Ο ΠΑΟΚ πληρώνει όλους τους παίκτες στην ώρα του και έχει τεράστιες οικονομικές δυνατότητες, αλλά αυτό δημιουργεί και ορισμένα προβλήματα…
Είναι γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ έχει πρωτοφανείς (στην ιστορία του) οικονομικές δυνατότητες με την παρουσία του Ιβάν Σαββίδη.
Ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του Δικέφαλου μπορεί να βάζει όσα χρήματα χρειάζεται η ομάδα μέσα στα όρια του Financial Fair Play που ελέγχει η UEFA. Αν δεν υπήρχε αυτός ο περιορισμός, θα έβαζε ακόμη περισσότερα. Η επένδυσή του στον ΠΑΟΚ έχει ξεπεράσει τα 100 εκ. ευρώ μέσα σε 6,5 χρόνια και θα απογειωθεί (σχεδόν διπλασιαστεί) με τα χρήματα που θα βάλει για την ανέγερση και του νέου γηπέδου.
Κάποια στιγμή θα φτιάξει και ένα καινούριο υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο (πέρα από αυτό της Νέα Μεσημβρίας), καθώς όσα έχει υποσχεθεί τα τηρεί.
Η ποδοσφαιρική πιάτσα γνωρίζει καλά ότι ο ΠΑΟΚ επί των ημερών του Σαββίδη αποτελεί οικονομικό παράδεισο για κάθε παίκτη. Αυτό έχει τα καλά του (κάνει τον Δικέφαλο πιο ελκυστικό και αξιόπιστο), αλλά έχει και ορισμένα στραβά: όλοι ζητούν περισσότερα χρήματα από τον ΠΑΟΚ γιατί ξέρουν ότι υπάρχει οικονομική άνεση και γιατί δίνει όλο και περισσότερα πιο υψηλά (για τα ελληνικά δεδομένα) συμβόλαια.
Γενικότερα ο Δικέφαλος με την Μαρία Γκοντσάρεβα στην οικονομική επιστασία προσπαθεί να κρατάει σε λογικά πλαίσια τα χρήματα που δίνονται. Ωστόσο κάποιες φορές τα νούμερα ξεφεύγουν και αυτό μπορεί να δημιουργεί κάποιες ανισορροπίες μέσα στην ομάδα.
Δίπλα στα πιο υψηλά συμβόλαια των Βιεϊρίνια, Πρίγιοβιτς και Μαουρίσιο (που είναι κοντά στο 1,5 εκ. ευρώ) φέτος προστέθηκαν αυτά του Πόντους Βέρνμπλουμ και του Εβγκέν Χατσερίντι.
Κι αν το 1,8 εκ. ευρώ για τον Σουηδό χαφ είναι μεν υψηλό, αλλά μπορεί να δικαιολογηθεί ως μια αναγκαία οικονομική υπέρβαση για έναν παίκτη που έλειπε από το ρόστερ του ΠΑΟΚ, το 1,5 εκ. ευρώ για τον Ουκρανό αμυντικό μοιάζει ήδη ως μια πολύ κακή επένδυση για έναν παίκτη που παίζει ελάχιστα.
Ο Χατσερίντι όμως ήταν επιλογή της οικογένειας Σαββίδη, που πολλές φορές έχει φέρει στην ομάδα παίκτες με δική της πρωτοβουλία. Τέτοιοι ήταν πχ και οι Βούκιτς, Νάτχο και Μπερμπάτοφ. Δε συμφωνώ με τέτοιες κινήσεις, όχι επειδή δεν είναι καλοί παίκτες, αλλά επειδή δεν είναι επιλογές του προπονητή ή του τεχνικού διευθυντή που ξέρουν καλύτερα τις πραγματικές ανάγκες της ομάδας, αλλά κάποιες φορές αυτός που πληρώνει θέλει να κάνει και κάποιες προσωπικές μεταγραφές.
Αν όμως ο ΠΑΟΚ έδωσε 1,5 εκ. ευρώ τον χρόνο στον Χατσερίντι, πόσο πρέπει να ζητήσει τώρα ο Φερνάντο Βαρέλα (ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια) στο καινούριο του συμβόλαιο, όταν έπαιρνε έως τώρα 600.000 τον χρόνο; Δεν είναι παράλογο που θέλει ακόμη και πάνω από 1 εκ. ευρώ τον χρόνο. Πόσα πρέπει να ζητήσει και ο Κρέσπο που παίρνει ακόμη λιγότερα από τον Βαρέλα και προσφέρει τόσα πολλά παίζοντας σε όλες τις θέσεις της άμυνας;
Πόσα πρέπει να ζητήσει ο Κάνιας (αλλά και ο Σάκχοφ) όταν ο Βέρνμπλουμ παίρνει 1,8 εκ. ευρώ;
Είναι νομοτελειακό ότι όσο προσπαθεί μια ομάδα να ανεβάσει την ποιότητά της πληρώνοντας κάτι παραπάνω σε κάποιους παίκτες, τόσο πιο ακριβά θα κληθεί να πληρώσει κάποιους επόμενους παίκτες ή κάποιες ανανεώσεις που θέλει.
Έτσι το θέμα των ανανεώσεων κάποιων συμβολαίων (πχ Βαρέλα, Κρέσπο, Κάνιας, Μπίσεσβαρ κτλ) δεν είναι τόσο απλό, παρότι υπάρχει διάθεση και από τον ΠΑΟΚ να τους κρατήσει, αλλά και από τους παίκτες να μείνουν…
ΥΓ: Ο ΠΑΟΚ έχει τον τρόπο να κρατάει αυτούς που πραγματικά θέλει (εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις παικτών που είχαν βλέψεις για πιο προηγμένα πρωταθλήματα και από αυτούς έβγαλε οικονομικό κέρδος…) και στο τέλος πιστεύω ότι θα κρατήσει τους πρωτοκλασάτους παίκτες που λήγουν τα συμβόλαιά τους.