Ο Άρης, ο Ματέο και τα πολλά λεφτά

Ο Άρης, ο Ματέο και τα πολλά λεφτά

Από πού περνά η προοπτική, η ομάδα της Θεσσαλονίκης να κάνει το «μπαμ» με τον Αργεντινό εξτρέμ

Ο Άρης κάνει την προσπάθειά του για την παραμονή του Ματέο Γκαρσία. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης γνωρίζει ότι ο ποδοσφαιριστής είναι «ακατέργαστο ποδοσφαιρικό διαμάντι» που τα επόμενα χρόνια θα φτάσει σε υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας, απόδοσης και χρηματιστηριακής αξίας.

Αν το κριτήριο της Λας Πάλμας είναι το οικονομικό, η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει. Στην Τουρκία π.χ., τα χρήματα που δαπανούν τα κλαμπ είναι πραγματικά πολλά.

Στην Ελλάδα ακόμη, υπάρχουν ομάδες με οικονομική πολυτέλεια που τους επιτρέπει να καταθέσουν μεγάλη προσφορά.

Και βέβαια σε κάποιο προηγμένο πρωτάθλημα, εκτός από το οικονομικό, υπάρχει και το κομμάτι της συνολικής ανταγωνιστικότητας, που κερδίζει κάθε ελληνικό κλαμπ.

Πως μοιάζει να κινείται ο Άρης; Για μένα ως εξής: Πρώτον η ομάδα στο γήπεδο εξελίσσεται όπως και ο ποδοσφαιριστής. Ο Άρης είναι ανταγωνιστικός, γιατί και ο Ματέο είναι ανταγωνιστικός στο χόρτο, με τα γκολ και τις ασίστ.

Μοιάζει να προετοιμάζει ως επιχείρημα το «αν μείνεις εδώ, εφόσον συνεχίσουμε στην ίδια οδό και εξελίσσεσαι, θα πάρεις μεταγραφή σε καλύτερο πρωτάθλημα από το ελληνικό και θα κερδίσουμε και οι δύο». Δεν ξέρω κατά πόσο το παιδί αυτό είναι ώριμο να ακούσει πράγματα που το αφορούν, αλλά δεν είναι αυτά που θα… ήθελε να ακούει. Είναι 22 ετών και φέτος μοιάζει να ζει το ποδοσφαιρικό του όνειρο.

Σήμερα, για μένα, ο Ματέο δεν είναι έτοιμος για ένα μεγάλο άλμα σε κορυφαίο πρωτάθλημα. Αν το αποδεχτεί, θα αποδεχτεί την ανάγκη να συνεχίσει να δουλεύει όπως κάνει φέτος, ώστε τα επόμενα χρόνια, να είναι πραγματικά ώριμος να παίξει σε μεγάλο πρωτάθλημα και όχι μόνο να πάει.

Ο Ματέο σήμερα, δεν είναι ούτε καν μυικά έτοιμος να παίξει (π.χ. στην πρέμιερ λιγκ) και χρειάζεται ενδυνάμωση.

Ο Ματέο, σήμερα, δεν είναι τακτικά έτοιμος να παίξει (π.χ. στην πριμέρα ντιβισιόν) σε πολύ υψηλότερη ένταση. Πρέπει να αποκτήσει παραστάσεις και δυνατότητα λήψης αποφάσεων που θα ξεφεύγουν κατά πολύ από την αγαπημένη του κίνηση: «Να πάρω τη μπάλα στο δεξί φτερό και να συγκλίνω για να σουτάρω» με την οποία μας συστήθηκε.

Στα τελευταία ματς, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι ξεκίνησε να «διαβάζει» καλύτερα το παιχνίδι: Να μπαίνει με τη μπάλα στην περιοχή όταν υπάρχει χώρος για να το κάνει και όχι όταν δυο ακόμη αμυντικοί (τον κατάλαβαν και) τον περιμένουν.

Να παίζει λίγο πιο κοντά με τον μπακ του ή έναν από τους χαφ για να γίνονται περισσότερες συνεργασίες.

Να «αλλάζει» το γήπεδο γιατί «βλέπει» περισσότερο πια, μαθαίνει να παίζει με «ψηλά το κεφάλι».

Μπορεί να καταναλώνει ακόμη και τις ίδιες του τις δυνάμεις με έναν πιο λελογισμένο τρόπο μέσα στο 90λεπτο αυξάνοντας τη διάρκεια στην απόδοση του.

Ο Ματέο ωριμάζει γιατί με τον Άρη παίζει συνεχώς, έχει ρόλο και κινείται σε περιβάλλον ανταγωνισμού, που την ίδια ώρα είναι και προστατευτικό: Όταν για ένα σερί αγώνων ήταν απογοητευτικός, δεν έχασε τη θέση του.

Ο Άρης δεν έχει στην πραγματικότητα πιθανότητες να πάρει για δικό του αυτό τον ποδοσφαιριστή, αν δεν κάνει δυο πράγματα πριν προσφέρει όσα μπορεί στη Λας Πάλμας: Να τον πείσει ότι εδώ, στην Ελλάδα, στο Κλεάνθης Βικελίδης, είναι το περιβάλλον στο οποίο θα βελτιωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Να τον πάρει με το μέρος του, πριν τον «αποκτήσει».

Με άλλη μια σεζόν γεμάτη συμμετοχές, αλλά αυτή τη φορά με παιχνίδια και σε ευρωπαϊκή διοργάνωση στην οποία ποτέ ο Αργεντινός δεν έλαβε μέρος. Και με ρόλο στο παιχνίδι, για δεύτερη χρονιά. Γιατί ο Άρης είναι η πρώτη ομάδα που έδωσε ρόλο στο παιδί αυτό, καμία άλλη δεν το έκανε.

Ο Ματέο, σαν ποδοσφαιρικό πρότζεκτ πράγματι θα είναι, στο απόγειό του, φτιαγμένος για μεγάλο πρωτάθλημα: Για την πριμέρα ντιβισιόν, για την πρέμιερ λιγκ.

Αλλά αν κάνει τώρα το βήμα, μπορεί και να χάσει την πραγματική ευκαιρία, έτσι και αποτύχει λόγω βιασύνης. Πρέπει να ωριμάσει κι άλλο και μπορεί να ωριμάσει στον Άρη. Και τη νέα σεζόν θα είναι ηγετική μορφή σε μια ομάδα που δεν θα είναι καινούργια και το περιβάλλον της θα είναι γνώριμο και ασφαλές για να κάνει αυτά τα πράγματα που πρέπει, στην προπόνηση και τους αγώνες.

Είναι άραγε «έτοιμος» να τα αποδεχτεί όλα αυτά; Ή οι Σειρήνες που από διαφορετικές κατευθύνσεις ηχούν στ’ αυτιά του δεν θα το επιτρέψουν;

Ο Άρης μπορεί να είναι ο επόμενος ιδιοκτήτης του Γκαρσία, αν τον πείσει ότι αυτό (και όλα τα παραπάνω) είναι και για το δικό του καλό. Επίσης αν από το ποσοστό των δικαιωμάτων που είναι διαθέσιμο, αφήσει ένα μερίδιο στη Λας Πάλμας. Και φυσικά, εφόσον εκείνη καταλάβει ότι στην πραγματικότητα ποτέ δεν θα μπορέσει να πάρει από τα πολλά λεφτά του συγκεκριμένου πρότζεκτ, που θα είναι… τα επόμενα, αν δεν διατηρήσει μια έστω πιο χαλαρή σχέση μαζί του.

Ως περιουσιακό στοιχείο, το είχε και δεν το στήριξε. Δεν στηρίχθηκε σε αυτόν τον ποδοσφαιριστή και δεν μοιάζει διατεθειμένη να «κρεμάσει» πάνω του τις ελπίδες για άνοδο, του χρόνου πια, στην πριμέρα ντιβισιόν.

Αντίθετα, αν συναινέσει τώρα σε πώληση που θα την κρατά στο παιχνίδι, θα πάρει χρήματα και θα κρατήσει μερίδιο… στην προσδοκία για πολλά λεφτά που ίσως προσελκύσει ο παίκτης.

Δεν είναι εύκολο, ούτε και απλό. Στην πραγματικότητα ο Άρης έχει να προσφέρει όσα μπορεί να δώσει στη Λας Πάλμας και στον παίκτη, αλλά περισσότερο και στους δύο μια win win κατάσταση που περνά μέσα από τα δικά του συμφέροντα αγωνιστικά και οικονομικά.

Δεν είναι όμως αυτός που αποφασίζει. Στο τέλος της ημέρας είναι ένας –ακόμη- ενδιαφερόμενος για έναν καλό ποδοσφαιριστή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ