Το εργόσημο αναδεικνύει όχι μόνο τη γύμνια της ΟΔΚΕ, αλλά και το ότι στην ΕΟΚ ζουν στον δικό τους (αγγελικά πλασμένο) κόσμο…
Χρειάστηκε να γράψουμε εμείς, από τούτον εδώ τον ενημερωτικό ηλεκτρονικό τόπο, τα περί εργοσήμου, για να αντιληφθούν στην ομοσπονδία του μπάσκετ και στην ομοσπονδία των διαιτητών ότι κάτι συμβαίνει. Πιάστηκαν στον ύπνο, αλλά αυτό είναι το μικρότερο κακό. Η διαχείριση, από εκεί και πέρα, είναι άθλια. Κι επειδή ΠΟΤΕ δεν μείναμε σε χαρακτηρισμούς, δίχως τεκμηρίωση, παρακολουθείστε τι έγινε χθες.
Ο πρόεδρος της ΟΔΚΕ, πριν την τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των Ενώσεων, πέρασε από τα γραφεία της ΕΟΚ. Εξ ορισμού υπάρχει ζήτημα. Πρώτα μιλάς με τα μέλη σου, καταλήγεις σε κάποια συμπεράσματα, αποφασίζετε κοινή δράση και μετά ζητάς συμμαχίες, είτε από την ΕΟΚ, είτε από τον ΕΣΑΚΕ, είτε από τον Πάπα.
Δεν είναι θέμα πρωτοκόλλου, αλλά ποιος -πραγματικά- διοικεί και σε ποιον απολογείται, ποντάρει, δίνει λόγο (πείτε ό,τι θέλετε) ο πρόεδρος της, κατά τα άλλα ανεξάρτητης, ΟΔΚΕ. Πάμε και στην ουσία.
Φωτεινά μυαλά, σαφώς πιο προικισμένα από τα δικά μας, αποφάνθηκαν ότι η διαιτησία στο μπάσκετ ήταν, είναι και θα παραμείνει ερασιτεχνική. Δηλαδή, οι διαιτητές υψηλής εμπειρίας της Α1 (για παράδειγμα ο Σχινάς), που σφυρίζουν 30 αγώνες τον χρόνο και λαμβάνουν -αναφέρομαι μόνο στη «μεγάλη κατηγορία»- περίπου 600 ευρώ ανά παιχνίδι, ήτοι βγάζουν 18.000 ευρώ τον χρόνο είναι ερασιτέχνες!
Η αλήθεια είναι πως όχι μόνο δεν γνωρίζω κανέναν ερασιτέχνη που να αμείβεται με 18.000 ετησίως (και δεν συμπεριλαμβάνω αγώνες στα πρωταθλήματα της FIBA, ματς στην Α2, κτλ.), αλλά ούτε επαγγελματίες στη χώρα μας, οι οποίοι να βγάζουν εύκολα αυτό το ποσό. Ίσως μόνο ο… Νώε, αν επένδυε στην κατασκευή… ασφαλών σκαφών και πλοίων να αξίωνε (όντας ερασιτέχνης, γιατί οι επαγγελματίες που έφτιαξαν τον Τιτανικό δεν είχαν τη… χάρη του) ανάλογα χρήματα.
Η διαιτησία στην Α1 είναι επαγγελματική στο έπακρο. Και μάλιστα οι διαιτητές που μετέχουν σε αυτήν, έχουν κάνει (λογιστικά) επέκταση εργασίας, ώστε να κόβουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να πληρώνονται.
Είναι άλλο πράγμα να συμφωνεί ή να διαφωνεί κάποιος με την ιδέα του εργόσημου κι άλλο να υποστηρίζουν οι πρόεδροι της ΕΟΚ και της ΟΔΚΕ, των δύο φορέων που έχουν ευθύνη για τη διαιτησία, ότι οι διαιτητές είναι ερασιτέχνες. Γελάνε μαζί μας/τους και τα τσιμέντα.
Από τη μια η επιλογή να ενημερωθεί πρώτος απ’ όλους ο κ. Βασιλακόπουλος και (θαρρώ) να δώσει τη… γραμμή, από την άλλη η επιλογή να βαφτίσουν το κρέας… ψάρι, δείχνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν το (ακανθώδες) θέμα, αλλά και τη νοοτροπία ραγιαδισμού που διέπει τους διοικούντες την ΟΔΚΕ. Παράλληλα, δείχνει την πλήρη απαξίωση στον θεσμό της Ομοσπονδίας των διαιτητών, αφού η… τηλεδιάσκεψη έγινε για τα μάτια του κόσμου.