Μέχρι τώρα ο Βαλβέρδε άκουγε πως τον συγκρατεί στην… ταρακουνημένη καρέκλα του ο Μέσι με την κλάση και την ρέντα του. Να λοιπόν που ο Μέσι λείπει αλλά η Μπαρτσελόνα πηδάει πάνω από τα παλούκια. Σε αντίθεση με την Ρεάλ που δεν μπορεί να συνέλθει από την διπλή απώλεια του Κριστιάνο και του Ζιντάν
Δεν υπάρχει κάτι που δεν ξέραμε από την δήλωση του Βαλβέρδε με την οποία τονίζει ότι απεύχεται την απόλυση του Λοπετέγκι από την Ρεάλ. Αυτός ήταν πάντα ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Ενας σπουδαίος άνθρωπος που δεν αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο ως ζήτημα ζωής και θανάτου . Αυτή η απόσταση με την οποία αντιμετωπίζει το επάγγελμά του, δίνει στον ίδιο την δυνατότητα να συμπεριφέρεται ανθρώπινα και πολιτισμένα. Να μην αναπαράγει όλες τις παθογενείς συμπεριφορές του χώρου.
Η Μπαρτσελόνα σκόρπισε στους πέντε ανέμους την μεγάλη αντίπαλο Ρεάλ κι αυτός εμφανίστηκε σοβαρός και συγκρατημένος μπροστά στις κάμερες. Νομίζεις πως η ένταση δεν περνάει μέσα του και η αμφισβήτηση δεν τον αγγίζει. Διότι, μην γελιόμαστε, υπήρξε τέτοια μετά τα ανεπιτυχή αποτελέσματα στο πρωτάθλημα. Ηρθαν όμως οι νίκες απέναντι σε Σεβίλλη, Ιντερ για το Τσάμπιονς Λιγκ και το τσάκισμα της Ρεάλ για να αλλάξουν το κλίμα. Μέχρι τώρα ο Βαλβέρδε άκουγε πως τον συγκρατεί στην… ταρακουνημένη καρέκλα του ο Μέσι με την κλάση και την ρέντα του. Να λοιπόν που ο Μέσι λείπει αλλά η Μπαρτσελόνα πηδάει πάνω από τα παλούκια.
Σε αντίθεση με την Ρεάλ που δεν μπορεί να συνέλθει από την διπλή απώλεια του Κριστιάνο και του Ζιντάν. Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να βάλω στο ζύγι και να καταλάβω ποια από τις δυο βαραίνει περισσότερο και οδηγεί την Ρεάλ σε σειρά απογοητευτικών εμφανίσεων. Να λείπει ο Ρονάλντο από μπροστά και να πέφτει η αποτελεσματικότητα μιας ομάδας που δεν έμαθε ακόμα να ζει χωρίς αυτόν είναι κατανοητό. Να γίνεται η άμυνα κέντρο διερχομένων δεν εξηγείται ούτε από την φυγή του Ρονάλντο ούτε από την οικιοθελή αποχώρηση του προπονητή. Ολοι οι άλλοι παρέμεινα στα πόστα τους. Αυτούς, τους ίδιους χρησιμοποιεί και ο δυστυχής Λοπετέγκι.
Πως γίνεται να τους παίρνει παραμάζωμα ο Σουάρες και να τους κόβουν φέτες με τις πάσες τους Κουτίνιο, ο Ράκιτιτς και Οντεμπελέ;. Καθαρά ποδοσφαιρική απάντηση δεν υπάρχει. Μπορούμε να πούμε όμως ότι ο Βαλβέρδε κατάφερε να μην αλλοιωθεί η αγωνιστική φυσιογνωμία της «Μπάρτσα» από την απουσία του Μέσι ενώ ο Λοπετέγκι στην προσπάθεια του να ανακατανείμει ρόλους στην επίθεση, «χάλασε» και την αμυντική ισορροπία της ομάδας του. Εδώ είναι που σκέφτεσαι ότι εκείνη η «απαγωγή» του κόουτς από την Εθνική Ισπανίας λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το Μουντιάλ της Ρωσίας, έβλαψε τελικά και την Εθνική και την Ρεάλ. Παράλληλα μας έδωσε τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε εκ νέου όχι μόνο το προπονητικό βάθος του Ερνέστο Βαλβέρδε αλλά και την μεγαλοσύνη του χαρακτήρα του…