Καταργούνται τα όρια ηλικίας

Καταργούνται τα όρια ηλικίας

Ουδέν κακό αμιγές καλού και το εργόσημο φέρνει την άρση του απαράδεκτου ορίου ηλικίας των 50 ετών για τους διαιτητές.

Είναι απρόσφορο μέσο να σας θυμίσουμε ότι εμείς αποκαλύψαμε την υπόθεση με το «εργόσημο» και με σημαντική καθυστέρηση αντέδρασαν (λέμε τώρα) η ΕΟΚ και η ΟΔΚΕ. Κανονικά εκείνοι όφειλαν να γνωρίζουν κι εμείς να ακολουθήσουμε, αλλά δεν θα τα χαλάσουμε γι’ αυτό. Το εργόσημο πέρασε δια νόμου κι αυτό φέρνει σημαντικές αλλαγές.

Για παράδειγμα οι Σύνδεσμοι Διαιτητών οφείλουν να προχωρήσουν σε αλλαγή καταστατικού, καθώς στην ουσία γίνονται σύνδεσμοι επαγγελματιών διαιτητών. Χάνεται ο… μη κερδοσκοπικός τους χαρακτήρας και πλέον υπόκεινται σε κανόνες φορολόγησης.

Τα μέλη (διαιτητές) οφείλουν να έχουν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ενώ είναι τεράστιο θέμα τι θα γίνει με τους συνταξιούχους, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους τραπεζικούς, αυτούς που εργάζονται στα σώματα ασφαλείας και γενικότερα όσων δεν μπορούν να εκδώσουν Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών.

Συνυπολογίστε πως και φοιτητές που παίρνουν επιδόματα, δεν μπορούν να εμφανίζουν έσοδα, άρα δεν θα μπορούν να σφυρίξουν και να πληρωθούν με εργόσημο. Αυτό (ειδικά το τελευταίο) θα αποτελέσει σοβαρότατο πρόβλημα για τα τοπικά πρωταθλήματα και δη των μικρών ηλικιών, αλλά γι’ αυτά πρέπει να βρουν απαντήσεις ΕΟΚ και ΟΔΚΕ. Υπάρχουν, όμως, και καλά νέα.

Το εργόσημο μετατρέπει τον διαιτητή σε επαγγελματία. Όχι πως δεν είναι, τουλάχιστον αυτοί που βρίσκονται στην υψηλότερη βαθμίδα. Και επαγγελματικά ασχολούνται, και ως πολύ καλά αμειβόμενοι επαγγελματίες μπορούν να θεωρηθούν, βάσει των χρημάτων που παίρνουν.

Η ΕΟΚ ζει στην εποχή του αείμνηστου Λάμπρου Κωνσταντάρα (ηλικιακά δεν είναι και μεγάλες οι διαφορές), στην εποχή του «τι 30, τι 40, τι 50». Έχει θεσπίσει όριο απόσυρσης των διαιτητών τα 50 χρόνια (αντίστοιχα το όριο ηλικίας των μελών του Δ.Σ. πρέπει να είναι κάπου στα… 120), αγνοώντας βασικά δεδομένα, όπως το γεγονός ότι ο σημερινός 50άρης δεν έχει σχέση με τον 50άρη της εποχής του Ρήγα και του Δουβή.

Από τη στιγμή που επιβάλλεται το εργόσημο, κάθε διαιτητής δηλώνει στη ΔΥΟ που ανήκει έναρξη επιχείρησης Παροχής Υπηρεσιών Διαιτητή και παράλληλα μπορεί να καταθέσει δήλωση ενεργείας. Ανεξάρτητα με το αν έχει υπερβεί το 50ο έτος της ηλικίας του. Βάσει νόμου, στη σύνταξη βγαίνει όπως έχει συμπληρώσει τα 67 χρόνια, άρα κανένας εσωτερικός κανονισμός δεν υπερβαίνει τη φορολογική νομοθεσία και κανείς δεν μπορεί να στερήσει το δικαίωμα εργασίας σε άνθρωπο της ηλικίας των 50 ετών.

Αυτό σημαίνει (για παράδειγμα) ότι ο Σπύρος Γκόντας μπορεί να συνεχίσει να δηλώνει διαιτητής κι αν δεν οριστεί σε αγώνες Α1, να έχει το δικαίωμα προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια, διεκδικώντας αποζημιώσεις και διαφυγόντα κέρδη. Όπως αντιλαμβάνεστε, θα έχουμε εκτός από… ζεστό καλοκαίρι κι ενδιαφέροντες εξελίξεις τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ