δεν έχεις το καλοκαίρι ευρωπαϊκή υποχρέωση είναι ότι δεν νιώθεις την πίεση του χρόνου για να τρέξεις μία συμφωνία. Αφού δεν θα υπάρχει αυτή η πίεση, θα πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν καλύτερες επιλογές, προκειμένου τη νέα σεζόν ο Παναθηναϊκός να εξελιχθεί και να εξασφαλίσει με άνεση ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.