Ο Πιτίνο έπεισε τους παίκτες του πως αν και επαγγελματίες δεν είναι τέλειοι και τους έβαλε στο τριπάκι να κοιτάξουν πρώτα τον εαυτό τους
Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να κάνει υπερβάσεις, να δείχνει ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο και να κάνει τις εμφανίσεις του Δεκεμβρίου μα μακρινή ανάμνηση.
Κέρδισε και στην Ιταλία πραγματοποιώντας μια στιβαρή παρουσία, με πλάνο, συγκέντρωση και κυρίως πνευματική κυριαρχία. Ειδικά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τον Τζέιμς και το πληθωρικό του παιχνίδι ήταν άκρως αποτελεσματικός.
Πρώτα κέρδισε το μυαλό του παρορμητικού Αμερικανού και στο 27’ ανάγκασε στον Πιανιτζιάνι να αποφασίσει αν θα τον βγάλει στον πάγκο για να τον προστατεύσει από το 5ο φάουλ ή αν θα τον κρατήσει για να έχει λύση στην επίθεση.
Μόλις είδε τη δεύτερη επιλογή επιτέθηκε πάνω του ξέροντας πως δεν θα μπορεί να παίξει άμυνα και με τον ε- κ-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ό Νικ Καλάθη προκάλεσε τρομερό πρόβλημα στην άμυνα της Αρμάνι.
Μέχρι να φτάσουμε εκεί όμως ο Σον Κιλπάτρικ είχε κάνει σχεδόν όλη τη δουλειά. Ηταν εκείνος που είχε αναλάβει το μαρκάρισμα του Τζέιμς από τα πρώτα λεπτά και τα κατάφερε καταπληκτικά.
Ο Αμερικανός μπορεί να ήρθε ως σκόρερ στην Ελλάδα, αλλά την ίδια στιγμή είναι απίστευτα αποτελεσματικός στην προσωπική άμυνα. Βάζει τα χέρια του στη μπάλα και υποχρεώνει τον αντίπαλό του να πηγαίνει εκεί που θέλει η άμυνα.
Τρομερή δουλειά από τον Παπαπέτρου. Ο διεθνής άσος ήταν παντού προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια σε κάθε ντουμπλάρισμα, στα ριμπάουντ, στα deflections, σε πράγματα που δεν φαίνονται στη στατιστική, αλλά βοηθούν την ομάδα να επιβάλει το παιχνίδι της.
Οσο για τον Νικ Καλάθη; Ηταν πραγματικά απίστευτος. Η Αρμάνι τον αντιμετώπισε λάθος, με hedge out, το οποίο ο Νικ διάβασε αμέσως και καθώς στη συνέχεια η άμυνα άνοιγε για να του κόψει τη δημιουργία, εκείνος έφτανε στο λέι απ. Σε αντίθεση με το β’ μέρος του αγώνα με τη Μπασκόνια, εκείνα έμπαιναν και ο Παναθηναϊκός είχε μια σταθερή λύση στην επίθεση.
Κρίσιμη λεπτομέρεια: Δεν αναλώθηκε σε διαγωνισμό τριπόντων. Ενδεικτικό στοιχείο της πλήρους αλλαγής του τρόπου που αντιλαμβάνεται πλέον την επιθετική του προσφορά. Λέι απ μπορεί να κάνει, λέει απ θα κάνει.
Ο Ρικ Πιτίνο αργά, αλλά σταθερά βάζει τα δικά του στοιχεία στην ομάδα, προσπαθώντας να προσαρμόσει τη δική του φιλοσοφία πάνω στα προσόντα των παικτών του και όχι να υποχρεώσει τους παίκτες του να παίξουν αυτό που θέλει εκείνος. Αυτή είναι ουσιαστικά και η βασική αλλαγή που επέφερε ο Ιταλοαμερικανός.
Η δεύτερη πιο σημαντική είναι πως αντιμετώπισε με όμορφο τρόπο το γεγονός ότι απέναντί του είχε επαγγελματίες παίκτες με ατέλειες στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά. Τους έπεισε λοιπόν πως ποτέ δεν είναι αργά, ούτε φυσικά… ντροπή να κοιτάξουν στον καθρέφτη και να αντιληφθούν πως παρά τα «χιλιόμετρά» τους έχουν ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Ετσι ξεκίνησε τις ατομικές προπονήσεις. Ναι, με τα όργανα προπόνησης που χρησιμοποιούσαν στις διπλανές αίθουσες του ΟΑΚΑ οι Ακαδημίες!
Σουτ, πάσα, αποστάσεις, τοποθετήσεις μέσα στη ρακέτα, χουκ. Όλα από την αρχή για τον καθένα. Από εδώ και πέρα ο Παναθηναϊκός αν κερδίσει τη Ρεάλ στο ΟΑΚΑ θα είναι και με… τα δυο πόδια στα πλέι οφ. Αν χάσει θα πρέπει ασφαλώς να κερδίσει τη Μπουντούτσνοστ, αλλά να περιμένει συνδυασμό αποτελεσμάτων.
ΥΓ. Προς Τζό ρντι: Δεν ρίχνεις μια ματιά στα δυο ημίχρονα να μας πεις και μας πως εξηγείς τη διαφορά στα σφυρίγματα των… πουλέν που έστειλες στο Ντέζιο; Η μέρα με τη νύχτα Τζόρντι μου. Δεν μπορεί όμως να είναι και στα δυο σωστή η λογική. Η στο ένα έπαιζαν Αρμάνι ή στο άλλο Παναθηναϊκό. Σε ματς… τελικό Τζόρντι μου και πάντα για το καλό του μπάσκετ.
ΥΓ.2 Προς Τζόρντι: Είδες η πιστή σου «βασίλισσα»; Είχε λέει ντέρμπι με τη Μπαρτσελόνα και πέταξε έξω τη μισή ομάδα κόντρα στη Μπασκόνια, Τζόρντι. Αυτά τα εθνικά πρωταθλήματα σου χαλάνε το αριστούργημά σου.
Δεν αφήνουν τους αγαπημένους σου να παίξουν όπως θέλουν και αρχίζουν τα… μπισκοτάκια. Οπως τότε με τη Μπουντούτσνοστ και τη Ζαλγκίρις, που δεν είχε βέβαια μπροστά της κανένα ντέρμπι με τη Μπαρτσελόνα. Όλα για το καλό του μπάσκετ Τζόρντι μου.