Με σφραγίδα Πιτίνο η κορυφαία φετινή εμφάνιση του Παναθηναϊκού.
Ο νέος κόουτς των «πρασίνων» δεν μπορούσε μέσα σε δύο μέρες να αλλάξει τα συστήματα της ομάδας. Κατόρθωσε να αλλάξει τα πάντα! Κι ίσως αλλάξει και τον τρόπο με τον οποίο οι προπονητές βλέπουν το παιχνίδι, καθώς μέχρι τώρα στην Ευρώπη δίδασκαν το ένας εναντίον ενός στην επίθεση. Ο Ρικ Πιτίνο έδειξε πως παίζεται το ένας εναντίον ενός στην άμυνα, οδηγώντας το «τριφύλλι» στη (με απόσταση) κορυφαία φετινή του εμφάνιση.
Αν συνυπολογίσουμε ότι αυτό συνέβη απέναντι σε μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρωλίγκας, η επιτυχία παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Κι αν οι 96 πόντοι παραπέμπουν σε σπουδαία επιθετική βραδιά, όλα ξεκίνησαν και τέλειωσαν στην άμυνα. Τι έκανε ο Πιτίνο, που δεν έκανε ο Πασκουάλ;
Το απλό είναι και το πιο δύσκολο. Ζήτησε να γίνουν σωστά τα απλά πράγματα. Να πηγαίνουν οι παίκτες του σε όλες τις φάσεις, να βάζουν το κορμί τους, να ψάχνουν τα ελεύθερα σουτ. Σταμάτησε το μονοδιάστατο παιχνίδι με την μπάλα να είναι διαρκώς στα χέρια του Καλάθη, έδωσε χώρο και χρόνο σε όλους κι όλοι (πλην Τόμας) ανταποκρίθηκαν.
Ο Αμερικανός ήταν μοναδική παραφωνία σε μια εξαιρετική βραδιά. «Τρύπα» στην άμυνα, τον «σημάδευαν» οι φιλοξενούμενοι σε κάθε ευκαιρία. Όμως, αυτό δεν κόστισε στον Παναθηναϊκό. Και ναι, το τρίποντο του Αντετοκούνμπο, με ανοιχτά πόδια, δεν θα μείνει στην ιστορία για την αρτιότητα της τεχνικής, τα τρίποντα του Καλάθη δεν είναι κομμάτι του ρεπερτορίου του, ενδεχομένως στο επόμενο ματς να μην είναι τόσο εύστοχος ο Παπαπέτρου, όμως τα σουτ ήταν σωστά. Ήταν ελεύθερα, βγήκαν μέσα από συνεργασίες.
Είναι ίσως η πρώτη βραδιά στη φετινή Ευρωλίγκα που η επίθεση των «πρασίνων» είχε κίνηση. Όμως, αυτό ήταν εύκολο να το δει κανείς. Η προσήλωση στην άμυνα, δίχως αλλαγές σε κάθε σκριν, με κάθε παίκτη να έχει ευθύνη για να μαρκάρει τον αντίπαλό του, ήταν αυτό που έδωσε τη δυνατότητα να τρέξει ο Παναθηναϊκός, να συλλάβει ανοργάνωτη την αντίπαλη άμυνα.
Είναι, επίσης, η πρώτη βραδιά που δύσκολα βρίσκεις τον MVP. Ο Καλάθης τέλειωσε τον αγώνα με 14 πόντους, 10 ασίστ, 6 ριμπάουντ. Ο Παπαπέτρου με 17 πόντους ήταν κορυφαίος σκόρερ της ομάδας. Ο Λάσμε (στην καλύτερη ως τώρα παρουσία του) είχε 13 πόντους και 9 ριμπάουντ. Ο Λεκαβίτσιους είχε 11 οικονομικότατους πόντους, αλλά κι ο Μήτογλου είχε 9 πόντους κι 7 ριμπάουντ. Ομάδα με τα όλα της.
Αντίθετα, η ΤΣΣΚΑ περίμενε τα πάντα στην επίθεση από τον Κλάιμπουρν (μην σας ξεγελούν οι πόντοι του ΝτεΚολό, δεν «πόνεσαν» τον Παναθηναϊκό. Για το υλικό που διαθέτει ήταν στα όρια του… αρνητικού.
Ασχετο (ίσως όχι και τόσο): Ήταν μεγάλη ατυχία για τον Ολυμπιακό να χτυπήσει (τότε) ο Χάκετ. Απίστευτη ενέργεια, τρομερή άμυνα πάνω στον Καλάθη, ήταν ο μόνος (μαζί με τον Κλάιμπουρν) που διακρίθηκε. Κι ας ήταν κακός στην επίθεση.
Αντί επιλόγου: Από τη μια μέρα στην άλλη δεν αλλάζουν όλα. Ο Πιτίνο έχει πολλή δουλειά μπροστά του, ο Παναθηναϊκός όμως πήρε νίκη – ανάσα, για να κυνηγήσει το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στους «8». Είναι υπερφίαλος όποιος πιστεύει ότι κάθε βραδιά θα έχει αυτή την παραγωγικότητα, όμως έδειξε ότι έχει δυνατότητες. Αν έχει καθοδήγηση, αν οι παίκτες νιώθουν ότι τους εμπιστεύεται ο προπονητής, αν παίζουν γι’ αυτόν.