Ο ΠΑΟΚ θέλει να βάλει από το πρώτο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης τις βάσεις για πρόκριση στον τελικό.
Τα ματς του Κυπέλλου θέλουν πάντα ξεχωριστή προσοχή, διότι εντάσσονται σε μια διοργάνωση που παραδοσιακά ευνοεί τις εκπλήξεις. Σε μονά νοκ άουτ παιχνίδια (ειδικά αν αυτά τα βγάλει η κλήρωση και στην έδρα της πιο αδύναμης ομάδας) οι πιθανότητες έκπληξης είναι σαφώς περισσότερες.
Στα διπλά ματς όμως (όπως γίνεται στην Ελλάδα στις φάσεις των «16», τα προημιτελικά και τα ημιτελικά) οι πιθανότητες μια έκπληξης μειώνονται δραματικά. Είναι πολύ δύσκολο μια μεγάλη ομάδα να την πατήσει δύο φορές από μία μικρότερη ή μια πιο μικρή ομάδα να υπερβεί δύο φορές τον εαυτό της απέναντι στον ίδιο δυνατότερο αντίπαλο.
Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις και συνεχίζουν να γίνονται κάποιες εκπλήξεις, όπως ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού από τη Λαμία στα προημιτελικά. Εκεί όμως (ειδικά στη ρεβάνς) οι ερυθρόλευκοι έχασαν τα άχαστα (και ένα πέναλτι) και έτσι η Λαμία έκανε το θαύμα της. Αλλά στα διπλά παιχνίδια ο δυνατός έχει πάντα τη δεύτερη ευκαιρία να διορθώσει μια γκέλα ή ένα στραβό αποτέλεσμα.
Αυτό έκανε φέτος ο ΠΑΟΚ και στους «16» και στους «8». Στην πρώτη περίπτωση έχασε με 2-1 από την Παναχαϊκή στην Πάτρα (η οποία του σταμάτησε το αήττητο σερί των 15 αγώνων στο Κύπελλο από τον Απρίλιο του 2017!) και πήρε την πρόκριση στη ρεβάνς με 5-0. Στη δεύτερη περίπτωση έχασε επίσης με 2-1 από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη και στη ρεβάνς ισοφάρισε το σκορ του πρώτο ματς στο 82’ (2-1) και μετά χρειάστηκε δύο γκολ στα τελευταία πέντε λεπτά της παράτασης για να κερδίσει με 4-2 και να προκριθεί στα ημιτελικά.
Τώρα ο Δικέφαλος έχει τα ημιτελικά με τον Αστέρα Τρίπολης με το πρώτο ματς στην Τούμπα και τη ρεβάνς στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας.
Είναι η 5η παρουσία του ΠΑΟΚ στα ημιτελικά τα τελευταία έξι χρόνια (μόνο τη σεζόν 2014-15 αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων). Ουσιαστικά κάθε χρόνο από τότε που ήρθε ο Ιβάν Σαββίδης (στην αρχή της σεζόν 2012-13) ο Δικέφαλος φτάνει τουλάχιστον ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου (εκτός από το 2015), έχει παίξει ήδη σε τρεις τελικούς (2014, 2017 και 2018) και έχει κερδίσει δύο τρόπαια (2017 και 2018).
Το 2016 έμεινε εκτός τελικού μετά τη διακοπή στον πρώτο ημιτελικό με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα (με τους απίθανους διαιτητές Παππάς και Μήντσιο) και την άρνησή του να κατέβει να παίξει στη ρεβάνς στο Καραϊσκάκη επειδή δεν μπήκαν από την τότε ΕΠΟ ξένοι διαιτητές.
Το 2013 όμως είχε μείνει εκτός τελικού από τον Αστέρα Τρίπολης, καθώς κέρδισε μεν στο πρώτο ματς στην Τούμπα με 2-1 αλλά στη ρεβάνς έχασε με 2-0 και αποκλείστηκε. Εκείνο ήταν και το τελευταίο ματς του Γιώργου Δώνη στον ΠΑΟΚ, καθώς μετά τον αποκλεισμό απολύθηκε.
Οι τρεις προηγούμενες προκρίσεις στους τελικούς του 2014, του 2017 και του 2018 ήρθαν με τις ρεβάνς στην Τούμπα.
Το 2014 ο ΠΑΟΚ κέρδισε 1-0 τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, ανέτρεψε το 2-1 που είχε χάσει στο Καραϊσκάκη και προκρίθηκε στον τελικό όπου έχασε με 4-1 από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.
Το 2017 ο Δικέφαλος μπορεί να έχασε με 2-0 από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, αλλά τον διέλυσε με 4-0 στη ρεβάνς και προκρίθηκε στον τελικό του Βόλου, όπου κέρδισε με 2-1 την ΑΕΚ και κατέκτησε το πρώτο του Κύπελλο μετά από 14 χρόνια και συνολικά το 5ο της ιστορίας του.
Τέλος πέρυσι, ο ΠΑΟΚ είχε προκριθεί ουσιαστικά στον τελικό από τον πρώτο ημιτελικό με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, όταν κέρδισε με 3-1 μέσα στην Αθήνα και στη ρεβάνς της Τούμπας κέρδισε ξανά με το ίδιο σκορ, για να πάει στον τελικό του ΟΑΚΑ και να διαλύσει την ΑΕΚ με 2-0, κατακτώντας το Κύπελλο μέσα στο σπίτι της.
Ο ΠΑΟΚ θέλει να βάλει τις βάσεις για να βρεθεί για 3η συνεχόμενη σεζόν στον τελικό από το πρώτο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης στην Τούμπα. Θέλει ένα καθαρό σκορ για να κάνει πιο εύκολη τη ρεβάνς. Οι Αρκάδες παραδοσιακά δυσκολεύουν τον Δικέφαλο και σε έναν ημιτελικό Κυπέλλου θα τα δώσουν όλα. Και τα δύο ματς με τον Αστέρα απαιτούν μεγάλη προσοχή, αλλά ο ΠΑΟΚ μπορεί να καθαρίσει την μπουγάδα από το πρώτο παιχνίδι, κόβοντας τα φτερά των αντιπάλων του ενόψει της ρεβάνς.