Περί κριτηρίων επιλογής διαιτητών στα ντέρμπι της Θεσσαλονίκης.
Στον πρώτο γύρο, Ιταλός, με εμπειρία από καμπιονάτο –και προφίλ ρέφερι που ξέρει να διαχειρίζεται αγώνες υψηλής πίεσης και για τον ίδιο, σε τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον- ακόμη κι αν δεν ήταν από τα τοπ ονόματα της χώρας. Που στο τέλος, δεν πήγε και καλά, έκανε λάθη και όχι ασήμαντα στο Χαριλάου. Τουλάχιστον οι ομάδες κι ο κόσμος δέχτηκαν ότι δεν είχε διάθεση να έχει ρόλο στο παιχνίδι.
Στο δεύτερο γύρο, επιλέγεται ένας Νορβηγός. Διαιτητής από πρωτάθλημα της πλάκας δηλαδή, με τελευταία διεθνή πείρα… ματς κεκλεισμένων των θυρών στην Αίγυπτο, προκριματικά ευρωπαϊκών θεσμών και αγώνες youth league, μικρών παιδιών δηλαδή. Διαιτητής από το πανέρι δηλαδή.
Τέταρτος… ρεζερβέ από το πρώτο ματς, ξανά ο κ. Σκουλάς (!) από τη Θεσσαλία.
Αυτή είναι μέσα σε λίγες προτάσεις η αντιμετώπιση Περέιρα ή αν προτιμάτε ΚΕΔ/ΕΠΟ στα δυο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης φέτος. Στο πρώτο μια επιλογή που έδινε πολλά επιχειρήματα για τη δεξαμενή της επιλογής τουλάχιστον, αλλά στο δεύτερο μια επιλογή που το μόνο που σκέφτομαι προσωπικά είναι πως πιθανότατα αποτελεί… low cost σενάριο και απλά πληροί το βασικό κριτήριο, δεν είναι Έλληνας. Δεν περιμέναμε φυσικά διαιτητή ελίτ, για να μην πω ότι ούτε καν κατηγορίας A, τουλάχιστον όμως έναν ρέφερι από πιο ανταγωνιστική λίγκα και με καλύτερες παραστάσεις από σημαντικούς αγώνες.
Μακάρι να είναι ικανός διαιτητής ο άνθρωπος και να μη χρειαστεί να ασχοληθούμε ξανά μαζί του, στη χώρα του πριν από μερικά χρόνια αναδείχθηκε καλύτερος διαιτητής, θα είναι σημαντικό να έχει προσωπικά κίνητρα για την εξέλιξή του ο 41χρονος ρέφερι του Κυριακάτικου ματς.
Τα διαφορετικά χαρακτηριστικά όμως στα κριτήρια επιλογής για τους δυο αγώνες της Θεσσαλονίκης, δεν είναι δυνατόν να περάσουν ασχολίαστα, αυτή είναι μια επιλογή για να βγει από την υποχρέωση ο Περέιρα που δεσμεύτηκε για ξένους σε Χαριλάου και Τούμπα. Η σταθερά των δύο αγώνων, η εξής μία: Σκουλάς Θεσσαλίας. Φαίνεται πήγε καλά στην ξενάγηση των Ιταλών στο ματς του πρώτου γύρου και τον προτίμησαν πάλι.