Οι Duran Duran… Duran του Έμερι και ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί

Οι Duran Duran… Duran του Έμερι και ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί

Αν η ιστορία επαναλαμβάνεται στο Μπέρμιγχαμ γιατί όχι και στον Πειραιά; Ο Ολυμπιακός άλλωστε…

Μάης του ΄82 η εργατούπολη του Μπέρμιγχαμ ένιωθε δικαίως κάτι σε… ντοκιμαντέρ. Δύο «θαύματα» στην ίδια γειτονιά. Η Άστον Βίλα του Ντένις Μόρτιμερ που στριμωχνόταν για 13η στο πρωτάθλημα αλλά την ίδια στιγμή φούσκωνε πανιά για πρωταθλήτρια Ευρώπης –επικρατώντας στον τελικό του Ρότερνταμ, της Μπάγερν Μονάχου του Κάλε Ρουμενίγκε- σε μια από εκείνες τις ακατανόητες αντιθέσεις που σκαρώνει μόνο το ποδόσφαιρο!

Και μια ποπ μπάντα που παρουσιάζοντας τον δεύτερο δίσκο της, το «Ριο», θεμελίωνε δίχως ακόμη να το γνωρίζει εκείνο το «πιο κοντινό στο φαινόμενο της Beatlemania» που τις απέδιδαν για δεκαετίες οι insiders της βρετανικής μουσικής βιομηχανίας, για την επιρροή της στα κοριτσόπουλα. Το συγκρότημα που πήρε το όνομα του από τον «κακό» της καλτ ταινίας «Μπαρμπαρέλα». Το αγαπημένο της πριγκίπισσας Νταϊάνα: Οι Duran Duran

Θα πει κάποιος φυσικά πως «συμβαίνουν και αυτά». Πολλώ δε μάλλον στο τρίγωνο «ποδόσφαιρο-μουσική-Βασίλισσα» της Αγγλίας. Και το Μπέρμιγχαμ μπορεί να ήταν πάντα ένα αουτσάιντερ κόντρα στο Λονδίνο ή ακόμη στο Λίβερπουλ και το Μάντσεστερ αλλά είχε πάντα μια ιδιαίτερη παράδοση και με τη μπάλα, και με τη μουσική -γενέτειρα του Όζι Όζμπουρν- και στα του… στέμματος.

Συμβαίνουν όμως μια φορά;

Γιατί άντε να πιστέψεις ότι τέσσερις δεκαετίες μετά με έναν τρόπο έχουν μπει ξανά όλα μαζί αυτά στο ίδιο μίξερ, βάζοντας ιδέες: Η Άστον Βίλα χθες βράδυ στο πρώτο «εντός» της ιστορίας της στο Champions League, το έκανε ακριβώς όπως το ΄82 νικώντας –τη Μπάγερν Μονάχου με το ίδιο 1-0. Το ιδιαίτερο αυτό γκολ το πέτυχε ένας Duran –ο Τζον- έστω από το Μεντεγίν της Κολομβίας. Και στις κερκίδες ήταν ο γιος της Νταϊάνα, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ που η αγάπη του για τους Villains δεν αμφισβητείται.

Εκεί ήταν άλλωστε και τον Μάη, όταν ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί και η παρέα του σκάρωναν την τέλεια απόδραση στον πρώτο ημιτελικό του Conference League: Τον συνέλαβε μάλιστα ο φακός να σφίγγει τη γροθιά του πανηγυρίζοντας το γκολ του Όλι Γουότκινς με το οποίο οι Άγγλοι μείωσαν πρόσκαιρα σε 1-2 πριν περάσει το τρένο του Μαροκινού (2-4).

Είναι βέβαιο πως χθες βράδυ θα θυμήθηκαν πολλοί το θαύμα του Ολυμπιακού βλέποντας την Άστον Βίλα του Ουνάι Έμερι να επιβεβαιώνει τα κυβικά της απέναντι στον μύθο της Μπάγερν κάνοντας το 2Χ2 στη League Phase του Champions League 0στην πρεμιέρα πέρασε 3-0 από την Ελβετία (Γιουνγκ Μπόις)-. Και θα την θυμηθούν ακόμη περισσότεροι απόψε στον δρόμο για το «Καραϊσκάκης». Για την επιστροφή των Ερυθρόλευκων στο σπίτι τους σε νύχτα Ευρώπης έπειτα από 147 βράδια. Ποια ήταν η τελευταία φορά; Η ρεβάνς με την Άστον Βίλα (2-0). Το επόμενο σόου του Αγιούμπ Ελ Κααμπί.

Δεν ήταν απλά το φαβορί η Άστον Βίλα για την κατάκτηση του περσινού Conference League. Και δεν ισχύει φυσικά ότι οι Άγγλοι κάποιοι στιγμή υπολόγισαν την εξασφάλιση της πρόκρισης στο επόμενο Champions League ή το πρώτο τους ευρωπαϊκό έπειτα από 42 χρόνια και διάλεξαν το πρώτο. Είχαν εξασφαλίσει την παρουσία τους στον πόλεμο των άστρων μέσα στους ημιτελικούς. Και ήρθαν στο Φάληρο για τη ρεβάνς αποφασισμένοι όχι απλά να προκριθούν στον τελικό, αλλά να κάνουν επίδειξη δύναμης. Ο Έμερι –και ο δαιμόνιος Μόντσι που κινεί πια τα νήματα στο Μπέρμιγχαμ- έχτισαν το μύθο τους κερδίζοντας διαδοχικά Europa League. Είχαν επενδύσει στο Conference που έναν χρόνο πριν έκανε ευτυχισμένους τους οπαδούς της Γουέστ Χαμ

Μια χαρά το ήθελαν. Ακόμη περισσότερο όμως αποδείχθηκε ότι το ήθελε ο Ολυμπιακός του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ –που ποιος ξεχνά την ατάκα του «ήρθαμε να νικήσουμε» στο Μπέρμιγχαμ-. Της «αλεπούς του Θαλδίβαρ» που έκανε τον καλό του φίλο Έμερι να μοιάζει με αρχάριο στον απέναντι πάγκο.

Φυσικά ο καλός Βάσκος δεν συμμετέχει στις… αναμνήσεις. Φρέσκα κουλούρια και κανονική πρόκληση το αποψινό με τη Μπράγκα. Δεν κρίνεται κάτι, δεν πρόκειται για μια από τις οριακές «παρτίδες». Ο Μέντι όμως πιστεύει ότι η βραδιά στο Φάληρο μπορεί να κάνει το «κλικ» που χρειάζεται η φετινή αγωνιστική version του Ολυμπιακού για να πάρει τα πάνω της. Ποντάρει στο κοινό. Στην «αύρα» ενός γηπέδου που έχει λυγίσει βουνά, όχι την συμπαθέστατη Μπράγκα. Στο ρόστερ του που γέμισε από τις επιστροφές.

Οι Ερυθρόλευκοι μοιάζει να αναζητούν περισσότερο και από τους τρεις βαθμούς εκείνο το ψυχολογικό up που αλλάζει τα δεδομένα στα γκρουπ και φτιάχνει την ατμόσφαιρα. Και ενώ όλοι ψάχνουν, 11άδες, σχήματα και «τακτικές» πριν από το αντάμωμα με τον Κάρλος Καρβαλιάλ, τον Αντρέ Όρτα και τον Αρμίντο Μπρούμα; Ίσως μετά το «μεσημεριανό» στον Ρέντη να αξίζει μια προβολή στο «κόκκινο δωμάτιο». Να δουν όλοι τι έκανε χθες βράδυ η Άστον Βίλα. Και να θυμηθούν τι της έκανε ο Ελ Κααμπί 147 βράδια πριν…

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ