Στα χαρτιά ο Δικέφαλος είναι φαβορί για τον τίτλο. Αυτό καλείται να αποδείξει ξανά και μέσα στο γήπεδο.
Τα ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη αίγλη τα τελευταία χρόνια με την αγωνιστική άνοδο του Δικέφαλου. Για αρκετά χρόνια (όταν ο ΠΑΟΚ δεν ήταν διεκδικητής του τίτλου) ήταν ντέρμπι περισσότερο για την τιμή και την ιστορία των δύο ομάδων. Πλέον επιπλέον είναι και ντέρμπι που έχουν τεράστια βαθμολογική σημασία στο κυνήγι του πρωταθλήματος.
Φέτος ήταν η πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε τη σεζόν ως φαβορί για τον τίτλο. Στις πρώτες εξετάσεις που έδωσε για την πιστοποίηση του τίτλου του φαβορί κέρδισε την ΑΕΚ στην Τούμπα με 2-0 την προηγούμενη Κυριακή. Τώρα οι εξετάσεις που θα δώσει στο Καραϊσκάκη θα είναι πιο δύσκολες. Αλλά ο Δικέφαλος θα κατέβει κι εκεί για να κερδίσει το παιχνίδι, όπως προσπαθεί να κάνει όπου παίζει και απέναντι σε κάθε αντίπαλο.
Ο ΠΑΟΚ διαθέτει το ρόστερ για να τα καταφέρει αλλά στα ντέρμπι χρειάζονται κι άλλα πράγματα.
1.Τύχη
Ξεκινάω από αυτό που θεωρούν πολλοί όχι βασικό παράγοντα αλλά είναι (ειδικά στα ντέρμπι). Στο ματς της προηγούμενης εβδομάδας με την ΑΕΚ ο ΠΑΟΚ είχε περισσότερη τύχη σε ένα ισορροπημένο παιχνίδι (η Ένωση είχε δύο δοκάρια) και κέρδισε με 2-0. Πέρυσι στο Καραϊσκάκη ο ΠΑΟΚ έχασε από τον Ολυμπιακό με 1-0 επειδή είχε λιγότερη τύχη και δέχθηκε ένα γκολ από καραμπόλα (κυριολεκτικά), αφού σε προσπάθεια της άμυνας να διώξει η μπάλα κτύπησε τον Ένγκελς και κατέληξε στα δίκτυα του Δικέφαλου.
2.Απόδοση
«Συν Αθηνά και χείρα κίνει». Προφανώς δε φτάνει η τύχη, παρόλο που αυτή μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ισορροπημένα παιχνίδια. Έτσι απαιτείται καλή απόδοση από τους παίκτες του ΠΑΟΚ (καλύτερη από το ματς με τον Άρη στο Κύπελλο που η ομάδα ήταν χάλια) για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη νίκη. Ο Δικέφαλος έχει μεγαλύτερη συνοχή και ομοιογένεια ως ομάδα και αυτό το τονίζουν όλοι. Αυτά είναι σημαντικά όπλα, πέρα από την ποιότητα του ρόστερ. Επίσης διαθέτει τον ίδιο προπονητή από πέρυσι και την ίδια αγωνιστική φιλοσοφία. Κι αυτό είναι αβαντάζ. Κάποιοι παίκτες του Δικέφαλου έχουν παίξει μαζί πάνω από 60 επίσημα ματς (Κρέσπο, Βαρέλα, Μάτος, Κάνιας, Πέλκας, Μπίσεσβαρ), ενώ όλοι που θα βρεθούν στο βασικό σχήμα έχουν μαζί στο ίδιο σχήμα πάνω από 30-35 επίσημους αγώνες από πέρυσι έως τώρα. Ξέρουν καλύτερα ο ένας τον άλλον, τι πρέπει να κάνουν για την ομάδα κτλ
3.Αποφασιστηκότητα, συγκέντρωση και μυαλό
Οι νίκες στις προσωπικές μονομαχίες, οδηγούν και σε ομαδικές νίκες. Η αποφασιστικότητα των παικτών μέσα στο γήπεδο φαίνεται. Καλύπτει αδυναμίες και λάθη, αλλά κάνει και τη διαφορά.
Η αποφασιστικότητα όμως δεν πρέπει να θολώνει το μυαλό. Ο Κίτσιου απέναντι στον Άρη έπαιξε για πρώτη φορά φέτος σε επίσημο ματς και παρότι είχε πάθος και αποφασιστικότητα, δεν έπαιξε μυαλωμένα και άφησε τον ΠΑΟΚ με 10 παίκτες από το 59’. Γι’ αυτό χρειάζεται καθαρή κρίση και συγκέντρωση παρά την πίεση των αγώνων, αλλιώς μπορεί να την πατήσεις.
4. Διαιτησία
Ο ΠΑΟΚ έχει πολλά παράπονα από διαιτησίες σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που του στέρησαν βαθμούς και νίκες. Ακόμη και στο τελευταίο διπλό στο Καραϊσκάκη με 2-1, στις 3/12/2014, ο Αρετόπουλος έδωσε 22-4 φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού και ακύρωσε λανθασμένα στις καθυστερήσεις και ένα τρίτο γκολ του Δικέφαλου ως οφσάιντ! Ο ίδιος διαιτητής στις 23/10/2016 δεν έδωσε οφσάιντ στον Ιντέγιε στο γκολ της ισοφάρισης του Ολυμπιακού και μετά χάρισε κόκκινες σε Μιλιβόγεβιτς και Μποτία πριν κερδίσουν οι Ερυθρόλευκοι με 2-1 με γκολ του Σέρβου στο… 100’ (λόγω διακοπών για καπνογόνα και πυρσούς στις κερκίδες).
Πολλά έχουν γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια από διαιτητές και επόπτες, αλλά η παρουσία ξένων διαιτητών κάνει τον ΠΑΟΚ να αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια για την τήρηση της ισονομίας, όπως έγινε στον περσινό τελικό του Κυπέλλου και στο ντέρμπι με την ΑΕΚ την προηγούμενη εβδομάδα, όπου επίσης σφύριξαν ξένοι. Και στις δύο περιπτώσεις, ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 2-0…