Και με άπαντες παρόντες το πρόβλημα για τον Μεντιλίμπαρ θα ήταν ίδιο στο αριστερό άκρο της άμυνας.
Ερχόμενος από τον πάγκο δυο εβδομάδες πριν, στο Μάλμε, κουβαλούσε μαζί του μια εύλογη απορία: «Άραγε είναι ο Λορέντσο Πιρόλα από εκείνη τη… μαγιά των στόπερ που μπορεί να βγει στον διάδρομο και να δώσει λύσεις, έστω ανάγκης, ως ακραίος μπακ»; Απάντησε προσωπικά. Και μάλιστα τόσο πειστικά που να μην αμφιβάλει κανείς για αυτό που αναμένεται να συμβεί αύριο, κόντρα στους Ρέιντζερς. Να αναλάβει εκ νέου την ευθύνη φορώντας τα παπούτσια του Φρανσίσκο Ορτέγκα…
Σε ένα σύντομο rewind: Τραυματίστηκε μόλις στο 11΄σε εκείνο το ματς στη Σουηδία (24/10) ο Αργεντινός και υποχρέωσε τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να σκεφτεί δημιουργικά. Είχε επενδύσει δεξιά σε έναν διάδρομο με τον Κοστίνια πίσω από τον Ροντινέι και δεν ήθελε να τον πειράξει. Επέλεξε λοιπόν έναν κλασικό αριστεροπόδαρο στόπερ για να κάνει τη δουλειά, απέναντι. Και ο Λορέντζο Πιρόλα ανταποκρίθηκε θαυμάσια σε μια νύχτα που ο Ολυμπιακός λειτούργησε υποδειγματικά. Δεν είχε βρεθεί ποτέ ξανά σε αυτόν τον ρόλο ο αρχηγός των Ελπίδων της Ιταλίας. Η προσαρμογή του όμως ήταν άμεση.
Και αν δεν είχε επιστρέψει από τη Σουηδία με σουβενίρ έναν τραυματισμό; Δεν αποκλείεται να είχε ήδη βρεθεί ξανά σε αυτά τα τετραγωνικά. Γιατί ο Μεντιλίμπαρ εκτιμά πολύ μια σειρά από «χαρακτηριστικά» του 22χρονου με πρώτο και καλύτερο αυτό το «εγώ κάτω από το εμείς»: Το όλα στις υπηρεσίες του συνόλου. Ακόμη και αν με μπόι 1.88μ καλείσαι να κυνηγάς wingers του 1.70μ.
Άλλη ομάδα στο Europa League
Είναι έτοιμος ο Ιταλός. Και αναμένεται στην ευθεία του Κοστίνια, του Ρέτσου κα του Κάρμο έχοντας την ευθύνη στο αριστερό άκρο: Στα πιο σημαντικά τετραγωνικά του γηπέδου για τους Ρέιντζερς που ως εδώ τα πηγαίνουν περίφημα στο Europa League. Ναι, όσο κακοί είναι στο πρωτάθλημα -3οι πίσω από Σέλτικ- Αμπερντίν, στο -9 μόλις σε 10 αγωνιστικές- τόσο καλά τα πάνε στη League phase: Δύο νίκες (Μάλμε 2-0 εκτός, Στεάουα Βουκουρεστίου 4-0 εντός), με την τρίτη πιο παραγωγική επίθεση του τουρνουά (7 γκολ), και μια σειρά από καταπληκτικούς αριθμούς στο transition: Με 42,3 ανακτήσεις της μπάλας ανά ματς, 83.34% ευστοχία πάσας και κυρίως με το εντυπωσιακό 37.2% στην κατηγορία «crossing accuracy» που περιγράφει την ευστοχία στα «γεμίσματα» στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου -3οι καλύτεροι οι Σκωτσέζοι, καλύτερη όλων η Άιντραχτ Φρανκφούρτης με 41.5%).
Ταιριάζει γάντι
Οι Ρέιντζερς δηλαδή ξέρουν καλά να κλέβουν τις μπάλες, ξέρουν να παίζουν άμεσα στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου και το κυριότερο: σκοράρουν με άνεση ως εδώ. Με σημείο κλειδί τον δικό τους δεξιό διάδρομο. Εκεί όπου ο μοναδικός Τζέημς Ταβερνιέ, ο μπακ με τα 126 γκολ και τις 132 ασίστ σε 477 συμμετοχές με τους «Μπλε» της Γλασκόβης συναντά τον –δανεικό από τη Βόλφσμπουργκ- Βάτσλαβ Τσέρνι: Τον Τσέχο winger που με 6 γκολ και 3 ασίστ σε 15 συμμετοχές φέτος είναι το «βαρύ πυροβολικό» της ομάδας του Φιλίπ Κλεμέντ. Μοιάζει να ταιριάζει «γάντι» η σκέψη θωράκισης του αριστερού άκρου της άμυνας του Ολυμπιακού με κάποιον που θα μπορεί να ασφαλίσει τον διάδρομο σε μια παρτίδα από εκείνες που ο υψηλός ρυθμός και το transition θα είναι τα βασικά ζητούμενα. Θα είχε νόημα η σκέψη για τον Πιρόλα –μετά τη δοκιμή στο Μάλμε- ούτως ή άλλως. Πολλώ δε μάλλον όσο ο Ορτέγκα δεν είναι ακόμη διαθέσιμος –υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να είναι στην αποστολή για την Θεσσαλονίκη το Σάββατο-.
Ο Ιβάν του Ερνέστο
Ποιος είναι ο αριστεροπόδαρος στόπερ που διέπρεψε (και) στον Ολυμπιακό αγωνιζόμενος ως αριστερός μπακ; Μα φυσικά ο Ιβάν Μαρκάνο: Τον ήξερε καλά και τον επέλεξε ο Ερνέστο Βαλβέρδε για τη σεζόν 2011-12 και ο Ισπανός ήταν το κλειδί της βασικής αμυντικής γραμμής στο Champions League –συγκέντρωσε 9 βαθμούς ο Ολυμπιακός νικώντας Ντόρτμουντ, Άρσεναλ και Μαρσέιγ, αλλά και της πορείας ως τους «16» του Europa League. Εκείνη τη σεζόν έπαιξε 34 φορές με τον Ολυμπιακό, τις 19 σαν μπακ έχοντας στην ίδια ευθεία τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, τον καταπληκτικό Όλαφ Μέλμπεργκ και βέβαια τον Βασίλη Τοροσίδη σαν δεξιό μπακ. Αν θα μπορούσε ο Λορέντσο Πιρόλα να εξελιχθεί σε κάτι ανάλογο; Δεν έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον Μαρκάνο. Είναι πιο γρήγορος, περισσότερο aggressive σίγουρα όμως όχι με την ίδια ικανότητα με τη μπάλα στα πόδια, άρα και για την συμμετοχή στη δημιουργία.
Ο Πεπ
Ο πανηγυρισμός του Μεντιλίμπαρ μετά την νίκη του Ολυμπιακού στο CEV Champions League (vid)
Όπως δεν είναι ίδιο πια και τα ποδόσφαιρο με εκείνο του 2012. Πλέον περισσότεροι χρησιμοποιούν μπακ σε ρόλο στόπερ και λιγότεροι παίζουν με στόπερ στις πτέρυγες σαν μπακ: Υπάρχει βεβαίως και ο Πεπ Γκουαρδιόλα που κάνει ότι θέλει με όποιον θέλει δημιουργώντας τάσεις. Πέρσι κάποια στιγμή έπαιξε με τέσσερις στόπερ στην ευθεία. Άρα όλα είναι προς συζήτηση. Ο Ολυμπιακός επέλεξε να μην έχει στο rotation του έναν ανασταλτικό μπακ για την αριστερή πτέρυγα, έστω κάποιον σαν τον δεξιοπόδαρο Κίνι που πέρσι έδωσε λύσεις. Ο Πιρόλα με τον Νταβίντ Κάρμο στο «παιχνίδι» είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρει χώρο σαν αριστερός στόπερ. Άρα μάλλον είναι πιο εύκολο να πλησιάσει στο βασικό rotation έχοντας έναν τέτοιο «ειδικό ρόλο». Και στο ποδόσφαιρο, ποτέ δεν ξέρεις