«Πολυτεχνείο» έχει μία φορά το χρόνο. Μπάλα κάθε Σαββατοκυριακο

«Πολυτεχνείο» έχει μία φορά το χρόνο. Μπάλα κάθε Σαββατοκυριακο

Τι σχέση έχουν οι ψιλές που πέσανε χθες στο Καραϊσκάκης με την 28η Οκτωβρίου, τον Μπενίτο Μουσολίνι, τον Αμίν Νταντά και τον Χαράλαμπο Σταύρο Κοντονή; Ο Κώστας Καίσαρης έχει τις απαντήσεις.

ΝΤΕΡΒΙΣΙΛΙΚΙΑ στο Καραϊσκάκης, πριν από το παιχνίδι με τη Γιουβέντους. Για να δοθεί ενδεχόμενα, ένας ιδιαίτερος τόνος, στο αντίο για εφέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ψιλοπράματα βέβαια. Καπνογόνα, ελαφρύ πέσιμο στους Ιταλούς, σπασμένα τζάμια, στο πούλμαν των επισήμων Ιταλών και ελαφρύ μανούριασμα, με την αστυνομία. Ποιος ο λόγος όμως, της, επίθεσης στους, τιφόζι;

Αν κάποιος, προσπαθήσει να ανατρέξει, σε «προηγούμενα», θα πρέπει, να γυρίσει 14 χρόνια πίσω. Τον Δεκέμβριο του 2013 και στο 7-0 του Ντελέ Άλπι. Κι αν κάποιοι Ολυμπιακοί, το κράταγαν Μανιάτικο, οι ΑΕΚτζήδες τι λόγους είχαν, να κοπανίσουν τους οπαδούς, της Μίλαν, στον σταθμό του ΗΣΑΠ και να στείλουν επτά από δαύτους, στο νοσοκομείο; Μήπως οι λόγοι δεν είναι ποδοσφαιρικοί; Μήπως το οπαδικό κίνημα, τα έχει με τους Ιταλούς, γενικά, επειδή δεν μπορεί να ξεχάσει την απρόκλητη επίθεση, την 28η Οκτωβρίου του 1940;

Οι δύο οπαδοί της Μπαρτσελόνα, όμως για ποιο λόγο είχανε φάει, κάτι ψηλές στο Καραϊσκάκης; Ούτε, οπαδικό προηγούμενο υπήρχε, ούτε ο Φράνκο, είχε επιτεθεί, στην Ελλάδα, όπως ο Μπενίτο Μουσολίνι. Τι θέλει να πει ο ποιητής; Καμία σχέση η βία με το ποδόσφαιρο. Όπως δεν έχει καμία, σχέση με το βόλεϊ γυναικών, το χάντμπολ και τα παιχνίδια των Κ15 που ξεχαρμανιάζουν τα αλάνια. Το ποδόσφαιρο είναι η αφορμή. Το πέναλτι, που έδωσε ή δεν έδωσε ο διαιτητής είναι αφορμή βία, ο μικρός ή ο μεγάλος τσαμπουκάς, ουδεμία σχέση έχουν με ότι γίνεται στον αγωνιστικό χώρο. Η εξέδρα είναι που προσφέρεται για εύκολο ξεχαρμάνιασμα.

«Πολυτεχνείο», έχει μία φορά το χρόνο. Μπάλα, έχει κάθε Σαββατοκύριακο. Η εφεύρεση, που ακούει στο όνομα Χαράλαμπος Σταύρος Κοντονής, πήγε να χτίσει καριέρα, πάνω στο αφήγημα, «η διαφθορά φέρνει τη βία». Τρίχες κατσαρές. Για να δικαιολογήσει, τον ρόλο του Μεγάλου Βεζίρη. Έφτασε στο σημείο, να ορίζει διαιτητή και βοηθούς , της αρεσκείας του, στον Τελικό του Κυπέλλου, με την πρόφαση, της καταπολέμησης της βίας. Ούτε στην Ουγκάντα, επί Αμίν Νταντά. Ούτε στην Αϊτή, επί Πάπα Ντοκ. Για τη Ρουμανία επί Τσαουσέσκου, ούτε λόγος.

Την απάντηση, στις προφάσεις και στους ανόητους ισχυρισμούς τη δίνει η ίδια η ζωή. Τα επεισόδια (ξύλο με τα ΜΑΤ, δακρυγόνα κλπ) στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός, έγιναν επειδή οι Οριζιναλίστες, έχουνε κατακτήσει το δικαίωμα να μπαίνουν τσάμπα στο γήπεδο. Καμία σχέση, με το παιχνίδι, που δεν είχε καν αρχίσει. Όπως, καμία σχέση, δεν είχανε οι μανούρες, την Τρίτη το βράδυ στο Καραϊσκάκης, πριν το Ολυμπιακός-Γιουβέντους. Ένα ματς χωρίς το παραμικρό, αγωνιστικό ενδιαφέρον.

Αυτός όμως που θέλει να κάνει τσαμπουκά θα τον κάνει. Χωρίς να του δώσει την αφορμή ο διαιτητής. Θα τη βρει μόνος του την αφορμή, για να τσαμπουκαλευτεί. Όπως τη βρίσκει, για το ποιος θα προλάβει να παρκάρει στη μοναδική κενή θέση. Η βία, δεν είναι στο γήπεδο. Η βία είναι στο μυαλό. Έχει να κάνει με την Παιδεία και την Αγωγή. Με τον πολιτισμό. Καμιά σχέση, με το οφσάιντ και το πέναλτι. Αν ήταν άλλωστε τόσο απλό το πρόβλημα, θα είχε λυθεί.

Στη μουσική επιλογή της ημέρας Richard Galliano, & Wynton Marsalis -La Vie En Rose

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ