Εδώ είναι το ταξίδι: Όσα θες να ξέρεις για την επιστροφή του Ολυμπιακού στο Youth League- Το νέο format αλλά και τι ισχύει για Κωστούλα και Μουζακίτη

Ο πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός επιστρέφει στην αρένα του Youth League. Και αυτή τη φορά θα προσπαθήσει για κάτι που…

Λένε πως το δύσκολο δεν είναι να ανέβεις στην κορυφή αλλά να σταθείς σε αυτή. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν ο Ολυμπιακός U-19 ξέρει καιρό τώρα την επόμενη αποστολή του.

Έγινε πρωταθλητής Ευρώπης τον Απρίλη στη Νιόν ολοκληρώνοντας μια ονειρική διαδρομή και ένα ποδοσφαιρικό κατόρθωμα που θα μνημονεύεται για χρόνια.

Θέλει να επιστρέψει εκεί σε μια back to back απόδειξη της κυριαρχίας του. Να πετύχει δηλαδή ότι -μέχρι σήμερα- έχει στο ενεργητικό της μόνο μια ομάδα Νέων: Η U-19 Τσέλσι της διετίας 2015-2016.

Το «υπόδειγμα» του Λονδίνου με τον Ντόμινικ Σολάνκε (ναι, της Τότεναμ), τον Τάμι Έιμπραχαμ, τον Αντρέας Κρίστιανσεν και τους τέσσερις ευρωπαϊκούς τελικούς σε μια πενταετία. Αν μπορεί; Το μόνο βέβαιο από την περσινή –σαν παραμύθι ιστορία- είναι το δίδαγμα πως αυτή η καταπληκτική ερυθρόλευκη γενιά όλα τα μπορεί. Και αν της λείψουν μια σειρά από περσινά στελέχη –οι γεννημένοι το 2004 που υποχρεωτικά… αποσύρθηκαν- ή ακόμη και το πλεονέκτημα της έκπληξης –μιας και κανείς δεν περίμενε από μια ελληνική ομάδα να κυριαρχήσει ανάμεσα στις κορυφαίες ποδοσφαιρικές ακαδημίες της Ευρώπης-;

Υπάρχει πλέον η εμπειρία. Η εμπιστοσύνη. Η σιγουριά πως φτάνει να διατηρηθούν μια σειρά από συστατικά της πετυχημένης συνταγής. Και ποιος ξέρει, μπορεί το ποδόσφαιρο να κρύβει ένα ακόμη δώρο για την πιο πετυχημένη «γενιά» εφήβων της ιστορίας (μας). Εκείνης που χάρισε στην Ελλάδα τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο σε επίπεδο συλλόγων –ένα μήνα πριν η πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού… ζευγαρώσει τα τρόπαια-.

Νέο format
Απαραίτητη σημείωση: Το Youth League στην 11η σεζόν του περνά πλέον και εκείνο στην εξέλιξη ενός νέου format –όπως όλες οι φετινές διοργανώσεις της UEFA-. Μένουν στη θέση τους μια σειρά από βασικά χαρακτηριστικά όπως τα δύο διαφορετικά μονοπάτια –τα club που οι πρώτες τους ομάδες συμμετέχουν στην League Phase του Champions League, τα άλλα που ακολουθούν την διαδρομή των πρωταθλητών- και το final four (25-28/4) που κρίνει την τελική έκβαση. Συμμετέχουν όμως και περισσότερες ομάδες και κυρίως αλλάζει η «μεθοδολογία». Πέρσι στα νοκ άουτ –top 24- βρίσκονταν 16 club από τη φάση των ομίλων του Champions League. Φέτος από αυτή την δεξαμενή (League Phase) θα προκριθούν 22 και μαζί με 10 club από το μονοπάτι των πρωταθλητών θα ανεβάσουν τις ομάδες των νοκ άουτ στις 32.

Ανήφορος
Συνολικά ξεκίνησαν 88 ομάδες από ολόκληρη την Ευρώπη με την Γερμανία (Λεβερκούζεν, Μπάγερν Μονάχου, Στουτγάρδη, Λειψία, Ντόρτμουντ- Χόφενχαιμ), την Ιταλία (Ίντερ, Μίλαν, Γιουβέντους, Αταλάντα, Μπολόνια- Σασουόλο), την Αγγλία (Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Άστον Βίλα- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), την Ισπανία (Ρέαλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Χιρόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης- Μπέτις) και την Γαλλία (Παρί Σεν Ζερμέν, Μονακό, Μπρεστ, Λιλ-Οσέρ), την Ολλανδία (Αϊντχόφεν, Φέγενορντ-Άλκμααρ) και την Πορτογαλία (Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Μπενφίκα-Μπράγκα) να έχουν τις 33 (!).

Με την ολοκλήρωση της League Phase οι πρώτες 6 της κατάταξης θα αντιμετωπίσουν σε νοκ άουτ την εκάστοτε της κατάταξης 17-22 για μια θέση στους 16. Οι δέκα της κατάταξης 7-16 θα κληρωθούν σε νοκ άουτ μονομαχίες με τις 10 ομάδες που θα έχουν φτάσει ως τους 32 από το μονοπάτι των πρωταθλητών. Από εκεί που θα προσπαθήσει να περάσει και ο Ολυμπιακός δηλαδή

Το σημάδι τους

Οι Ερυθρόλευκοι ξεκινούν σήμερα τη νέα τους αποστολή, στα ιδιαίτερα του Ρέντη (17:00). Ως τροπαιούχοι, πέρασαν απευθείας στο δεύτερο γύρο της διοργάνωσης και εδώ αντιμετωπίζουν την Ταλίνα Κάλεφ (Εσθονία), που μια στροφή πριν απέκλεισε την Σάντα Κολόμα (Ανδόρα).

Αν ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο; Θα πρέπει να αποκλείσουν τον νικητή του ζευγαριού Τρέντσιν (Σλοβακία)- Ζμπροζόβκα Μπρνο (Τσεχία) στους αγώνες που θα γίνουν 27/11 και 11/12. Εκείνους που ανοίγουν την πόρτα της φάσης των «32» (κλήρωση στις 20/12).

Θα το ξανακάνουν;
Πέρσι ο Ολυμπιακός το πήρε αήττητος. Απέκλεισε την πρωταθλήτρια Ιταλίας, Λέτσε με δύο νίκες (3-1, 3-1) και την πρωταθλήτρια Αζερμπαϊτζάν, Καμπάλα (3-0, 4-0). Πέρασε την Ίντερ (0-0) και τη Λανς (2-2) στην διαδικασία των πέναλτι. Έκανε πάρτι στο Μόναχο με την Μπάγερν Μονάχου (3-1) και στο final four της Νιόν απέκλεισε την Ναντ στον ημιτελικό (πέναλτι) και στραγγάλισε τη Μίλαν (3-0) στον τελικό.

Τρέχει λοιπόν ακόμη αυτό το σερί. Που μπορεί να το φτάσει; Προφανώς συμβόλαιο με την επιτυχία δεν υπέγραψε κανείς. Η δουλειά που έχει γίνει όμως σε αυτή την εντυπωσιακή γενιά, δεν είναι επιφανειακή. Μπορεί να μην είναι εκεί πλέον ο ίδιος προπονητής (Σωτήρης Συλαϊδόπουλος), τα παιδιά του 2004 (Σίνα, Κουτσίδης) και μάλλον να μην έχουν δικαίωμα συμμετοχής ο Μπάμπης Κωστούλας (2007) και ο Χρήστος Μουζακίτης (2006) αλλά η διαδικασία συνεχίζεται.

Το 3-4-3
Ο Ρομέν Πιτό έχει διατηρήσει τον 3-4-3 σχηματισμό που αποτελεί σήμα κατατεθέν και που οι πιτσιρικάδες του Ολυμπιακού παραδίδουν… μαθήματα στην εφαρμογή του. Ο Σταύρος Πνευμονίδης, ο Αργύρης Λιατσικούρας, ο Βασίλης Πρεκατές και ο Αντώνη Ντάμα λειτουργούν ως ο συνδετικός κρίκος της προηγούμενης εκδοχής με την επόμενης.

Και σήμερα και όλας στην εξίσωση αυτή μπαίνει και ο Αντώνης Παπακανέλλος που δεν ταξίδεψε στη Σουηδία με την πρώτη ομάδα αλλά έμεινε πίσω για αυτήν ακριβώς τη δουλειά. Δεν αποκλείεται αργότερα να μπει στο κόλπο και ο Φάνης Μπακούλας: Και οι δύο άλλωστε είναι παιδιά του 2005.

Κωστούλας και Μούζα
Και γιατί μπορούν εκείνοι και όχι ο Κωστούλας με τον Μουζακίτη; Διότι η UEFA έχει εκδώσει μια οδηγία που προβλέπει πως αν κάποιος μικρός παίξει τρεις φορές την ίδια σεζόν με την πρώτη ομάδα του club που ανήκει, στα κύπελλα Ευρώπης, τότε δεν μπορεί να συμμετάσχει στο Youth League.

O Κωστούλας έπαιξε κόντρα στη Λιόν. Ο Μουζακίτης με αντίπαλο τη Μπράγκα. Πιθανόν θα είναι και αύριο στο κόλπο κόντρα στη Μάλμε. Πρόκειται για παιδιά που έχουν κερδίσει ρόλο στην ομάδα του Μεντιλίμπαρ. Άρα αργά ή γρήγορα θα κάνουν τις τρεις συμμετοχές που δεν θα τους επιτρέπει να αγωνιστούν με τους μικρούς.

Γιουσούφ και Σιλά
Σήμερα και όλας αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του στη διοργάνωση με την Ερυθρόλευκη ο Τάι Γιουσούφ. Από τη ρεβάνς θα είναι σε θέση να αγωνιστεί και ο Λαμίν Σιλά που σκοράρει κατά ριπάς στο U-19 πρωτάθλημα της Super League -o Ολυμπιακός έχει ξεκινήσει με 6 νίκες σε ισάριθμα ματς και 23-2 γκολ-. Με βάση τη χθεσινή δοκιμή η πρώτη εντεκάδα των πρωταθλητών Ευρώπης θα απαρτίζεται από τους: Γεωργακόπουλο, Παναγιάκο, Πρεκατέ, Καρκατσάλη, Λαφάκη, Τουφάκη, Λιατσικούρα, Γιωτόπουλο, Παπακανέλο, Γιουσούφ και Πνευμονίδη

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από