Όλα περνούν από τον άξονα

Όλα περνούν από τον άξονα

Ο Γιώργος Δώνης ξεκινάει από σήμερα στην Ολλανδία το χτίσιμο του Παναθηναϊκού της επόμενης σεζόν. Με ποια ενδεκάδα θα ξεκινούσε... αύριο και ποιο σχήμα έχει στο μυαλό του.

Ο Γιώργος Δώνης ξεκινάει την πιο δύσκολη αποστολή της ζωής του. Ποτέ άλλοτε στην έως τώρα καριέρα του, σε οποιαδήποτε ομάδα κι αν βρέθηκε, δεν αναγκάστηκε να δουλέψει κάτω από τέτοιες συνθήκες. Γνώριζε που ερχόταν πριν υπογράψει, γνώριζε για τα οικονομικά προβλήματα, γνώριζε για την προοπτική, αλλά όχι σιγουριά, της εισόδου της Pan Asia, γνώριζε για τους σκληρούς μεταγραφικούς περιορισμούς που θα έχει τούτο το καλοκαίρι, γνώριζε για το -6. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν τον πτόησε. Το μόνο που ήθελε να γνωρίζει είναι αν θα τηρηθεί από πλευράς οποιασδήποτε διοίκησης η οικονομική συνέπεια προς τους ποδοσφαιριστές του ρόστερ του.

Ο φιλόδοξος Δώνης πιστεύει πολύ στη δουλειά του. Θεωρεί πως από τη στιγμή που έχει έναν βασικό κορμό 12-13 παικτών με παραστάσεις και εμπειρίες από το υψηλό επίπεδο και με ποιότητα ικανή να κρατήσουν την ομάδα σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο, είναι θέμα δουλειάς (του) να έρθουν και τα υπόλοιπα. Και από σήμερα στην Ολλανδία θα ξεκινήσει αυτό ακριβώς. Την σκληρή δουλειά, με στόχο να παρουσιαστεί η ομάδα του έτοιμη σε 1,5 μήνα από τώρα στο νέο πρωτάθλημα. Με στόχο αρχικά να… καβατζάρει το -6 γρήγορα και στη συνέχεια να διεκδικήσει μια θέση στην πρώτη πεντάδα, που θα είναι και ο – ρεαλιστικός – στόχος του Παναθηναϊκού τη νέα σεζόν.

Η ενδεκάδα… αύριο

Ο Δώνης έχει ήδη στο μυαλό του τα πρώτα του πλάνα. Αν, δηλαδή, ο Παναθηναϊκός ξεκινούσε… αύριο τα επίσημα παιχνίδια, ο Έλληνας τεχνικός θα γνώριζε πως να παρατάξει την ομάδα του. Έστω κι αν του λείπει σίγουρα ένας ακόμα κεντρικός αμυντικός, που επιθυμεί διακαώς και ένας επιθετικός.

Το σχήμα που δουλεύει αυτές τις πρώτες μέρες και το οποίο θα δούμε στις περισσότερες των περιπτώσεων για τους πράσινους είναι το 3-4-2-1. Με τους ακραίους μπακ να έχουν όλη την πλευρά, με δύο αμυντικούς μέσους και με δύο ποδοσφαιριστές πίσω από τον επιθετικό, που σπάνια θα βγαίνουν στο πλάι.

Ποια θα ήταν τα πρόσωπα; Ο Διούδης στα γκολπόστ και οι Κουλιμπαλί και Ινσούα στα δύο άκρα, δεξιά κι αριστερά αντίστοιχα. Στο κέντρο των μετόπισθεν θα βλέπαμε τον Κουρμπέλη, με τον Οικονομου αριστερά του και τον Κολοβέτσιο δεξιά του. Δύο αμυντικοί μέσοι ο Κάτσε με τον Τζανδάρη, ο Δώνης με τον Μουνιέ μπροστά τους σε επιτελικό ρόλο και στην κορυφή της επίθεσης ο Σιφναίος. Με… πρώτες αλλαγές και υποψήφιους για ενδεκάδα, τον Γιόχανσον, τον Χατζηγιοβάννη και τον Στάικο.

Κλειδί ο άξονας

Ο Δώνης έχει παίξει μονάχα στη Σαουδική Αραβία το συγκεκριμένο σχήμα. Σε καμία από τις υπόλοιπες ομάδες δεν το χρησιμοποίησε. Και έχει λόγο που το κάνει τώρα στον Παναθηναϊκό. Θέλει να δημιουργήσει υπεραριθμία στον άξονά του. Θέλει να περνάει το παιχνίδι από εκεί.

Γι’ αυτό και θα δούμε τρεις κεντρικούς αμυντικούς, δύο κόφτες και συν δύο επιτελικούς μπροστά από τα εξάρια. Η αμυντική του λειτουργία θα γίνει πιο εύκολη με αυτό τον τρόπο, μειώνοντας επί της ουσίας το γήπεδο για τον αντίπαλο και κλείνοντας καλά τους χώρους. Με πολλούς παίκτες στον άξονα και με τους δύο κεντρικούς αμυντικούς που θα παίζουν δεξιά και αριστερά από τον μεσαίο να βγαίνουν σε βοήθεια στα ακραία μπακ όταν θα βρίσκεται η ομάδα σε θέση άμυνας.

Κατοχή και γρήγορο παιχνίδι

Όσο για την ανάπτυξη και την επιθετική λειτουργία; Ο Δώνης είναι ένας προπονητής που θέλει από την ομάδα του να κάνει κατοχή μπάλας. «Όταν ο αντίπαλος κυνηγά, κουράζεται εύκολα και αποκτάς πλεονέκτημα», έχει πει πολλές φορές. Αυτό θα δουλέψει πολύ στην Ολλανδία. Το παιχνίδι κατοχής και τη γρήγορη εναλλαγή μπάλας και θέσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ