Ο Ολυμπιακός καλείται να βρει σέντερ φορ-γκολτζή. Ποτέ και κανείς, όμως, δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι η μπάλα θα πάει μέσα. Και τα παραδείγματα είναι πολλά και τρανταχτά...
Πόσο εύκολο είναι να βρεις νέο «Κοβάσεβιτς»; Οσο εύκολο είναι να σου προκύψει νέος «Καρντόσο». Δύο από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις επιθετικών που έχουν περάσει τα τελευταία 20 χρόνια από το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον Ολυμπιακό. Δύο παίκτες που έχτισαν την καριέρα τους πάνω σε εκατοντάδες γκολ, στο κορυφαίο επίπεδο ανταγωνισμού, που έβλεπαν το τέρμα σαν… μαύρη τρύπα που ρουφούσε την μπάλα κάθε φορά που έκαναν προσπάθεια για γκολ.
Ο Ντάρκο αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2007. Στα 34 του χρόνια και μετά από μία πολύ μέτρια σεζόν, με μόλις 3 γκολ σε 34 αναμετρήσεις στην Πριμέρα Ντιβιζιόν με τη φανέλα της Ρεάλ Σοσιεδάδ. Ο τότε τεχνικός διευθυντής, Ιλια Ιβιτς, υποστήριζε τότε πως κοιτάγαμε τα λάθος νούμερα. Και είχε δίκιο. Διότι ο Κοβάσεβιτς είχε 28 ματς βασικός στο ανταγωνιστικότερο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Κάτι που αν μη τι άλλο έδειχνε ότι είναι ενεργός και όχι «πρώην». Αποτέλεσμα; Ο Ντάρκο τελείωσε τη λιγότερο από μιάμιση σεζόν του στον Ολυμπιακό με 60 συμμετοχές, 31 γκολ και 4 ασίστ, πριν αποσυρθεί, λόγω του γνωστού προβλήματος στην καρδιά. Ενώ έκλεισε την καριέρα του με 168 γκολ, σε σύνολο 442 αγώνων σε συλλογικό επίπεδο!
Το καλοκαίρι του 2016 ο Πάουλο Μπέντο επέμεινε και τελικά έφερε στον Ολυμπιακό τον Οσκαρ Καρντόσο. Έναν σεσημασμένο «φονιά» τον ευρωπαϊκών γηπέδων. Έναν παίκτη-επιτομή του γκολ. Έναν ποδοσφαιριστή με τρομακτικά στατιστικά να τον ακολουθούν: 433 ματς, 227, 46 ασίστ σε συλλογικό επίπεδο και 134 ματς, 29 γκολ με την εθνική Παραγουάης. Αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό σε ηλικία 33 ετών, αφού πέρασε δύο σεζόν στην Τουρκία, με την Τραμπζονσπόρ, με 66 ματς, 28 γκολ και 6 ασίστ. Φουλ ενεργός, δηλαδή, και με γκολ στα πόδια του. Τι έκανε στον Ολυμπιακό; 33 συμμετοχές, 3 γκολ και 3 ασίστ. Και αποχώρησε έναν χρόνο μετά, με… παγκόσμιο ρεκόρ στα δοκάρια και τις χαμένες ευκαιρίες.
Ο Καρντόσο δεν είχε καμία διαφορά από τον Ντάρκο. Πιθανότατα, μάλιστα, όπως φαίνεται και από τους αριθμούς, η εκτελεστική του δεινότητα ήταν μεγαλύτερη, καθώς η γκάμα των γκολ που πετύχαινε ήταν ανεξάντλητη. Σουτ, κεφαλιές, πέναλτι, μαγικά φάουλ έξω από την περιοχή, τακουνάκια. Την έστελνε στα δίχτυα με κάθε τρόπο. Πάντα. Εκτός από τη χρονιά που έπαιξε στον Ολυμπιακό. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι τα έκανε σχεδόν όλα σωστά. Ηταν πάντα στη σωστή θέση, τη σωστή στιγμή και έκανε συνήθως το σωστό τελείωμα της φάσης. Κι όμως, η μπάλα δεν έμπαινε γκολ. Παρότι ο ίδιος μόνο αδιάφορος δεν ήταν. Το αντίθετο, μάλιστα, «σκοτωνόταν» στο γήπεδο. Και στις προπονήσεις… μάτωνε τα δίχτυα! Στο γήπεδο, όμως;
Οι δύο παραπάνω περιπτώσεις είναι όμοιες και ενδεικτικές. Η απόκτηση σέντερ φορ είναι… λαχείο για κάθε ομάδα. Ούτε αποτελεί πανάκια ότι ένας σέντερ φορ-φονιάς θα είναι το ίδιο αποδοτικός σε μία άλλη ομάδα, σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει και για τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς του ΠΑΟΚ, για τον οποίο γίνεται τόση συζήτηση. Ο Σέρβος φορ μπορεί να πέτυχε πέρυσι 19 γκολ στο πρωτάθλημα, αλλά η προηγούμενη (και μοναδική) φορά που είχε ξεπεράσει τα 10 γκολ σε μία σεζόν, με μία ομάδα, ήταν με τη φανέλα της τουρκικής Μπολουσπόρ (16 γκολ). Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρυσι, στην αρχή της σεζόν, υπήρχε τρομερή γκρίνια για στον αρχισκόρερ του ΠΑΟΚ, αναφορικά με τα όσα… δεν κάνει στον αγωνιστικό χώρο. Γκρίνια που (δικαίως) καλύφθηκε από τα γκολ που πέτυχε στην πορεία.
Ο Ολυμπιακός γνωρίζει ότι η επιλογή σέντερ φορ τον Ιανουάριο είναι λαχείο. Γνωρίζει ότι ο παίκτης που θα κληθεί να αποκτήσει πρέπει να συγκεντρώνει πολλά στοιχεία που θα προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή «ασφάλεια». Ακόμη κι έτσι, όμως, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι ο κάθε Σολδάδο, Σοριάνο (ή όποιος άλλος) θα έρθει και θα προσφέρει το «εύκολο γκολ» με το καλημέρα. Διότι, όπως φάνηκε και στον αγωνιστικό χώρο, με Κοβάσεβιτς, Καρντόσο, η επιτυχία από την αποτυχία, το γκολ από το άουτ, είναι ένα… δοκάρι δρόμος. Δοκάρι και μέσα μάγκας, δοκάρι και έξω…
ΥΓ. Ο Ολυμπιακός δεν κινείται συμβατικά στις μεταγραφές. Μελετάει, τσεκάρει, ψάχνει και «ψάχνεται» σε όλα τα επίπεδα για τον στράικερ που θα φέρει. Και η αλήθεια είναι ότι λύσεις υπάρχουν. Όχι εύκολες, ούτε φθηνές. Αλλά η επιλογή θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια. Διότι όποιος έρθει, θα πρέπει να ταιριάζει στο πλάνο και όχι να το αλλάξει. Ενας επιθετικός με ευχέρεια στο σκοράρισμα, που θα «κολλήσει» στον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού, θα έχει την ευκαιρία να κάνει… νέα καριέρα στον Πειραιά. Διότι θα κληθεί να αξιοποιήσει ένα τσουβάλι ευκαιρίες. Αυτές που χάνουν τώρα οι παίκτες του Μαρτίνς.