Κάποιοι που χρόνια φωνάζαμε και γράφαμε απέναντι σε όλους και όλα, τώρα έχουμε το δικαίωμα να νιώθουμε δικαιωμένοι.
Οι δάσκαλοι της δημοσιογραφίας απαγόρευαν το «εγώ» στα κείμενα. Κάτι παραπάνω ήξεραν. Όλοι οι κανόνες έχουν εξαιρέσεις κι είναι μια από αυτές, που νιώθω την ανάγκη να γράψω επί προσωπικού, γιατί ήμουν (ίσως ο μόνος) που από το 1995 κάνω αντιπολίτευση στο σύστημα Βασιλακόπουλου. Τα γραπτά, άλλωστε, μένουν.
Ποιος είμαι εγώ; Κανένας. Γι’ αυτό κι απόκτησαν αξία οι φωνές μας, όταν επιχειρήματα που τόσα χρόνια γράφουμε (και μας λένε γραφικούς) χρησιμοποίησαν -επιτέλους- σοβαροί άνθρωποι του μπάσκετ. Γιατί είναι δικαίωση για μας να μην αμφισβητείται πλέον από κανέναν ότι η ΚΕΔ/ΕΟΚ είναι παράνομη (ΔΕΝ είναι διεθνείς και οι τέσσερις, που την αποτελούν) και παράτυπη (έπρεπε να είναι 5μελής κι όχι να λειτουργεί με… καρέ).
Είναι δικαίωση να βγαίνει ο Βαγγέλης Λιόλιος και να λέει απευθυνόμενος στον Αλέξανδρο Θεοδώρου: «Αλέξανδρε έβαλες λάθος φωτογραφία. Το πρόβλημα δεν είναι ο διαιτητής αλλά αυτοί που τον ορίζουν. Πληρώνουμε παρατηρητές και δεν παίρνουμε τις εκθέσεις τους. Αυτοί που είναι στην ΚΕΔ ορίζουν και παρατηρητές».
Γράφαμε χρόνια ότι δεν μπορεί να ορίζει ο πατέρας τον παρατηρητή του υιού του (αναφέρομαι στον Στέλιο Συμεωνίδη), να πηγαίνει ταξίδια αναψυχής ο Ταβουλαρέας (ως διαιτητής οριακά έπαιξε στην Α1) και να παρατηρεί αυτούς που ορίζει. Τώρα το λένε κι οι σοβαροί άνθρωποι του χώρου, με βαρύτερο του δικού μας λόγου.
Φωνάζαμε χρόνια και τώρα έρχεται ο ιδιοκτήτης του Προμηθέα, άνθρωπος που αποδεδειγμένα έχει κάνει πρωτοποριακά πράγματα και λέει ευθαρσώς «εμείς βάζουμε λεφτά και άλλοι κάνουν κουμάντο.
Το σήμα πήγαμε να αλλάξουμε και έπρεπε να πάρουμε έγκριση από την Ομοσπονδία. Και δεν μας άφησε». Μα είναι δυνατόν στο 2019 με τον ΕΣΑΚΕ (σε αντίθεση με την ποδοσφαιρική Σουπερλίγκα) να υφίσταται με νόμο του κράτους, να συζητάμε για τον διαχωρισμό επαγγελματικού κι ερασιτεχνικού μπάσκετ;
Μιλούσαμε για την «αγροτική πολιτική» της ΕΟΚ (η διοίκηση της ΟΔΚΕ είναι της αρεσκείας της ηγετικής ομάδας Βασιλακόπουλου) κι ήρθε ο κ. Λιόλιος να πει «υπάρχουν 120 διαιτητές αξιολογημένοι στην Α1 και σφυρίζουν 30-40, για να ορίζει η ΚΕΔ η οποία δεν πληρώνεται». Στο ίδιο μήκος κύματος Ζομπανάκης του Ρεθύμνου, Θεοδώρου της Κύμης, Γουλιέλμος του Άρη, αλλά όλοι συμφώνησαν ότι -επιτέλους- ξεκίνησε συζήτηση.
Δεν περιμένει κανείς ότι κάποιος από την ηγετική ομάδα της ΕΟΚ, ή κάποιος από τους τέσσερις της ΚΕΔ, θα δείξει ευθιξία και θα παραιτηθεί. Το ποτάμι φούσκωσε κι η μέρα της κρίσης -όχι για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, αλλά για το σύστημα που πρέπει να ξηλωθεί- έχει φτάσει.
Αντί επιλόγου: Αν όλα αυτά έχουν μια κάποια αξία, η τοποθέτηση του κ. Ζούπα, εκπροσώπου της ΕΟΚ, είναι κόλαφος. Όταν ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας λέει δημόσια ότι «… κάποιοι από αυτούς (σ.σ. τους διαιτητές) έχουν μόνιμο μισθό», τότε πρέπει να ξηλωθεί το σύστημα… χθες.